Vukovarski školarci neguju ćirilicu

Vukovarski osnovci i srednjoškolci učestvovali su u programu „Ćirilica piše srcem“ koji realizuje Zavičajno udruženje Srba „Korijeni“ u Somboru, a povodom Dana slovenske pismenosti i praznika Svetih Ćirila i Metodija.

Srđan Sekulić 30.05.2019.
„Ćirilica piše srcem“

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara već niz godina ostvaruje veoma plodotvornu saradnju sa udruženjem „Korijeni“,  pa tako i ovoga puta učešćem u programu namenjenom učenicima osnovnih i srednjih škola koji treba da oživi upotrebu ćiriličnog pisma kroz radionice.

Ovaj projekat je od posebnog značaja jer čuva jezik kao vrlo važan element nematerijalne kulture, ali i kao važan segment identiteta jednog naroda. Učesnici u programu bili su učenici iz cele Srbije, kao i učenici iz zemalja u regionu kojima je maternji jezik srpski, čime se omogućava i jačanje kulturnih veza Srba u regionu.

U prepodnevnim časovima u Srpskoj čitaonici održana je radionica o srpskom jeziku za đake, a zatim i dodela nagrada povodom konkursa za najlepši rukopis ćirilicom. Potom je u popodnevnim časovima upriličena poseta Apatinu i okolini - Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“, za goste programa iz dijaspore i okruženja. U Apatinu je goste iz dijaspore veoma srdačno dočekao i ugostio sam gradonačelnik Milan Škrbić te je organizovao i vožnju brodom.

Naše učenike u Sombor su vodile profesorke istorije Mirjana Oreščanin i Svetlana Antić, a u istim radionicama osim učenika iz Srbije i Vukovara, učestvovali su i učenici iz Mrkonjića i okoline u Republici Srpskoj.

Ovo je bila sjajna prilika za njihovo međusobno upoznavanje i povezivanje te razmenu iskustava. Koordinator programa Vlada Đurković svim učenicima je dodelio i blagodarnice za učešće u programu.