Zadovoljstvo dobrim odnosom Srba i njihove matične države

Intervju sa generalnim konzulom Republike Srbije u Vukovaru Aleksandrom Nakićem koji nam je pričao o aktivnostima koje je proveo nakon stupanja na funkciju.

Srđan Sekulić 24.03.2022.
Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić

Generalni konzul Repulike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić na tu dužnost stupio je u novembru prošle godine. U ovom kratkom vremenskom periodu imao je niz aktivnosti s ciljem upoznavanja sa Srbima i srpskim organizacijama na području koje jurisdikciono pokriva Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru.

Poreklom ste iz ovih krajeva, kako ocenjujete položaj srpskog naroda na ovom području?

- U pravu ste, moje poreklo je iz ovih krajeva, otac mi je rođeni Vukovarac, sa Sajmišta. Ovde je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a 1961. godine je otišao za Srbiju na studije odakle se nikada nije ni vraćao. Položaj našeg naroda generalno nigde nije lak u celom ovom regionu i mislim da je položaj našeg naroda ovde dosta težak, ali smo zato tu da se pomažemo, izađemo jedni drugima u susret. Ako govorimo o Vukovaru mislim da je situacija nešto bolja i nadam se da će tako i biti kako vreme odmiče.

Upoznati ste sa radom srpskih organizacija i političkih predstavnika. Kako ocenjujete saradnju Srba sa svojom matičnom državom?

- Ono što mogu da kažem to je period u nazad nekoliko meseci jer sam u Vukovar došao 11. novembra prošle godine, zadovoljan sam tim odnosom, naravno da to uvek može više i bolje i uložiću svoj maksimum da ta saradnja bude još bolja.

Koji je po Vama značaj Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru pogotovo gledajući kroz prizmu Srba koji žive na ovom području?

- Jedna od njegovih funkcija je da pomaže ljudima sa ovog područja koji imaju srpsko državljanstvo. Mi smo ovde kao jedna vrsta servisa za sve one kojima su potrebni određeni dokumenti Republike Srbije, ali ne samo to nego i svaka druga vrsta pomoći i saradnje kada su u pitanju sport, kultura, privreda.

Na šta ste najviše usmerili pažnju u svom dosadašnjem radu na mestu Generalnog konzula?

- Kao što znate i vaši su mediji u nekoliko navrata to prenosili, obišao sam dosta sportskih klubova na prostoru Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije gde god sam bio pozvan. Postepeno prelazimo i na domen kulture, a svakako stavićemo akcenat i na ekonomiju, prekograničnu saradnju, pogotovo ako uzmemo u obzir da je takve saradnje bilo i u nekom ranijem periodu.

Aleksandar Nakić zvo

Aleksandar Nakić i konzulka Ljudmila Ostojić sa predstavnicima srpske zajednice sa istoka Hrvatske

U ovom periodu posetili ste i Srbe u Pakracu i okolini.

- Da, posetio sam zapadnu Slavoniju i episkopa Jovana, tamo sam boravio kratko, samo jedan dan, ali 21. aprila odlazim ponovo i nastojaću da u tom periodu obiđem što više mesta na tom području, upoznam se sa našim ljudima, sa njihovim životom, problemima i potrebama.

Uskoro nam se bliže i izbori u Republici Srbiji. Da li će ovde u konzulatu biti otvoreno biračko mesto?

- U Generalnom konzulatu će 3. aprila od sedam časova biti otvoreno glasačko mesto, do predviđenog roka ovde se prijavilo 311 ljudi koji će imati pravo glasa. Videćemo koliko će se njih odazvati na sam dan izbora, ali u svakom slučaju mogu da budem zadovoljan već samim brojem prijavljenih.

U februaru ste obeležili Dan državnosti Republike Srbije, a tim povodom imali ste priliku i da okupite društveno-političke predstavnike Srba.

- Imali smo prijem ovde u Generalnom konzulatu tim povodom i drago mi je da se većina pozvanih i odazvala našem pozivu, pogotovo jer su ovde došli i predstavnici Srba iz zapadne Slavonije što me je prijatno iznenadilo. Pre samog prijema u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom priređena je prikladna izložba povodom ovog nacionalnog praznika. S takvom praksom nastavićemo i sledećih godina, nadajući se u nešto većem obimu ukoliko nam to dozvole epidemiološke mere.