Zatvorena lovna sezona na zeca

Lovna sezona na zeca završena je 15. januara i većina lovačkih društava tog datuma organizovala je poslednji ovosezonski lov na ovu plemenitu divljač.

Srđan Sekulić 17.01.2023.
vera lovna sezona na zeca

Povodom završetka lova na zeca više od 30 lovaca okupilo se u Veri gde domaće Lovačko društvo „Fazan” gazduje na više od 1600 hektara i sastavni je deo Lovačkog udruženja „Trpinja” na području istoimene opštine.

- Naše društvo sa današnjim danom ima 31 člana, a kako stvari stoje ove godine bismo trebalo da imamo i još tri nova lovca. To su uglavnom mladi momci, starosti negde u proseku oko 37-38 godina, funkcionišemo dobro, a oslanjamo se na sopstvene izvore finansiranja kao i na sredstva izdvojena iz opštine Trpinja te Zajedničkog veća opština. Kada sam preuzeo društvo bilo nas je 22 lovca i u roku od četiri godine taj broj se značajno povećao. Prošle godine finansirali smo polaganje ispita za još jednog lovnika kao i za lovočuvara jer smo hteli da imamo svog čoveka koji će brinuti o lovištu – istakao je predsednik LD „Fazan” iz Vere Boško Stojanović.

Na poslednjem izlasku na zeca ove lovne sezone u Veri su se pored domaćih lovaca okupili i njihovi prijatelji iz lovačkih društava koja deluju u Bijelom Brdu, Dalju, Trpinji, Bršadinu, Pačetinu, Silašu, Negoslavcima, Oroliku.

- Kod nas je tradicionalno da svake godine organizujemo grupni prošireni lov na zeca kada pozivamo i goste iz susednih lovačkih društava. Okupili smo se u našem lovačkom domu gde imamo napravljen i letnjikovac, a od ove godine imaćemo i streljanu za karabin tako da ćemo imati mogućnosti da organizujemo takmičenje i u ovoj disciplini. Isto tako planiramo da napravimo i jednu ostavu za alat kao i za hranu tako da bismo je ubuduće lagerovali na jedno mesto odakle bi se kasnije ona iznosila u lovište – napominje Stojanović.

- Dosta smo zadovoljni sa odzivom gostiju u današnjem lovu, bilo nas je 34 lovca i lov je protekao u najboljem redu. S obzirom da smo mi ravničarski kraj lovili smo u obliku potkovice, a nekada lovimo i pravolinijski – kaže jedan od lovnika ovog lovačkog društva Milan Dabić.

Ostali bez prirodnih remiza

Versko lovište je ravničarskog tipa, bez šume, ispresecano brojnim kanalima koji su sve do ove godine bili idealno sklonište za većinu divljači. Međutim, nakon njihovog intenzivnog krčenja ovo lovište je ostalo bez prirodnih remiza i posledica toga osetila se već tokom ove lovne sezone, a to je smanjenje brojnog stanja većine životinjskih vrsta.

vera lovna sezona na zeca

- Preduzimali smo dosta mera u pokušaju da zaustavimo krčenje tih kanala i prirodnih remiza, međutim nije bilo rezultata. Nakon toga pogoršalo nam se stanje u lovištu, izgubili smo staništa fazana i to se ogleda i u njegovoj brojnosti. Zeca možemo da očekujemo u narednom periodu, na njemu ćemo i raditi sa unošenjem sveže i nove krvi, ali što se tiče fazanske divljači tu nemamo velike nade – naglašava Dabić.

Nakon ovoga lova lovcima iz Vere preostala su još dva izlaska na plemenitu divljač, a nakon toga uslediće radne akcije i aktivnosti u lovištu kako na poboljšanju infrastrukture tako i na brojnosti divljači

- Imamo još dva lova na fazana i na predatore, a nakon toga nastavljamo sa prihranom divljači u lovištu. Takođe, imamo jako puno posla oko prostora lovačkog doma, planiramo da dosta toga uradimo – ističe Dabić sa posebnim akcentom na streljanu za karabin gde bi po njihovim očekivanjima već ovog proleća trebalo da se održi prvo takmičenje u ovoj disciplini.

U ovom poslednjem izlasku na zeca odstreljeno je 12 jedinki ove divljači kojoj je po tradiciji odana počast, a potom su podeljeni gostujućim lovcima. Da lov nije samo lov potvrđeno je i ovaj put na zajedničkom ručku i druženju uz nezaobilazne lovačke priče i doživljaje.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Tagovi