Završen Spomen dom u Sremskim Lazama

Više kapitalnih projekata u Opštini Stari Jankovci.

Srđan Sekulić 24.06.2024.

Zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić sa svojim saradnicima obišao je opštinu Stari Jankovci gde se sastao sa načelnikom ove lokalne samouprave Draganom Sudarovićem. Cilj posete bio je da se vidi šta je sve urađeno od dogovrenih kapitalnih projekata sa posebnim osvrtom na mesta u ovoj opštini gde Srbi čine značajnu većinu.

- Pre godinu i po dana posetili smo opštinu Stari Jankovci kako bismo videli koje aktivnosti provodi ova opština, a koji su od interesa i značaja za sve stanovnike ove opštine sa posebnim akcentom na mesta sa većinskim srpskim stanovništvom. Drago mi je što mogu nakon ovog sastanka i obilaska terena konstatujem da je društveni i kulturni Spomen dom u Sremskim Lazama u potpunosti saniran te se čeka opremanje objekta kako bi bio stavljen u funkciju – istakao je zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.

Po rečima Jeremića izvršeno je i asfaltiranje jedne ulice u Sremskim Lazama, a u značajnoj meri saniran je i prostor za društvene namene u centru mesta, dok je izrađena i projektna dokumentacija za saniranje i nadogradnju prostorija fudbalskog kluba Vidor. Takođe, radilo se i u Oroliku gde Srbi čine dobar postotak stanovništva.

- U Oroliku je uređeno dečije igralište u centru mesta, a uskoro počinje i izgradnja prostorija fudbalskog kluba Orolik za kojeg su sredstva obezbeđena sa tri strane, resornog ministarstva, Vukovarsko-sremske županije i Srpskog narodnog veća. U planu je i uređenje centra ovoga mesta dok će lovačko društvo u Oroliku dobiti dodatni prostor za svoj rad i delovanje – kaže Jeremić.

Međusobnom saradnjom zadovoljan je i domaćin ovoga susreta načelnik opštine Stari Jankovci Dragan Sudarević.

- Zaključci ovoga sastanka su da je saradnja u ovih nekoliko godina išla na obostrano zadovoljstvo. Opština Stari Jankovci trudi se da proporcionalno broju stanovnika jednako postupa prema svim svojim meštanima. U svim naseljima imali smo dosta kapitalnih ulaganja, ove godine stavili smo fokus na Orolik. Najznačajniji projekat je sportsko-rekreacioni centar u Starim Jankovcima, vatrogasno skladište u Slakovcima, dom kulture u Novim Jankovcima, Spomen dom u Sremskim Lazama, a uskoro krećemo i u izgradnju prostorija na igralištu u Oroliku – napominje Sudarević.

Basket turnir u Lazama

Tema sastanka u Starim Jankovcima bila je i organizacija basket turnira u Sremskim Lazama koji će biti humanitarnog karaktera.

- Skoro godinu dana nakon olujnog nevremena koje je pogodilo ovo područje, odlučili smo da nastavimo sa pomaganjem meštanima. Neposredno posle oluje, volontirali smo na pokrivanju krovova, dok smo sada odlučili da, barem na jedan dan, poboljšamo društveni život u Sremskim Lazama. Za tu priliku odabrali smo basket turnir, a putem donacija planiramo da kupimo sportsku opremu deci sa područja opštine Stari Jankovci. Povodom turnira, opština je uredila igralište na kojem će turnir biti održan – rekao je u ime organizatora Dušan Velimirović.

Ovaj turnir biće održan u subotu 29. juna u organizaciji fudbalskog kluba Vidor iz Sremskih Laza, a partneri u organizaciji turnira su opština Stari Jankovci i Srpski demokratski forum.