Završena sezona fišijada – imamo najboljeg

Od proleća do jeseni na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, odnosno na prostoru koje pokriva Zajedničko veće opština, u organizaciji različitih udruženja održano je desetak fišijada na kojima se po pravilu okuplja dvadeset i više takmičara.

Fišijada Mornar 2019

Najbolji kuvari fiša svake godine su učesnici završnog takmičenja koje se održava u organizaciji Odbora za privredu Zajedničkog veća opština. Tako je bilo i ove godine kada su se ispred vukovarskog restorana „Mornar“ ponovo okupili najbolji fiš majstori i zakuvali svoju čorbu.

– Ovo je osmi po redu Kup šampiona u organizaciji Zajedničkog veća opština i imamo ukupno 15 ekipa koje su ostvarile pravo učešća na ovoj završnoj fišijadi, a samo jedna ekipa od pozvanih nije došla. Na ovom našem prostoru imamo fišijade koje se organizuju u Borovu, Bršadinu, Vukovaru, Negoslavcima, Trpinji, Sremskim Lazama, Jagodnjaku, Dalju, a pravo učešća na ovoj završnoj fišijadi imaju prve tri ekipe sa svakog takmičenja koje se organizuje – istakao je predsednik Odbora za privredu ZVO-a Aleksandar Mandić.

Iako se radi o manifestaciji koja je takmičarskog karaktera i organizatori i učesnici ipak u prvi plan stavljaju međusobno druženje.

– Na ovoj fišijadi ko pobedi on ima titulu vrhunskog majstora, tako da je ovo kruna naših fišijada. Pored toga ovo je jedno lepo druženje, a ovaj Kup šampiona organizuje Zajedničko veće opština koje je svim takmičarima obezbedilo ribu kao i prikladne nagrade za sve učesnike i one najbolje takmičare – naglasio je jedan od organizatora fišijade Marko Purić.

Vukovarčani osvojili prva tri mesta

Zbog svoje specifičnosti da se na njoj takmiče samo najbolji fiš majstori za ovu fišijadu se može reći da ima vrednost svojevrsnog „mastera“.

– Ja predstavljam ekipu Lovačkog društva „Fazan“ iz Orolika pod nazivom „Ribajo plivajo“, takmičili smo se na fišijadi u Sremskim Lazama gde smo osvojili treće mesto. Ovo je druga godina kako se prijavljujemo na fišijade, članovi naše ekipe su uglavnom lovci, ali bavimo se pomalo i ribolovom. Uz sve to volimo i druženje, da budemo sa ljudima i zato smo ovde – kaže jedan od učesnika iz Orolika Nebojša Ninić.

Tročlana komisija u sastavu Slavujko Jerković – Sprečo, Milan Čupić i Željko Lapčević po sopstvenom priznanju imala je veoma težak zadatak da u dobroj konkurenciji odabere najbolje skuvani fiš. Titula za ovu godinu otišla je u ruke Davora Petrovića iz Vukovara, drugo mesto osvojio je Ivica Marić, a treće je pripalo Siniši Nedeljkoviću. Nagrade najboljima kao i prelazni pehar šampionu uručio je u ime organizatora predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.