Žene kosovske doline proslavile pet godina rada

Prvi jubilej udruženja „Žene kosovske doline“ koje već pet godina na području svoje opštine brine o dve najugroženije kategorije stanovništva, starijim i nemoćnim osobama i deci.

žene kosovske doline biskupija

Udruženje Žene kosovske doline koje deluje na teritoriji opštine Biskupija proslavilo je svoj peti rođendan. Najvećim rođendanskim poklonom smatraju svoj postignuti uspeh, od ni jedne zaposlene žene u opštini, kako je bilo na početku, do ni jedne nezaposlene, a radno sposobne, kakva je sitacija danas.

Kada se, pre sedam godina, sa suprugom i troje dece vratila iz Banjaluke u Uzdolje, rodno selo svog supruga, Radmila Drezga nije se mogla pomiriti sa jedinim izborom koji je imala, da svi zajedno žive od socijalne pomoći. Trebalo je uraditi nešto za sebe i svoju porodicu, ali, kako kaže, u okviru zajednice u kojoj su želeli ostaviti neki trag.

Iako fakultetski obrazovana osoba, po struci profesor razredne nastave, dobila je oko šezdeset odbijenica i ni jednu priliku za posao u državnoj službi. Civilni sektor bio je jedina izvesna opcija i prilika da se dokaže po principu: “Koliko znate-toliko vredite“ ali uz puno znanja, volje i zalaganja.

Mogućnosti koje su se otvorile ulaskom Republike Hrvatske u EU, neiscrpno su i plodno tlo za one koji razmišljaju kako obezbediti pristojne izvore prihoda sebi i drugima, a ujedno rešavajući niz socijalnih i egzistencijalnih problema. Potreba o samozaposlenju bila je i prvi motiv za osnivanja udruženja „Žene kosovske doline“ u opštini Biskupija.

– Sa znanjem i bez znanja imale smo cilj i viziju da nešto promenimo. Tačno pre pet godina, u vrlo skromnim uslovima koje smo stvorile u jednoj prostoriji kuće, nas tri smo došle na ideju da osnujemo jedno udruženje. Prvenstveno iz potrebe da se samozaposlimo, a opet na način na koji bi rešavale svakodnevne, životne probleme. Tu smo ostale dve – tri godine, i kroz male projekte sa kojima smo počele, vremenom dolazile do sve većih. Uz pomoć naše opštine, ljudi iz dijaspore koji su prepoznali naše namere, vašu pomoć i svih onih koji su nam se vremenom priključivali, mi smo proširivali, obnovili zgradu nekadašnje Osnovne škole u Riđanima i preselili se u jedan multifunkcionalan prostor u kojem se sada nalazimo i koji nam daje mogućnosti da i dalje napredujemo – kaže Radmila prisećajući se dalje samih početaka.

– Naš prvi projekat, da ga tako nazovemo, bili su javni radovi kroz koje smo zaposlili pet žena. Kako smo ubrzo uvideli da je na prostoru naše opštine veliki broj starijih stanovnika, rodila se ideja o novim projektima i krenuli smo sa dnevnim aktivnostima posvećenim starijima kroz koje smo zaposlili još par mladih žena. Iako smo se usmerili ka starijoj populaciji, uvideli smo da imamo i veliki broj dece pa smo se upustile i u vaninstitucionalni rad. Organizovale smo letnje škole, različite radionice i kampove stavljajući akcenat prvenstveno na decu pripadnike srpskog naroda, jer su do tada, za mnoge aktivnosti bili zakinuti – o razlozima i nastanku udruženja nastavlja priču Radmila Drezga.

Brinu se o ženama, starima i deci

Kroz protekli period, putem različitih projekata zapošljavanja prošle su 73 žene, ostvareno je preko četiri miliona bespovratnih sredstava i uloženo je preko deset hiljada sati volonterskog rada. Trenutno u udruženju radi 25 žena i šest volontera, koji obilaze oko dve stotine korisnika, a to u jednoj maloj zajednici, poput opštine sa 1.200 stanovnika, nije zanemarljiva stvar.

žene kosovske doline biskupija

– Gerontodomaćice na terenu obilaze dve stotine korisnika kroz dva programa: pomoć u kući i projekat „Zaželi“. U šali kažemo kako smo malo sebični, pa smo prioritet dali starijim osobama iz naše zajednice, no kako smo sve njih obuhvatili proširili smo se na opštine Kistanje i Ervenik, te deo grada Knina. Kroz Letnje škole srpskog jezika organizovali smo različite aktivnosti za decu, obišli naše pravoslavne manastire u Dalmaciji i crkve u okruženju. Uz pomoć opštine Biskupija u funkciju smo stavili i dečiju igraonicu za mališane predškolskog uzrasta, kojom smo ponosni, a jednako smo ponosni i na biblioteku „Dositej Obradović“ koju smo doveli u pravu bibliotekarsku formu, pribavili veliki broj naslova – kaže Drezga.

Zahvalne svima koji su im pomogli

Povodom prvog malog, ali njima jako značajnog jubileja od pet godina, iskoristile su priliku da se zahvale svima onima koji su im godinama davali podršku, pružali ruku pomoći, izlazili u susret za svaki vid saradnje.

– Za nas je ovaj peti rođendan zaista bitan, jer nas motiviše u nameri da istrajemo, i pokazatelj nam je da smo ipak mnogo toga učinile za svoju zajednicu. U svakom slučaju, ništa od toga ne bi bilo da nije ovih vrednih žena koje se istinski trude, daju svoj nemerljivi doprinos u poboljšanju kvaliteta života čitave zajednice, ali i svih ljudi, institucija koje su nam uvek izlazile u susret. Bez pisma podrške na koje smo uvek mogle da računamo iz naše opštine, ne bi mogle realizovati brojne projekte. Centar za socijalnu skrb nas prati u svim našim delatnostima, doktori, medicinsko osoblje, socijalni radnici, pa i mediji koji nas prate od prvog dana, gde svakako veliku zahvalnost dugujemo i vašoj kući. Ne zaboravljamo one koji su nas podržali u našim nastojanjima i borbi za opstanak. Finansijska podrška bila nam je jako važna, naročito u početku, ali kao što vidite nije samo to presudno jer su brojni ljudi, na različite načine, pomogli da mnogo toga uradimo. Moram reći da su se žene vremenom školovale, edukovale, pohađale različite kurseve, pisale smo projekte kroz koje smo i povlačile sredstva i uvek se vodimo time da što više znamo više i vredimo – ističe Rada.

Na proslavi koju su organizovale u prostorijama svog Udruženja, istinitost Radinih reči potvrdila se dolaskom svih onih koje je u razgovoru spomenula, od načelnika opštine Biskupija, predstavnika institucija u gradu Kninu sa kojima godinama sarađuju, do svih žena koje su sastavni deo udruženja.

Zaposlenje kroz projekte ovog udruženja

Poslednjih deset zaposlenih kroz projekat „Zaželi“ dobile su i prevozno sredstvo u vidu bicikala, te torbe sa meračima šećera, pritiska, i svim ostalim potrepštinama koje će im za početak trebati. Nekima od njih ovo će biti i prvi posao, ili prva prilika da se zaposle baš u svom kraju.

Marica Đurđević

Marica Đurđević se vratila u Uzdolje pre dve godine, a prvi posao koji je dobila obavljaće, kaže, bez ikakvih teškoća.

– Suprug i ja smo se vratili svojoj kući pre dve godine. Danas je teško doći do posla bilo gde, u maloj sredini naročito, prvenstveno kada se radi o ljudima neke srednje ili starije životne dobi. Ja ovo vidim kao dobru priliku za novi početak, i nimalo mi teško neće pasti obilaziti i pomagati starijim i nemoćnim meštanima naše opštine – kaže Milica.

Jednako, ako ne i više, posao će značiti i Dijani Mijaković koja je na na njega čekala čitavu deceniju.

Dijana Mijaković žene kosovske doline biskupija– Značiće mi jako mnogo uzevši u obzir da je ovo ujedno i moj prvi posao. Majka sam troje dece i nezaposlena punih deset godina. Pored toga što nam je udruženje prilika da dođemo do posla, ja moram istaći i njegov značaj kad su u pitanju najmlađi stanovnici naše opštine. Mojih troje dece su, zajedno sa ostalima, imali priliku odlaziti na izlete, letnje škole, družiti se s vršnjacima, a to je ono što je, u ovako malim sredinama, zaista neophodno kako se ne bi razlikovali od svojih vršnjaka u urbanijim krajevima – ističe Dijana.

Baš iz navedenih razloga, mali jubilej svog udruženja ove žene, s razlogom, smatraju svojim velikim uspehom. Planova i ideja za projekte koji se gotovo svakodnevno osmišljavaju, imaju, kaže Rada, i za narednih deset godina. Žene su bile i ostale glavni pokretači i inicijatori svega, a na njihovim plećima još prostora i snage ima za neke nove podvige.