Zlatokosin virtuelni dečji svet

Dečji vrtić "Zlatokosa" iz Borova pokrenuo nastavu na društvenim mrežama putem kojih deci pripremaju i osmišljaju kreativne sadržaje.

Slavko Bubalo 22.04.2020.
DV Zlatokosa Borovo

U vreme kada je zbog pojave koronavirusa u celoj zemlji obustavljena nastava u školama i vrtićima zaposleni u borovskom vrtiću "Zlatokosa" pronašli su način kako da sa decom koja ga pohađaju ipak ostanu u kontaktu koristeći u tu svrhu prednosti moderne tehnologije. U poslednje vreme internet i društvene mreže prosto su preplavljeni snimcima ljudi koji u izolaciji i sigurnosti svoga doma pronalaze načine kako da kroz razne aktivnosti sačuvaju prisebnost, mentalno i fizičko zdravlje i prekrate vreme. To je bio motiv i borovskih vaspitača.

- S obzirom na to da je odlukom Vlade i Nacionalnog štaba civilne zaštite rad našeg vrtića obustavljen 16. marta, u njemu nema dece i sa njima više nemamo bliski kontakt na koji smo navikli i koji nam jako nedostaje. Zato smo odlučili da se sa decom družimo preko društvenih mreža i da modernu tehnologiju iskoristimo na jedan pozitivan način. S prvim danom aprila pokrenuli smo program koji smo nazvali "Zlatokosin virtuelni svet". Naime, otvorili smo zatvorenu grupu na Fejsbuku namenjenu samo našim roditeljima i njihovoj deci i na njoj svakodnevno objavljujemo razne zadatke i aktivnosti za mališane - objašnjava direktorka vrtića Radmila Latas.

Obaveštavanje i upoznavanje roditelja sa ovom idejom na sebe su preuzeli vaspitači koji su redom kontaktirali roditelje dece u svojim grupama i objasnili im šta im je namera. Ideju su detaljnije razradili na internet stranici vrtića.

Dečiji vrtić „Zlatokosa“

Foto: Arhiva

- Vaspitači su pripremili i osmislili kreativne i podsticajne sadržaje iz svih razvojnih područja i na ovaj neobičan, ali, pokazalo se, i vrlo zabavan način pokrenuli rad vrtića na daljinu. Svakoga dana u vrtiću imamo dežurstva tokom kojih snimamo aktivnosti. Sve to radimo u želji da plan i program rada koji smo predvideli za ovu godinu na ovaj način nastavimo i koliko-toliko ispunimo. Iako to nije ni blizu onoga što bismo radili da smo sa decom u neposrednom kontaktu ipak smo pronašli način da sa našim mališanima održavamo vezu - kaže direktorka ovog vrtića koji je krajem prošle godine proslavio dve decenije postojanja.

Velika zahvalnost roditeljima

Aktivnosti su razne, od fizičkih gde vaspitači deci zadaju određene vežbice, osmišljavaju igrice, razne poligone, kako u zatvorenom prostoru tako i na dvorištu, pa do pričanja priča, raznih zadataka vezanih za crtanje, pevanje ili recitovanje.

- Uz svaki video snimak sa zadatkom dodamo i razne druge aktivnosti. Da deca nešto obojaju, napišu ili nauče nekakvu pesmicu. Želimo da vreme, koje sada umesto u vrtiću deca provode kod kuće, iskoriste na kreativan način koji će im pomoći da i dalje razvijaju svoju maštu. Oni nam vraćaju svoje snimke sa izvršenim zadacima ili fotografije svojih crteža tako da imamo i povratne informacije o tome kako su deca te zadatke izvršila. Jako nas veseli činjenica da deca sve to redovno prate i da rado u svemu tome učestvuju. Gotovo sve zadatke urade, a i dodaju i poneku svoju ideju - prenosi svoje utiske direktorka Radmila Latas koja kaže da za uspešnost cele ove stvari veliku zahvalnost duguje roditeljima koji svojoj deci omogućavaju da sve to prate i pomažu im da uspešno izvrše sve postavljene zadatke.

Pored toga što redovno šalju dečje radove roditelji u svojim komentarima podržavaju ovaj način rada i drago im je što i sami u svemu tome učestvuju. Vaspitači zadatke snimaju tokom prepodneva, a svaki dan, tačno u podne zadaci decu čekaju na Fejsbuku. Ako deca slučajno neki od zadataka i propuste mogu da pregledaju ranije objave i da zadatke obave i kasnije.

O svemu će na kraju ostati pisani trag pa će i izveštaj o radu u ovoj godini biti pomalo neobičan. Virtuelna radionica trajaće sve dok bude trajala i ova vanredna situacija uzrokovana pojavom koronavirusa.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.