Proslavljeno 20 godina Dečijeg vrtića „Zlatokosa“ iz Borova

Svečana akademija povodom dve decenije postojanja vrtića u Borovu održana je 6. decembra u opštinskom Kulturnom centru.

Jadranka Jaćimović 09.12.2019.
Dečiji vrtić „Zlatokosa“

Opština Borovo osnovala je 1999. godine ustanovu za odgoj i čuvanje predškolske dece, odnosno Dečiji vrtić „Zlatokosa“ u kome i danas stasavaju generacije Borovčana. Dve decenije postojanja i rada „Zlatokose“ obeleženo je 6. decembra u Kulturnom centru Borovo.

Svečana akademija započela je prezentacijom pod nazivom „Dvadeset godina vrtića“ u kojoj je direktorka Radmila Latas fotografijama i zanimljivim podacima prisutne provela kroz period od izgradnje i prve godine rada vrtića pa sve do danas.

– Specifično je to da smo vrtić izgradili odmah nakon reintegracije i to od kontejnera u kojima su boravile snage UNTAES-a, a od tada su se dešavale velike promene. Te prve pedagoške 1998./1999. godine imali smo 78 polaznika, a već druge godine, kada je intenzitet iseljavanja stanovništva bio izražen svega 56. Taj trend je nastavljen i sledećih 8 godina, da bismo ponovo došli na sedamdesetak dece. Najviše polaznika bilo je pedagoške 2014./2015. čak 120, koliki je i kapacitet našeg vrtića, a ove godine imamo ih 94  – priča direktorka vrtića Radmila Latas.

Ona ističe da je trenutno u vrtiću zaposleno 12 ljudi te da je jubilarnu 20 godinu obeležila energetska obnova zgrade vrtića.

– Obnova je koštala 2,3 miliona kuna i finansirana je od strane Ministarstva za demografiju i Opštine Borovo. Možemo se pohvaliti novim izgledom zgrade, obnovljenim i lepo uređenim prostorijama, gumenom podlogom u dvorištu, novim igračkama, te većom energetskom efikasnošću objekta – zadovoljna je direktorka koja je na čelu ove ustanove od 2002. godine.

Osim svojevrsnog vremeplova kroz život vrtića, prezentacija je dočarala način i dinamiku rada sa decom. Čitava godina, a posebno poslednjih mesec dana bili su u znaku velikog jubileja.

- Danas sa ovom svečanom akademiju na neki način završavamo obeležavanje obog jubileja povodom kojeg smo imali aktivnosti tokom cele godine. Povodom 20 godina rada vrtića i Dana opštine Borovo 22. maja u galeriji Osnovne škole otvorena je izložba dečjih radova, a prigodna izložba postavljena je krajem oktobra i u Pedagoškom muzeju u Beogradu. Imali smo razne aktivnosti, radionice za roditelje i predstavu za decu “Kako su nastale ružne reči” u izvođenju Dramskog ansambla iz Pačetina. Dobili smo i rođendanske čestitke iz svih ustanova, institucija i udruženja s kojima sarađujemo, od kojih smo napravili veliku rođendansku čestitku – navodi Latas.

Saradnja sa matičnom državom i nagrade za kvalitet rada

Prve pedagoške grupe u Borovu oformljene su u sklopu Osnovne škole još 1992. godine, a dečji vrtić je zvanično registrovan sedam godina kasnije, u avgustu 1999. godine. U vrtiću “Zlatokosa” danas je 94 mališana od kojih je 23 predškolaca. Već deset godina sa decom u ovoj ustanovi radi vaspitač Igor Mijatović.

- Danas je za nas značajan dan, veselimo se ovoj proslavi i naravno najviše nastupu naše dece. Lepo je raditi sa njima, svaki dan donosi nešto novo, izazove, nova pitanja puno veselja i smeha. Istovremeno i mi učimo od dece, jer oni žive u trenutku, za njih je vreme kao pojava apstrakcija, nebitno im je što je bilo juče, šta će biti sutra, oni žive danas što utiče i na nas – rekao je vaspitač Mijatović.

Vrtić “Zlatokosa” osim svakodnevnog stručnog rada sa decom, svoje aktivnosti usmerava na unapređenje kvaliteta rada i na razvijanje saradnje sa raznim pedagoškim organizacijama kako u Hrvatskoj tako i u Republici Srbiji. Poslednjih godina ističe se saradnja sa matičnom državom.

Redovni je učesnik na poznatoj manifestaciji Zmajeve dečije igre, kao i na Međunarodnom sajmu obrazovanja “Putokazi” u Novom Sadu gde je u martu ove godine borovski vrtić treći put zaredom osvojio “Veliku zlatnu medalju” za kvalitet rada.

"Najbolji vrtić u okruženju"

Svečanoj akademiji prisustvovao je i načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, koji je se kratko obratio prisutnima.

– U godinama koje su bile teške i izazovne nije bilo lako udariti temelje ovom vrtiću. S ponosom mogu reći da danas imamo najbolji vrtić u našem okruženju. Opština Borovo učiniće sve što je u njenoj mogućnosti da se i nadalje unapređuje rad ove ustanove – poručio je načelnik Baćanović.

Pored prezentacije na svečanoj akademiji upriličena je i dečija priredba, program sastavljen od pesme, plesa i recitacija koje su oduševile brojnu publiku.

Svečanoj akademiji prisustvovali su konzulka Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, saborska zastupnica Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, viši savetnik za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje Borislav Đekić i mnogobrojni gosti.