Zločin u Uzdolju i dalje nekažnjen

U mestu Uzdolje kod Knina, u organizaciji opštine Biskupija i Srpskog narodnog veća iz Zagreba, održana je komemoracija za osam srpskih civila koji su, dan nakon hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ ubijeni na svom kućnom pragu. Kod spomen obeležja sa imenima žrtava, na mestu zločina, položeni su venci i zapaljene sveće.

Vaska Radulović 07.08.2021.
Uzdolje oluja Stanko Antić

Šestog avgusta 1995. godine, dan nakon ulaska hrvatske vojske u Knin, trojica pripadnika hrvatskih vojnih snaga, u selu Uzdolje kod Knina, zatekli su u svojim domovima osmoro nemoćnih i nevinih srpskih civila. Nakon zastrašivanja, psovki i pretnji, dovedeni su ispod stabla hrasta nedaleko od glavnog puta ka Kninu i usmrćeni hicima iz automatske puške. Samo zbog toga što su bili Srbi, taj dan ubijeni su Milica Šare (1922.), Stevo Berić (1933.), Janja Berić (1932.), Đurđija Berić (1916.), Krstan Šare (1931.), Miloš Ćosić (1923.) i Jandrija Šare (1932.). Jedna osoba, svedok njihovog stradanja, preživela je i pored dva primljena metka, te uspela pobeći u obližnju šumu i zahvaljujući tome ostala živa. Isti je dan, u zaseoku Šare, u svojoj kući ubijena a potom zapaljena Sava Šare, rođena 1922. god.

Dan nakon proslave 26. godišnjice Oluje u Kninu, na kojoj su predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske o toj akciji hrvatske vojske ponovo govorili kao o „legitimnoj akciji čistoj kao suza“, na mestu streljanja osmoro srpskih civila služen je parastos i položeno cveće u prisustvu članova porodica, komšija, prijatelja i predstavnika lokalnih vlasti iz redova srpske zajednice.

„Žrtve moraju biti priznate i ne smeju biti zaboravljene“

Nakon parastosa nevino postradalim žrtvama, koji je služio sveštenik Eparhije-dalmatinske Stanko Antić, saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga, pročitala je izjavu Sećanja SNV-a povodom 26. godišnjice „Oluje“, a potom poručila da je prethodnih dana, kao i prethodnih godina, ovim povodom poslato mnogo poruka sa obe strane, ali da je primarno ono da žrtve moraju biti priznate i ne smeju biti zaboravljene.

uzdolje oluja anja šimpraga

- Volimo i ne zaboravljamo svoje i poštujemo tuđe, ali isto tako očekujemo i da nas poštuju. Mi smo se ovde okupili, kao i svake godine, da se u miru prisetimo i pomolimo za sve one koji su nevino postradali. Svi oni koji nam žele pomoći neka s nama zajedno grade bolju budućnost Srba u Hrvatskoj - izjavila je Šimpraga.

O zločinu počinjenom u mestu Uzdolje retko ko od meštana više želi govoriti. Njihove rođake, prijatelje i komšije više niko ne može vratiti, a razlozima i načinom na koji su im oduzeti životi, često kažu, trebalo bi da se bave nadležne institucije. Na njima je da ih se sećaju i potomcima prenose uspomenu na njih.

Za ubistva članova porodice saznali tek nakon nekoliko nedelja

Ipak, najteže je onima koji su u ovo vreme, pre dvadeset i šest godina, izgubili najuže članove porodice, a vest o njihovom stradanju saznali tek nedeljama nakon toga.

- Meni su tu u našoj kući, živeli i ostali baba Sava i moj stric. Tu su nastradali 6. avgusta. Nismo čuli za njih, možda 10-15 dana, nismo znali da li su živi, gde su. Tek naknadno smo saznali vest da su oboje ubijeni, a kuća u kojoj je baka živela zajedno sa njom je i zapaljena. Tužno je svako sećanje na taj događaj, ono što su morali preživeti odlaskom ljudi iz sela. Ja sam rođen u Francuskoj, čitav život sam tamo, i još uvek mi je teško shvatiti da se takve stvari mogu dešavati ljudima. No, i pored toga, nikada nisam odustao od dolaska. Svake godine u vreme njihovog stradanja sam ovde, u selu, posetim mesto na kojem su ubijeni, ali i svoju decu učim odakle su im koreni. Njihova žrtva je naš amanet da ne zaboravljamo ni kuću ni ognjište, i da nas ništa ne sme zastrašiti kako bismo od toga odustali. Kuća još nije obnovljena ali ćemo se potruditi da i nju u budućnosti podignemo iz pepela - ističe Saša Šare, unuk ubijene Save.

uzdolje oluja saša šare

Saša Šare

U avgustu 2017. Godine, Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću, podnela je Državnom tužilaštvu RH (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinilaca u vezi sa zločinom u Uzdolju. Kaznena prijava Dokumente, na temelju koje još uvek niko nije postupio, najvećim delom oslanja se na činjenice u vezi zločina koje je u svojoj istrazi rasvetlio Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu i to pre svega kroz izjave svedoka.

Za zločine počinjene u mestu Uzdolje, kao ni za one u okolnim kninskim selima: Orlić, Markovac, Biskupija, Vrbnik, gde je u nekoliko dana nakon „Oluje“ ubijeno još oko tridesetak srpskih civila, još uvek niko nije odgovarao.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.