Žrtve Dudika neće biti zaboravljene

U Spomen-parku Dudik u nedelju je održana komemoracija za žrtve koje su na ovom stratištu iz Drugog svetskog rata ubijane od ustaške vlasti Pavelićeve Nezavisne Države Hrvatske.

Dudik

Kao i svake godine u organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije na Dudiku u Vukovaru okupljaju se građani i antifašistička udruženja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine da odaju poštu žrtvama koje su na to mesto dovođene iz svih krajeva Srema i streljane od ustaške vlasti.

– Pre 81 godinu na ovom mestu streljana je prva grupa rodoljuba iz sela Bobota, a mi se godinama ovde okupljamo i pokušavamo da to što se događalo tih teških godina otrgnemo od zaborava. To radimo zato da bi našim potomcima bilo jasnije šta je sve u stanju da uradi zlo koje se zove fašizam. Nažalost, među nama više nema ni jednog živog učesnika NOR-a, poslednji od njih napustio nas je čika Vaso Kostelnik u martu ove godine – rekao je predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županijei Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara Lazo Đokić.

Komemoraciji u Dudiku prisustvovao je i prvi čovek Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

– Naša je dužnost i obaveza da budemo na ovakvim mestima, da obeležimo velike datume iz Narodnooslobodilačke borbe, ali da budemo i na mestima gde su stradale žrtve. Da komemoriramo, evociramo uspomene na te ljude i da im odamo počast. Ovde je od 1942. do 1945. godine stradalo 455 ljudi, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i njihovih simpatizera, ali i civila, najviše srpske nacionalnosti, a sve to je zapravo bila osveta zbog akcija koje su vršili partizanski odredi sa Fruške gore i ostalih delova Srema – rekao je Habulin ukazujući i na potrebu promene odnosa vlasti prema spomeničkoj baštini i stvaranje uslova da se pronađu sredstva za nastavak obnove Dudika.

Najveći broj žrtava iz Srema

Najviše delegacija stiglo je iz Srema odakle je i najveći broj žrtava streljanih na Dudiku.

– Mi poštujemo svoje pretke koji su dali ono najsvetije što su imali, dali su svoje živote, za našu slobodu koju su izvojevali u borbi protiv fašizma. Ove kule u Dudiku su nama večna opomena da su ovde nemački nacizam i fašizam i ustaško zverstvo sahranili jednu mladost, zaustavili jednu mladost svojim krvavim noževima. Mi, preci tih žrtava, svake godine dolazimo ovde da im kažemo da narod Srema nije zaboravio svoje žrtve i da tim našim precima pošaljemo poruku da smo i mi svesni da fašizam ne sme da se ponovi. Dok god ih se mi sećamo oni su živi – poručila je predsednica SUBNOR-a Inđija i potpredsednica SUBNOR-a Vojvodine Dragica Kovačević.

Iako iz nekoliko mesta u Bosni i Hercegovini antifašističke organizacije i njihovi predstavnici redovno dolaze nas ovo mesto, u Dudik je prvi put došao predsednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo Mirsad Ćatić.

– Kolektivna memorija kreira sadašnjost pa i budućnost zajednice i ova kolektivna memorija je, s jedne strane životna pouka, a s druge strane i nadahnuće. Pouka je da uočimo da kada se zlo nametne, kolektiv ga prihvati, to je kolektivna psihologija ili psihologija mase. Međutim, treba da nam bude i nadahnuće da istrajemo u delovanju i da ne dozvolimo nametanje takve ideologije koja bi dozvolila takvu kolektivnu psihologiju koja proizvodi zločin i zlo – rekao je Ćatić.

Vence u Dudiku položilo je gotovo 40 delegacija antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnici srpskih opština, institucija i stranaka, među kojima i generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Nakon komemorativnog dela programa upriličen je i kratak recitatorsko-muzički program.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.