ZVO pomogao 35 srpskih studenata

Zajedničko veće opština drugu godinu zaredom pomoglo 35 studenata koji se školu u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Nikola Milojević 24.12.2020.
ZVO pomoć studentima

U prostorijama Srpskog kulturnog centra koji deluje u sklopu Zajedničkog veća opština danas su potpisani ugovori sa 35 studenata koji su ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 2.000 kuna. Na prethodno raspisani konkurs javilo se 46 studenata, a bodovani su na osnovu uspešnosti u školovanju te socijalno-materijalnog statusa. Jednokratnu pomoć dobilo je 15 studenata koji studiraju u Republici Srbiji, 19 koji studiraju u Repubilici Hrvatskoj te jedan student koji studira u Bosni i Hercegovini.

Posebno je teško srpskim studentima iz Hrvatske koji studiraju u stranim zemljama jer su najčešće u situaciji da ne mogu ostvariti stipendiju ni u svojoj zemlji ni u zemlji u kojoj studiraju. Jedna od njih je Marija Grozdanić iz Mirkovaca koja je student četvrte godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

- Ova pomoć mi znači pre svega za troškove školovanja u smislu kupovine knjiga. Imamo dosta literature koja i dosta košta. Za konkurs sam čula preko interneta i prijavila se. Ovo je jedina pomoć koju sam dobila ove godine jer je uglavnom za stipendije u Hrvatskoj uslov da tu i studiraš. Što se tiče budućnosti volela bih da se jednog dana vratim svojoj kući, pronađem neki posao pa posle toga možda i da upišem specijalizaciju – kaže Marija.

Među studentima koji su dobili pomoć ove godine je i Milica Ajduković iz Borova, studentkinja treće godine klavira na osječkoj Akademiji za umetnost i kulturu.

- Ova pomoć će mi pokriti neke osnovne studentske troškove jer uvek treba novaca ili za kopiranje ili za knjige pa i za samu hranu. Inače povremeno radim neke studentske poslove pa si olakšavam studentski život na taj način, ali trenutno ne radim i želim da se zahvalim Zajedničkom veću opština iz Vukovara na ovoj pomoći – ističe Milica.

Na maloj svečanosti koja je povodom potpisivanja ugovora upriličena studentima su se obratili predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić i predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović. Oni su pozdravili studente i pozvali ih da se jednog dana vrate u svoja mesta prebivališta te da jednog dana budu istaknuti članovi zajednice. Ovo je inače druga godina da ZVO na ovaj način pomaže studentima srpske nacionalnosti, nakon što je i prošle godine 35 njih dobilo pomoć u istom iznosu.

- Mnogo ulažemo u domen obrazovanja od vrtića do srednje škole, a za fakultetsko obrazovanje nije ranije bilo sredstava da se napravi ovako jedan značajan iskorak. Kada smo prošle godine odlučili da pokrenemo ovu aktivnost, reakcije su bile dobre i naravno da smo odlučili da sa tim i nastavimo. Nama je jako bitno da studenti srpske nacionalnosti po završetku svojih studija dođu ovde da žive, a naša je dužnost da im pomognemo tokom obrazovnog procesa, ali i kasnije kod pronalaženja posla. Potpisivanje ugovora bila je prilika da malo porazgovaramo sa njima i videli smo da među njima ima i deficitarnih zanimanja pa se nadamo da će im jednog dana biti lakše da pronađu posao. Najmanje što mi kao institucija možemo da učinimo je da im finansijski pomognemo te da njima i njihovim roditeljima olakšamo studijske dane – kaže predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Kako je najavljeno, sa ovom praksom ZVO će nastaviti i u narednoj godini, a u planu je da se poveća i broj jednokratnih pomoći sa 35 na 40, ali i iznos pomoći na 3.000 kuna. Potpisivanju ugovora ove godine prisustvovalo je njih dvadesetak jer se brojni od njih nalaze trenutno u Republici Srbiji, a studenti iz Osječko-baranjske županije nisu bili u prilici da dođu zbog epidemioloških mera koje su trenutno na snazi.