„Ajnfort“ u rodnoj kući Đorđa Ocića oživeo kao pozorišna scena

Udruženje „Đorđe Ocić“ organizovalo je 13. avgusta u Dalju predstavu „Kum nije dugme“ u izvođenju pozorišta „Slavija“ iz Beograda.

„Kum nije dugme“ janko celić uroš milojević udruženje đorđe ocić dalj

Pozorište „Slavija“ iz Beograda gostovalo je 13. avgusta u rodnoj kući književnika Đorđa Ocića u Dalju, gde se publici predstavilo pozorišnim komadom „Kum nije dugme“. Nakon nešto manje od godinu dana, u dvorištu koje čuva nekadašnji izgled seoskog domaćinstva ponovo se desilo letnje kulturno osveženje. Bila je to ujedno i hrvatska premijera tragikomedije koja donosi priču o odnosu dva kuma. Dešavanje je smešteno u današnje vreme u kome se svako od nas često pita šta je preče, prijateljstvo ili profit. Autor predstave je  Ivan Panić, režiju potpisuje Tea Puharić, a uloge kumova igraju glumci Janko Cekić i Uroš Milojević.

– Ovo je priča o tradicionalnom kumstvu na našim prostorima. Reč je o dva potpuno različita čoveka. Jedan kum je u politici koju koristi za razne malverzacije, a drugom su iskrenost i pravednost vrednosti koje ga vode kroz život. Do njihovog susreta dolazi zbog motiva jednog od njih da kumu sruši kuću koja je i njegova dedovina, a radi svojih materijalnih interesa. Priča je to o našoj svakodnevici u regionu, jer vidimo da zgrade niču kao pečurke a uništavaju se dedovine i očevine. Poruka je da treba da čuvamo lepe vrednosti. Večeras igramo u ambijentalnom prostoru, ovde nema smišljene i nameštene scenografije, ona je realna, čime se postiže filmski realizam – rekao je glumac Janko Cekić.

Njegovog kuma u ovoj predstavi igra Uroš Milojević, koji objašnjava glavnu poruku ove predstave.

– Akcenat je na tome da ne treba bežati od nečeg novog, ali da treba da ostanemo i verni tradiciji. Tu mislim na nasleđe, ne samo materijalno nego i kulturno, i, naravno, na doslednost principima. Sigurno je da će izvođenje ove predstave u Dalju biti potpuno drugačije nego do sada, jer ovo ovde je originalna scenografija i slutim da će doći do sjajne razmene energije između nas i kod publike – rekao je Milojević.

„Kum nije dugme“ janko celić uroš milojević udruženje đorđe ocić dalj

Scenografija je zaista pružala poseban ugođaj: slavonski ajnfort, u kojem se ne skrivaju tragovi naneseni zubom vremena. Stara cigla koja izviruje kroz pukotine otpale žbuke, radni stol i merdevine koje vode na tavanske prostorije, plafon sa drvenim gredama – opis je prostora u kom su dijalog vodili kumovi. Predstava i ambijent u kojoj je ona izvedena mnoge su vratili u detinjstvo, a istovremeno su ih suočili i sa odnosima u savremenom društvu. Reakcija publike pokazala je da su uživali u izvođenju beogradskih glumaca.

Održavanje predstave „Кum nije dugme“ podržale su, finansijski i logistički, opštine Erdut i Borovo, a ovo je druga organizovana aktivnost jednog od najmlađih udruženja u opštini Erdut.

Udruženje je osnovano sa ciljem da čuva sećanje na književnika Đorđa Ocića, ali i da obogati kulturni život na ovom području. Dom Ocića sve više se pokazuje, govori predsednica udruženja Dejana Ocić, kao prostor gde se povezuju literatura i stvarni život.

– Glavni naš cilj je čuvanje sećanja na Đorđa Ocića, na njegov život, ličnost i delo, koji pružaju značajne mogućnosti za različite umetnosti, raznolike žanrove, za mnoge teme. Njega je, kao čoveka i kao književnika mnogo toga zanimalo, jer, kao što je o njemu govorio Nikola Milošević, nije bilo teme koja se tiče života i smrti a da je on nije dotakao. Tako je njegovo delo dobar osnov za pokretanje brojnih kulturnih aktivnosti. Naša je namera da se u ovoj kući ljudi okupljaju oko kulturnih sadržaja. Osnovani smo neposredno pred samu pandemiju, ali nismo dopustili da nam to omete planove koji se, naravno, menjaju prema situaciji i mogućnostima. Započeli smo mnoge projekte, kao što je Digitalizacija tradicionalne tekstilne baštine srpskih porodica iz Dalja, koje je podržano od Ministarstva kulture Republike Srbije, koje je prošle godine podržalo i našu prvu aktivnost, pozorišnu predstavu o Dijani Budisavljević. Nastavljamo s prikazivanjem predstava, ovoga puta s laganijom temom u odnosu na prošlogodišnju, ali opet svima bliskom. Ne sumnjamo da će predstava „Кum nije dugme“ biti veoma interesantna erdabovskoj publici – izjavila je predsednica udruženja Dejana Ocić.

Ideja i volje za rad ne nedostaje

Novi projekat Udruženja „Đorđe Ocić“ trebalo bi da u digitalnom obliku sakupi i sačuva deo nasleđa daljskih porodica, koje će na ovaj način, objašnjava Dejana Ocić, dobiti potvrdu da poseduju baštinu od opšteg nacionalnog značaja.

– Projekat „Digitalizacija tradicionalne tekstilne baštine srpskih porodica iz Dalja“ pokrenut je nakon što smo ovde u domu Ocića pronašli tekstil koji su tkale i vezle majka i baka Đorđa Ocića, i to nas je iniciralo da vidimo šta je od toga sačuvano i u ostalim kućama u Dalju. Započeli smo s prikupljanjem informacija ali je to trajniji proces, naročito što u razgovorima saznajemo i mnogo toga zanimljivog a otkrivamo i stare porodične fotografije. Pokazalo se da su uglavnom žene te koje čuvaju nasleđe od svojih majki i baki. Namera je da se to digitalizuje, u čemu imamo podršku Muzeja Slavonije, u kome će se takođe pohraniti digitalni materijal koji prikupimo, a nadamo se saradnji i sa muzejima u Vojvodini i Beogradu. Na taj način čuvamo sećanje ali i podržavamo žene koje taj tekstil čuvaju iz ličnih razloga da znaju da tako čuvaju i nacionalno sećanje – rekla je Ocić.

„Kum nije dugme“ janko celić uroš milojević udruženje đorđe ocić dalj

Кako bi unapredili rad i obogatili kulturni život u manjim sredinama, a koji je teško ranjen pandemijom koronavirusa, planira se i saradnja sa udruženjem „Bara film“ iz Vukovara.

– Bitno je da se predstave i filmovi prikazuju i u malim zajednicama i da se taj svet dovede među ljude koji žive u ovim mestima. To je jedan od razloga zbog kojeg sam ja otišao u svet pozorišta i filma iz isto tako jedne male sredine kao što je Vukovar. Naša ideja je da napravimo festival kratkog igranog filma koji bi se održavao u Negoslavcima, Vukovaru i u Dalju. Na tri lokacije imali bismo projekcije filmova u nekoliko blokova. Festival bi bio propraćen scenarističkim, scenografskim, rediteljskim i glumačkim radionicama, koje bi obuhvatale rad na filmu. Ukoliko dobijemo podršku za tako jedan smeo i hrabar projekat, biće dobrodošao svako ko želi da nam se priključi – rekao je predsednik udruženja „Bara film“, režiser i glumac Ognjen Petković.

Nove ideje, brojni planovi te zanimljiva kulturna dešavanja ono je što je u Dalju podstaknuto osnivanjem Udruženja „Đorđe Ocić“, čije se sedište nalazi u rodnoj kući ovog književnika i tvorca kovanice Erdabovo, koje u jednu celinu objedinjuje mesta ERdut, DAlj,BOrovo i VUkovar.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.