Basket u Jagodnjaku povezuje mlade

Nikoljdanski basket turnir u Jagodnjaku okupio čak 16 ekipa iz Slavonije i Baranje.

Nikola Milojević 19.12.2023.
Basket turnir Jagodnjak

U susret nadolazećoj hramovnoj slavi u Jagodnjaku u dvorani osnovne škole u ovom mestu održan je 17. decembra Nikoljdanski turnir u basketu „tri na tri“. Tradicija održavanja basket turnira u Jagodnjaku je stara od 2008. godine, ali je manifestacija od prošle godine iz letnjih meseci prebačena u zatvoren prostor i period uoči obeležavanja velikog hrišćanskog svetitelja i jedne od najvećih krsnih slava kod pravoslavnih Srba. Turnir su zajednički organizovali Opština Jagodnjak, Srpski demokratski forum i Fudbalski klub Bratstvo Jagodnjak.

- Mi tu lokalni sa basketa koji smo se prošle godine organizovali da pokrenemo ovu manifestaciju hteli smo pre svega da je posvetimo našem mestu i zaštitniku našeg sela. Odziv ove godine je nikad bolji i nikad jači. Očekujemo dobro druženje, dobar basket, ali ono što je najbitnije očekujemo da ovom manifestacijom pomognemo u boljoj povezanosti mladih sa ovog područja. Malo smo i iznenađeni sa odzivom i ovo će nam biti podstrek i vetar u leđa za buduće manifestacije – rekao nam je pre početka turnira predsednik domaćeg fudbalskog kluba i organizator turnira Dragan Novaković.

Basket Jagodnjak

Detalj sa polufinalne utakmice između osvajača turnira i ekipe srbi.hr

A kada je turnir započeo ispostavilo se da je bio u pravu jer odziv i kvalitet ekipa bio zaista dobar. Ukupno 16 timova se prijavilo iz gotovo čitave Baranje, a stigle su i ekipe iz Osijeka, Vukovara, Bijelog Brda i Dalja. U celodnevnom takmičenju najboljim basketašima na kraju su se pokazali Darđani u sastavu Saša Kuzmanović, Saša Atanacković, Goran Vesić  i Stevan Košević. Uigrani momci sa igrališta u Dardi okupljeni u ekipi pod imenom Džonišetač i prošle su godine bili najbolji na Nikoljdanskom turniru.

- Ovaj turnir je bio odličan i bolji nego prošle godine. Bilo je odlično druženje. Ovo je jedini ovakav turnir u Baranji i upućujemo sve pohvale organizatorima. Zadovoljni smo i sa prvim mestom. Mi u ekipi igramo jako dugo i svi smo zajedno odrasli na igralištu u Dardi pa otuda i ti rezultati – kaže kapiten ekipe Stevan Košević.

Ekipa iz Darde u finalu je pobedila basketaše iz Osijeka, ekipu pod imenom Hakleri. Treće mesto zauzeli su Čvarci iz Belog Manastira, a svog predstavnika imao je i naš portal u ekipi Srbi.hr koja je na kraju morala da se zadovolji sa četvrtim mestom na turniru od ukupno 16 ekipa. I u Srpskom demokratskom forumu ističu da su zadovoljni manifestacijom, a pre svega sa idejom promocije sporta, zajedništva i tradicije.

Organizatori i najboji igrač turnira Saša Kuzmanović

- Jedna od prvih aktivnosti SDF-a nakon reorganizacije je bila organizacija humanitarnog basket turnira na Baniji, a dobar deo našeg članstva su košarkaški entuzijasti i izmeđuostalog basket je i naš nacionalni sport. Sa momcima iz Jagodnjaka smo povezani i kroz rekreativne aktivnosti svake nedelje ovde u dvorani u Jagodnjaku. Njima je trebala pomoć oko organizacije pa smo im mi u SDF-u pružili tu pomoć. Jagodnjak ima sve uslove za ovako nešto, a ima i tradiciju održavanja ovakvih turnira. Planovi su da ovo u budućnosti postane eminentna manifestacija – ističe Vladimir Horvat iz SDF-a.

Tokom trajanja turnira održani su i prateći sadržaji poput revijalnih dečijih utakmica ili takmičenja u šutiranju trojki gde se kao najbolji pokazao David Vojnović iz Vukovara. Organizatori su na kraju za tri prvoplasirane ekipe dodelili medalje i pehare, a nagrađen je i najbolji pojedinac turnira odnosno Saša Kuzmanović iz pobedničkog tima. Manifestaciju su pomogli i Zajedničko veće opština te Sportsko rekreativno društvo Srba.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.