Besplatno usavršavanje za srpska kulturno-umetnička društva

Srpska kulturno-umetnička društva sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije imala su lepu mogućnost da i ove godine potpuno besplatno usavrše svoj rad.

Škola folklora tekst

Seminar „Škola folklora“ u organizaciji Zajedničkog veća opština, a pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske održan je 28. i 29. septembra u Vukovaru i Belom Manastiru.

– Ovim smo stvorili mogućnost za naša kulturno-umetnička društva da seminare koje inače pohađaju i plaćaju organizujemo ovde i da stručnjaci iz određenih oblasti besplatno obrazuju naše folkloraše. Ove godine predavač je Slavica Mihajlović iz Kragujevca. Prvog dana u Vukovaru održaće radionicu na temu igre iz okoline Niša, a drugi dan u Belom Manastiru tema će biti rad sa najmlađima, odnosno dečijim ansamblima – izjavio je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Prvi radni dan održan je u prostorijama vukovarskog Kulturno-umetničkog društva „Sloga“. Prisustvovao mu je i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić. On se tom prilikom obratio polaznicima te istakao značaj stručnog usavršavanja koje, ne samo da doprinosi očuvanju srpskog folklora, nego značajno poboljšava kvalitet rada u tom segmentu narodnog stvaralaštva.

Kulturno-umetnička društva moraju biti reprezenti svog kraja

Predavač na četvrtom seminaru ZVO-a bila je Slavica Mihajlović iz Kragujevca. Ova koreografkinja bavila se i istraživačkim radom i upravo su saznanja sa terenskog istraživanja 1992. godine ono što je prenela predstavnicima srpskih KUD-ova na seminaru u Vukovaru.

– Reč je o tradicionalnim igrama iz okoline Niša koje su zabeležene. Više su to sećanja, nego igre koje žive u tradiciji. U to vreme kada smo bili na terenu igralo se svega sedam igara, i za njih možemo da kažemo da su žive, a sve ostalo je bilo sećanje. Tokom seminara biće praktičnog rada, a uz njega pomalo i teorije, jer glavni cilj ovih igračkih seminara i jeste da se prenesu igrački obrasci u što više varijanti. Naši igrači i kazivači sa terena bili su izuzetno talentovani, voleli su da kite te igračke obrasce, a za dobre igrače u ansamblima uvek je izazovno kada imaju neki kompleksan igrački obrazac – objašnjava Slavica Mihajlović koja ističe da kulturno-umetnička društva moraju pre svega imati tačno usmerenje.

Škola folklora– Ne tražim greške kod ansambala, možda samo kada je u pitanju usmerenje, jer moj je moto da treba najpre biti predstavnik svog kraja i lična karta kraja, znači igrati svoje igre i igre iz šireg okruženja, a tek onda igre Srba iz ostalih krajeva. Ansambl narodnih igara iz Vukovara se, kroz pojavljivanja na evropskim smotrama, i te kako dobro kvalifikovao i pokazao. U njih se gleda kao u ansambl koji je reprezent ovog kraja i koji dostojno nosi svoj zadatak. Koji je u misiji, a ima i dobru viziju – ističe Mihajlović.

Polaznici četvrtog seminara „Škola folklora“ za velikim interesovanjem učestvovali su u praktičnom i teoretskom radu. Zaljubljenici u srpski folklor ne propuštaju priliku za usavršavanje.

– Meni je ovo savršen gest i projekat ZVO-a zato što svim igračima pruža priliku da nauče nešto novo, a istovremeno je besplatno. Imamo priliku da se edukujemo u onome što volimo i čime se bavimo. Uvek je lepo i mnogo znači naučiti i neku novu oblast i naravno steći još jednu diplomu. Već sam pohađala seminare u Srbiji i kada god imam priliku ja idem, ali te seminare plaćamo te su ovi ovde mnogo pristupačniji – rekla je umetnički rukovodilac u Zavičajnom udruženju Srba Ozrena i Posavine iz Borova Milica Ostojić.

Četvrti seminar ZVO-a „Škola folklora“ završen je u nedelju 29. septembra u Belom Manastiru gde je održana radionica posvećena dečijem folkloru.