Bogoslovija Sveta tri Jerarha proslavila svoje zaštitnike

Na dan slave krčke Bogoslovije episkop niški Arsenije služio je u manastiru Krka arhijerejsku liturgiju uz sasluženje episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i dalmatinskog Nikodima.

Sveta tri Jerarha

Povodom praznika Sveta tri Jerarha, koji je ujedno i slava krčke Bogoslovije, u manastiru Krka okupio se pre desetak dana veliki broj vernika i uvaženih gostiju. Nakon liturgije, vernicima se obratio episkop bihaćko-petrovački Sergije.

– Danas proslavljamo tri jedinstvene ličnosti koje su imajući istog duha u sebi i noseći ime Hristovo u srcima svojim objavili ovome svetu volju Božiju. Poruka koju mi danas možemo da pošaljemo, sa ovog mesta, ovome svetu kome velika stradanja i previranja tek predstoje, ograničava se na poruku carstva nebeskoga koja se izliva sa prestola slave Božije. Sveta tri Jerarha, nebeski zastupnici ovoga učilišta, takođe nam donose liturgijsku pouku koja izlazi iz usta trojice mudrih filozofa i bogonosnih sveštenoslužitelja, a koja se na koncu sadrži u kretanju ka Hristu – rekao je episkop Sergije.

Nakon liturgije priređena je svečana akademija koju su svojim trudom obogatili učenici bogoslovije „Sveta tri Jerarha“ i deca iz kluba „Dalmatinsko Kosovo“. Episkop dalmatinski Nikodim, u svojoj besedi sabranom narodu, čestitao je praznik koji ima poseban značaj za ovo bogoslovsko učilište, ali i zahvalio na poseti trojici episkopa.

– Zahvaljujem se trojici episkopa koji su danas ovde sa nama, da uveličaju radost praznika koji proslavljamo. Nadam se da će često dolaziti i donositi nam blagoslove svetinja iz njihovih krajeva, a pre svega da će nastaviti da nam donose radost, jer smo mi, kao hrišćani, pozvani pre svega da širimo radost. To nam je ostavio sam Gospod čije su prve reči nakon vaskrsenja bile: ‘Radujte se!’ To su nam ostavili i svi iz likova svetih, kao što su i Sveta tri Jerarha koja danas proslavljamo, a takođe i naši slavni preci, da se okupljamo oko svojih crkava i radujemo se jedni drugima a nama je, ovde u Dalmaciji, to jedino i preostalo – poručio je vladika Nikodim.

Od svog nastanka manastir Krka je duhovno i kulturno središte svih Srba u Dalmaciji. Bogoslovska škola otvorena je još davne 1615. godine, za vreme mitropolita dabrobosanskog Teodora, i poznata je kao prva škola za sveštena lica u srpskom narodu. Za 405 godina svoga postojanja, odškolovala je brojne bogoslove, kasnije episkope, sveštenike i monahe koji su joj se uvek i iznova sa radošću vraćali. Nekadašnji đak krčke Bogoslovije, kasnije profesor u njoj, ali i iguman manastira Oćestovo, danas je episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim.

– Ceo moj put se vezao za manastir Krku i njenu Bogosloviju. Radujem se svaki put kada dolazim u ove krajeve jer emocije, i život koji sam ovde proveo, zaista su ostavile dubok trag, i tamo gde sam sada utvrdile me da nastavim ono što sam ovde započeo, da sejem seme Jevanđelja jer je to put kojim treba da idemo. Krčka Bogoslovija je odraz duhovnog identiteta našeg naroda na ovim prostorima. Ona je to bila i u teškim vremenima kada sam ja bio đak kao što je i danas. Ono što je naš zajednički osećaj jeste da se bez ove Bogoslovije, na teritoriji Hrvatske, gubi naš duhovni identitet. Ipak se ovde školuju mladi bogoslovi, uči se nauka Jevanđelja, nauka večnosti, a to je garant očuvanja našeg duhovnog, kulturnog i prosvetnog identiteta u Republici Hrvatskoj. Nadam se da će se njen kontinuitet nastaviti i u budućnosti i da će rađati plodove koji su dostojni meri, rastu i visini Hristovoj – rekao je episkop Heruvim.

Iako je danas broj učenika manji nego u prethodnom periodu, kao što je i naroda u Dalmaciji neuporedivo manje nego nekada, vera u budući rad i opstanak Bogoslovije ne smeju biti upitni.

– Treća je godina kako sam, kao profesor, zaposlen u Bogosloviji pri manastiru Krka. Od malih nogu i prvih odlazaka u crkvu, čuo sam za ovo mesto koje je odškolovalo brojne episkope, sveštenike i monahe širom nekadašnje Jugoslavije pa i sveta. Prelepo je iskustvo ne samo raditi u Bogosloviji nego i živeti na ovim prostorima, sa ovim narodom. Iako je ljudi neuporedivo manje nego nekada, đaci ovde i dalje dolaze na školovanje i to iz Srbije, Republike Srpske, ali i drugih, udaljenijih krajeva. Sam značaj Bogoslovije je velik iz više aspekata. Prvo, ovo je jedna od retkih bogoslovskih škola u SPC koja se nalazi u sklopu manastira, a to znači da se đaci ovde ne uče samo o školskoj bogoslovskoj i teološkoj nauci, već i o revnosnom životu po ugledu na bratiju iz manastira Krka. Drugo, jako je bitno da opstaje baš ovde, u ovim krajevima, da se vidi da smo tu, da nas ima, da radimo sa našom omladinom, ali i ljudima ovde, da širimo ljubav i blagodat upravo onu koju su nam Sveta tri Jerarha ostavili u amanet – poručuje profesor pojanja u krčkoj Bogosloviji Stefan Mirković.

Pored velikog broja vjernika, slavu krčke bogoslovije uveličali su sveštenici i kaluđeri iz drugih eparhija, predstavnici drugih bogoslovija, kao i predstvanici političkih struktura Republike Hrvatske iz redova srpskog naroda.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije