Brankov duh ne smemo da zanemarimo

Manifestacija posvećena Branku Radičeviću otvorena je u Vukovaru programom na kojem su nastupili najmlađi.

Nikola Milojević 18.09.2023.
Brankovi Dani

Na prvom programskom danu višednevne manifestacije „Brankovi dani“ kod hrama Svete Petke u Vukovaru okupilo se nekoliko desetina ljudi koji su došli da uživaju u kulturnom programu i lepom vremenu u izletištu Adica. Otvorenje ovogodišnjih Brankovih dana održano je 17. septembra, a reč je o manifestaciji koja na istom ovom mestu okuplja ljude već punih 17 godina. Ovaj kulturni i duhovni program osmislio je i pokrenuo pokojni starešina hrama Svete Petke na Dobroj vodi Jovan Radivojević dok se poslednjih pet godina za organizaciju brine sadašnji paroh druge vukovarske parohije protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

- Organizujući ove susrete palimo sveću voštanicu srpskom romantičarskom pesniku Branku Radičeviću koji je dobro poznat Vukovaru i ovom kraju. Ujedno se trudimo da ovu manifestaciju ojačamo kako bi sve naše generacije, ne samo uživale u programu i čule o tome ko je bio Branko, nego da se i na ovaj način sabiramo u jednom druženju kroz pesmu i igru te da jedni prema drugima pokazujemo prijateljstvo i ljudskost. Zajedništvo je nešto što nam je uvek potrebno – govori prota Miljen.

Sećanje na pesnika Branka Radičevića u Vukovaru se oduvek čuvalo s obzirom na pesnikovu vezu s ovim gradom u kojem je rođena njegova majka Ružica Mihajlović te je i sam Branko često dolazio ovde i posećivao i Crkvu Svete Petke na Dobroj vodi. Zato je i ovogodišnja manifestacija otvorena prigodnom besedom posvećenom jednom od najznačajnijih srpskih pesnika 19. veka. Besedu je ovog puta govorila Tijana Bezbradica koja predaje srpski jezik u Osnovnoj školi Nikole Andrića u Vukovaru.

- Velika mi je čast što ću ove godine po prvi put da govorim o Branku Radičeviću. Pisala sam i razmišljala o njemu kao pesniku kojeg ne treba da pamtimo samo po grudobolji, bolnog i izmučenog, već kao nekoga ko je bio zaljubljen u ljubav, život, pisanje i kao nekoga ko je upravo bio na ovom mestu i gde je razmišljao i stvarao. Verujem da je baš u ovoj Adici napisao neke od svojih najlepših pesama. Branko nas je zadužio ne samo pišući poeziju, već i dajući nam taj borbeni duh koji ne smemo da zanemarimo, a u savremenom ključu treba da se borimo da naša deca pišu, govore, razmišljaju i stvaraju na našem jeziku – kaže Tijana Bezbradica.

U ovogodišnjem programu otvorenja nastupili su i podmladak Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor pod imenom Javorčići, kao i učenici vukovarskih osnovnih i srednjih škola, a program su vodili vukovarski gimnazijalci.

- Ove godine smo se potrudili da nam konferansa bude prožeta recitalima i poezijom kojom najavljujemo sve učesnike. Pripremili smo dva recitala, jedan je posvećen Vukovaru budući da je Branko dolazio ovde kod familije svoje majke, a u skladu sa tim drugi recital je posvećen svim majkama – kaže Ljiljana Bajac Nikolić iz Gimnazije Vukovar koja je u organizacionom odboru manifestacije od samih početaka.

Brankovi dani nastavljaju se već 24. septembra programom nazvanim „Kroz pesmu i igru“, a 25. i 26. biće organizovani integrisani radni dani na kojima će učenici iz pet osnovnih škola imati kreativne radionice. Za srednjoškolce će 30. septembra biti održan čas na otvorenom, ali i olimpijada starih sportova za sve koji žele da učestvuju. Ovogodišnja manifestacija biće zatvorena prvog oktobra kada će biti dodeljene i nagrade za najbolje i literarne radove na ovogodišnjem konkursu Brankovih dana. Za sledeću godinu planirana je i još sadržajnija manifestacija s obzirom na to da će to biti godina kada se obeležava 200 godina od rođenja Branka Radičevića, a Brankovi dani proslaviće svoje osamnaesto izdanje.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.