Dan državnosti Srbije proslavljen i u Vukovaru

Svečanom akadmijom u Srpskom domu obeleženo Sretenje.

Nikola Milojević 19.02.2024.
Sretenje u Vukovaru

Sretenje Gospodnje kao praznik koji se u pravoslavnoj crkvi obeležava četrdeseti dan od Božića, slavi se u Republici Srbiji i kao Dan državnosti u znak sećanja na podizanje Prvog srpskog ustanka u Orašcu, ali i donošenje Sretenjskog ustava u Kragujevcu 1835. godine. Kao praznik države Srbije obeležava se od 2002. godine, a na razne načine proslavlja se i van granica posredstvom ambasada i konzularnih predstavništava.

I Generalni konzulat Republike Srbije u Vukovaru od 2007. gotovo svake godine obeležava Sretenje u saradnji sa drugim organizacijama i institucijama srpske zajednice, a ove godine po prvi put je Dan državnosti održan uz svečanu akademiju u Srpskom domu koji je u dobroj meri i obnovljen sredstvima Republike Srbije. Akademija povodom ovog praznika održana je 16. februara u organizaciji Zajedničkog veća opština, Ustanove u kulturi Srpski dom i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

- Prvi put organizujemo proslavu u formatu svečane akadmije, ranijih godina smo imali prijeme. Ovoga puta smo rešili da to napravimo na ovakav način i da ovde u Srpskom domu ugostimo učenike srednjih škola koji u Vukovaru pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Zajedno sa Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova pripremili smo bogat program, a pored dece prijemu prisustvuju najviši zvaničnici srpske zajednice iz Vukovara te iz pet istočnih županija koje pokriva naš Konzulat, ali i iz Zagreba – kaže konzul žeran Vladimir Marjanović.

On je obraćajući se okupljenoj publici još jednom ukazao na značaj ovog praznika srpske crkve i države, a nadahnutu besedu o Sretenju govorio je samostalni savetnik u Upravi za za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Đorđe Aleksić.

- Beseda se fokusira na duhovnu i svetovnu dimenziju Sretenja kao praznika koji ima obe te dimenzije. Obnavljanjem moderne srpske državnosti mi se ovim praznikom podsećamo na kontinuitet koji kao narod, nacija i država imamo kroz istoriju, a podsećamo se i onih palih ratnika i heroja koji su svoje živote položili za slobodu i državnost koju danas proslavljamo – ističe govornik.

Aleksandar Dunić u monodrami Miloš Veliki - Knjaz serpski

Aleksandar Dunić u monodrami Miloš Veliki - Knjaz serpski

Ove godine je praznik Sretenja obeležen širom Hrvatske na jednom višem nivou nego ranijih godina pa smo tako, pored vukovarske proslave imali i okupljanja u Rijeci, Zagrebu i po prvi put Kninu u Srpskom kulturnom centru koji je takođe, poput vukovarskog Srpskog doma, izgrađen i sredstvima Republike Srbije.

- Po prvi put smo imali u Kninu gde ranije nije bilo prijema. Smatram da je to uspešno i za srpsku zajednicu i za nas kao predstavnike države koji zvanično boravimo ovde – dodaje konzul Vladimir Marjanović.

U ostatku programa publika u Srpskom domu je imala priliku da čuje Trio Nede Nikolić koja je na fruli u zanimljivim aranžmanima dočarala balkansku muziku uz podršku Nemanje Nikolića na klaviru i Aleksandra Petrovića na bas gitari. Nakon koncerta glumac Aleksandar Dunić odigrao je monodramu „Miloš Veliki – Knjaz serpski“ autora Milovana Vitezovića u režiji Milana Rusa i produkciji Srpskog pozorišta u Mađarskoj.