Deca iz Borova učestvovala na zimskom festivalu na Kopaoniku

Oko 160 dece iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine učestvovalo je na Međunarodnom zimskom festivalu dečije rekreacije koji je ovog vikenda završen na Kopaoniku.

dečiji festival Međunarodni zimski festival dečije rekreacije dečiji festival kopaonik 2019 borovo

Među decom iz navedenih država, ovaj zimski festival ugostio je i osnovnoškolce iz Borova. Od 16 prijavljenih ekipa, Borovo je predstavljalo tri ekipe – „Odlikaši“, „Borovski sokolovi“ i „Panonski mornari“.

– Niko se nije povredio i to je najbitnije. Vreme je poslužilo, bilo je snega i svi su mogli da se zabave. Boravak je bio ispunjen sportskim i kulturnim aktivnostima, a provodilo ga je desetak animatora iz Beograda – izjavio je jedan od vođa borovske delegacije Dušan Latas.

Deca su imala popunjen dnevni program koji je bio prilagođen njihovoj dobi.

– Ustajalo se u rano ujutro, a pre doručka imali smo pozdrav suncu ili fiskulturu. Nakon doručka sledila je prva aktivnost napolju, a kasnije druga aktvinost u prirodi. Popodne su počinjale radionice u hotelu. Posle ručka bile su još dve radionice, a poslednja radionica u danu bila je zabavnog karaktera poput maskenbala, talent takmičenja i slično – priča Latas.

Ukupni pobednik festivala je ekipa koju su činila deca iz Sokolskog društva iz Batajnice, a borovski „Odlikaši“ su zauzeli drugo mesto uz još nekoliko pojedinačnih nagrada. Katarina Jakovljević je proglašena za najboljeg pojedinca u ekipi. Diplomu za fer plej dobio je Zlatko Dujković. Nastupili su najmađi tamburaši Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova, a solistica Sanja Brocić je dobila diplomu za najbolji ženski vokal.

Voditelji putovanja su bili načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović, član Dobrovoljno vatrogasnog društva Borovo Miroljub Mladenović, predsednik Fudbalskog kluba Sloga iz Borova Ilija Zečević i voditelj tamburaške sekcije KUD-a „Branislav Nušić“ Dušan Latas.

Festival održan 21. put

Ovaj dečiji festival održava se po 21. put, a od 2016. godine se organizuje u hotelu Brzeće na Kopaoniku. Pre toga bio je u Divčibarama, Tari i Zlatiboru. Organizator je asocijacija „Sport za sve“ iz Beograda, a pokrovitelj Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Osnovna ideja festivala je „Zdravlje, znanje, zabava“, a namenjen je deci od 10 do 15 godina.

Jednu ekipu činilo je osmoro do dvanaestoro dece i jedan stariji vođa grupe. Vanjske sportske programe činile su zabavne aktivnosti: jutarnje razgibavanje, alpsko i nordijsko skijanje, krplje, kliskanje, aerobik na snegu, odbojka sa pilates loptama, nadvlačenje konopca, frizbi, badminton, fudbal na snegu, snežne trojke, odbojka na snegu, vajanje figura od snega, pešačke ture „Upoznajmo Kopaonik“, orijentacione igre, potraga za blagom i igre bez granica. Popodnevni program se održavao u zatvorenom prostoru, a aktivnosti su bile: pikado, kreativne radionice, šah, streličarstvo, folklorne radionice i ekološka edukacija, kvizovi, turniri u stonom tenisu, likovna radionica i kontakt klub za nastavnike.

Osim sportskih i zabavnih aktivnosti, deca su posetila i centar Kopaonika.