Deca iz osnovnih škola pokazala veštine iz pisanja i glume

Literarni i dramski konkurs za osnovnoškolce održan je u subotu 10. juna u Manastiru Vaznesenja presvete Bogorodice u Dalj Planini.

Dušan Velimirović 13.06.2023.
Pišemo i glumimo OŠ Siniša Glavašević Pokondirena tikva

Zajedničko veće opština sprovelo je konkurs „Pišemo i glumimo“ u kojem su svoje veštine pokazala deca iz nekoliko škola u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Ova institucija često odvodi đake u manastir u Daljskoj planini jer je to idealno mesto za vikend druženje u planini.

- U projekat su bili uključeni učenici od prvog do osmog razreda. Bili su zaista izvanredni, izvanredni, raspoloženi, a atmosfera je bila lepa. Organizovali smo zajednički doručak i ručak kako bi bilo što više druženja. Dramske adaptacije su bila na temu dela iz srpske književnosti, a ovo su bila premijerna izvođenja uvežbana za ovu priliku. Učitelji, odnosno mentori su odlično prihvatili ideju da se izvode dela srpskih pisaca jer to rade u redovnim svojim vanškolskim aktivnostima, a sad su imali priliku i da to javno predstave – priča u ime organizatora predsednica odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Sada kada je premijera uspešno prošla, mladi glumci imaće priliku da se ponovo predstave već na priredbama u svojim školama za kraj školske godine.

- Imamo već 12. jula sledeći projekat na Dobroj Vodi u Vukovaru. Kao i u ovaj, i naredni projekat će finansirati Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Radi se o obeležavanju verskih praznika srpske nacionalne manjine. Tu će biti učenici koji će pisati i čitati pesme na temu jabuke u srpskoj tradiciji. Tom prilikom će biti posađeno nekoliko stabala jabuke. Na konsultacijama nam je sveštenik Miljen Ilić predložio da bi idealan datum za ovaj projekat bio Petrovdan, a shodno tome smo za temu uzeli ovu voćku popularnu u našem kraju. Trudimo se da animiramo decu kako bi se što bolje pokazali – zaključuje Stojanović.

Najbolji glumci učenici iz Pačetina i Borova naselja

Veoma zadovoljna literarnim delima, ali i dramskim prikazima bila je i voditeljka projekta „Pišemo i glumimo“ profesorka srpskoj jezika Danijela Atlagić koja je izdvojila nagrađene.

- Naročito sam zadovoljna odzivom učiteljica razredne nastave koje su se prijavile za smotru dramskog stvaralaštva i koje su se potrudile i oko same glume, ali i oko scenografije i kostimografije, zaista je bilo predivno. Bilo je ukupno 13 učesnika na smotri literarnog stvaralaštva i 29 na smotri dramskog stvaralaštva, odnosno osam dramskih grupa. Kod literaraca je bilo izuzetno dobrih radova, a prevladavala je poezija koju je teže pisati, nego prozu. Treće mesto osvojio je Stefan Bugarski iz Osnovne škole Bobota, drugo Milica Radišić iz OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara, a najbolji rad imala je Nikolina Tepavac iz OŠ Borovo. Dramske grupe su bile podeljene u dve kategorije, posebno deca razredne, a posebno predmetne nastave. U razrednoj nastavi treće mesto su osvojili učenici OŠ Bobota, područna škola Vera, drugo učenici OŠ Borovo i prvo mesto učenici Osnovne škole Bobota, područna škola Pačetin. U starijoj kategoriji trećeplasirani su bili učenici OŠ Bršadin, drugo mesto zauzeli su učenici OŠ Dragutin Tadijanović, a najbolji su bili učenici Osnovne škole Siniša Glavašević iz Borova naselja  – navodi Danijela Atlagić.

Pišemo i glumimo OŠ Siniša Glavašević

Učenici dramske sekcije Osnovne škole Siniša Glavašević izveli su komad „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića.

- U izvedbi komada učestvovale su učenice petog razreda OŠ Sinišа Glavašević Ana Ajduković, Lara Veselinović, Dunja Bođirković i Milica Vukajlović. Učenice su uvežbale predstavu uz moju pomoć. Prilagodila sam delove ove komedije za potrebe takmičenja. Devojke su pokazale izuzetan trud i zalaganje i kada je u pitanju sama gluma, ali i scenografija i kostimografija. Osim što je „Pokondirena tikva” deo lektirne građe iz srpskog jezika u osnovnoj školi, na izvrstan i komičan način prikazuje pomodarstvo, koje je itekako aktuelno i danas, te šta se dogodi kada se tikva pokondiri, drugim rečima, kada čovek želi da bude nešto što nije. S druge strane, ističe se rad, ali i poštenje koje treba da bude jedno od osnovnih moralnih načela svakog čoveka. Izvedbu planiramo i da proširimo kako bi bila odigrana na Kulturnoj i duhovnoj manifestaciji Brankovi dani jer ne postoji vremensko ograničenje kao kada je u pitanju takmičenje gde su učesnici bili ograničeni na deset minuta – ističe mentorka pobedničke dramske grupe nastavnica srpskog jezika Maja Tanasić.

Ova škola dobila je velike pohvale kada je na Svetosavskoj priredbi izvela nesvakidašnju priredbu.

- S obzirom da se Sveti Sava proslavlja dugi niz godina u našim školama, u moru istih ili sličnih priredbi, ove godine smo odlučili da to bude nešto malo drugačije te da pokušamo na savremen i komičan način da prikažemo život i delo Svetog Save, a da ipak ostanemo u duhu Svetosavlјa. Učenici su rado prihvatili učešće u igrokazu te na taj način još jednom pokazali svoj talenat za glumu, trud i zalaganje, a sve to kako bi, od zaborava, sačuvali svoj kulturni i nacionalni identitet - zaključuje naša sagovornica.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.