Deca iz Pakraca i Krnjaka posetila Srbiju

U organizaciji opštine Krnjak i Veća srpske nacionalne manjine Pakraca i uz podršku ambasade Republike Srbije u Zagrebu i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu), tridesetak dece iz ova dva mesta posetilo je Srbiju.

Srbi Hr 01.07.2018.
Deca iz Pakraca i Krnjaka Aleksandar Vučić

Deca iz Pakraca i Krnjaka u Srbiji su boravila od 18. do 21. juna i tom prilikom upoznala su se s brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, pravoslavnim hramovima, institucijama i ustanovama.

Mališani iz zapadne Slavonije i sa Korduna prvog dana posete obišli su Spomenik neznanom junaku i toranj na Avali, a drugi dan boravka u Srbiji započeo je posetom Predsedništvu Republike Srbije gde ih je primio predsednik države Aleksandar Vučić. Tom prilikom prvom čoveku države predan je i poklon, suvenir s motivom pakračkog Sabornog hrama.

Predsednik je decu zamolio da nauče ćirilicu, da poštuju i čuvaju svoju istoriju i kulturu, ali i da grade dobre odnose sa svojim komšijama Hrvatima.

- Trudite se, štitite i ljubomorno čuvajte dobre komšijske odnose i brinite jedni o drugima. Bitno je i da čuvate srpski rod, srpsko ime i prezime. To ćete najbolje učiniti tako što ćete da učite o srpskoj i hrvatskoj istoriji, tako što ćete dolaziti u Srbiju, ali i tako što ćete da insistirate na svom jeziku, kulturi i što ćete čuvati svoju veru - rekao je predsednik.

U Predsedništvu se gostima obratio i generalni sekretar predsednika republike Nikola Selaković, koji ih je proveo kroz zgradu starog dvora i upoznao sa najvažnijim delovima zdanja uključujući i svečane salone.

Pored Predsedništva, deca su bila i gosti grada Beograda gde ih je primio predsednik Gradske skupštine Nikola Nikodijević, a obišli su i Narodnu skupštinu i Ministarstvo spoljnih poslova.

Poseban doživljaj prilikom obilaska Gradske skupštine bio je odlazak na „pobednički balkon” i slikanje u stilu velikih sportskih šampiona, a nakon toga za njih je upriličen i svečani ručak.

Deca iz Pakraca i Krnjaka Marakana

Obilazak beogradskih znamenitosti obuhvatio je i posete beogradskoj tvrđavi Kalemegdan, Muzeju Vuka i Dositeja, Muzeju patrijaršije i Sabornom hramu Svetog Save. Mališani su videli Beograd na vodi, Narodnu biblioteku, Muzej Nikole Tesle i stadion Crvene Zvezde.

Tokom obilaska Beogradske tvrđave, Dečji kulturni centar prikazao je deo edukativnog programa „Beograd kroz vekove” u okviru kojeg su se deca iz Krnjaka i Pakraca upoznala sa istorijskim ličnostima - knezom Mihailom Obrenovićem, kneginjom Milicom i Karađorđevim ustanikom Ostojom Kondom.

Podršku realizaciji programa pružila je Turistička organizacija Beograda kroz angažman turističkog vodiča, a pored voditeljica u pratnji dece bili su i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović i zamenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.