Deda mraz ispunjavao novogodišnje želje

Po treći put u Dalju 27. decembra održan Novogodišnji sajam u organizaciji lokalnog Centra za mlade, SKD „Prosvjete“, Turističke zajednice i opštine Erdut te Komunalnog preduzeća Čvorkovac.

Dušan Velimirović 31.12.2019.
Novogodišnji sajam Dalj 2019

Ni nešto hladnije vreme nije omelo stanovnike Dalja i okolnih mesta da se i ove godine okupe, opuste i na trenutak zaborave na svoje probleme pripremajući, sada već tradicionalni, Novogodišnji sajam. Manifestacija im je donela dašak radosti i praznične čarolije, a najviše su joj se obradovala deca. Iako je program bio prilagođen i starijima, dolazak deda mraza u svima je probudio dečiju radost.

- Cilj nam je bio da potaknemo stanovnike Dalja da uživaju u duhu praznika koji nas očekuju i da doživimo radost darovanja. Na taj način potičemo poboljšanje odnosa čoveka prema čoveku. Pomažemo i našim malim poljoprivrednim gazdinstvima, koja nisu komercijalizovana, kako bi na ovom sajmu prikazala svoje proizvode. Takođe izlažu i udruženja žena s ovog područja i one predstavljaju ono što su stvorile – priča direktor Turističke zajednice opštine Erdut Darko Barjaktarević.

Na sajmu se predstavilo 13 izlagača, uglavnom manjih gazdinstava koji nemaju mogućnost izlaska na veće tržište. Druženje meštana na prostoru ispred Vinskog muzeja, dečija igra sa deda mrazom i jedinstvo najvažnije su obeležje ove manifestacije. Novogodišnji sajam imao je i humanitarni karakter jer su posetioci imali priliku da doniraju svoju garderobu i hranu na prilagođenom štandu i na taj način pomognu onima kojima je potrebno.

- Izlažemo razne proizvode koje nude udruženja i gazdinstva iz naše opštine od udruženja penzionera pa do lovaca koji besplatno dele pečene kobasice. Što se tiče humanitarnog dela sajma, svi koji imaju potrebu mogu da dođu i da uzmu doniranu garderobu, dok će ostatak biti podeljen Karitasu – objašnjava članica Centra za mlade iz Dalja Tijana Držaljević.

Kako obično biva na ovakvim dešavanjima, predstavili su se i penzioneri koji svoje dane krate druženjima i izradom raznih proizvoda.

- Tri godine već učestvujemo na našem sajmu. Pečemo domaće kolače i predstavljamo ručne radove naših mama, baka, ali i nas koji smo to naučili od njih. Lepo nam je, družimo se jer nam je to cilj učestvovanja na ovom sajmu. U udruženju imamo sastanke svaki mesec i družimo se u prostorijama. Pričamo, pijemo kafu, pravimo i jedemo kolače i izrađujemo ručne radove – kaže predsednica Udruženja penzionera Dalj Jadranka Pavić.

Na sajmu je besplatno podeljeno kuvano vino, rakija, čaj i slavonska kobasica, a posetioci su imali priliku da se voze u tradicionalnom fijakeru. Najposećeniji je bio dečiji program i poseta deda mraza uz nastup dece iz daljskog vrtića Mali princ.