Dejan Drakulić novi predsednik Zajedničkog veća opština

Konstituisan novi saziv skupštine Zajedničkog veća opština i izabran novi predsednik ove institucije Srba sa istoka Hrvatske.

Skupština ZVO-a Dejan Drakulić

Novi predsednik Zajedničkog veća opština u narednom četvorogodišnjem mandatu biće Dejan Drakulić. Odluka je to delegata novog saziva Skupštine, većnika u gradskim i opštinskim većima koja se nalaze na području delovanja ZVO-a. Zajedničko veća opština je institucija Srba na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županija nastala na osnovu Erdutskog sporazuma i Pisma namere Vlade Republike Hrvatske.

Konstitutivna sednica održana je u prostorijama Srpskog kulturnog centra, a delegati su jednoglasno izabrali Dejana Drakulića za novog predsednika. On se nakon položene zakletve obratio članovima Skupštine i u govoru naglasio koji će mu biti prioriteti u radu u budućem periodu.

– Biti na čelu jedne od najznačajnijih institucija srpske zajednice na ovim prostorima za mene je velika čast, ali i velika obaveza. Obrazovanje, kultura, sport i razvoj privrede su za nas najveći prioriteti. Svesni smo da će ljudi odlaziti odave ako ne budu imali posla, a ako nas ne bude onda neće biti ni potrebe da se bavimo obrazovanjem ili kulturom. Ubuduće ćemo pojačati aktivnosti i na pružanjima pravne pomoći u ostvarivanju prava našim sugrađanima i pripadnicima naše zajednice. Zajedničko veće opština će i ubuduće davati svoj doprinos u formiranju demokratskog društva u Republici Hrvatskoj – kaže novi predsednik ZVO-a.

Dejan Drakulić
Dejan Drakulić

Dejan Drakulić pravnik je iz Vukovara. Ranije je bio i zamenik gradonačelnika Vukovara iz redova pripadnika srpske zajednice i u nekoliko mandata većnik u gradskom Veću. Radio je i kao predsednik Odbora za ljudska prava Zajedničkog veća opština, a na mesto predsednika dolazi sa pozicije pomoćnika ministra uprave u Vladi Republike Hrvatske. Predsednik je i Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara, kao i predsednik Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“.

Na održanoj skupštini više puta je istaknuto kako se ZVO u ovom periodu nalazi u dosta boljoj finansijskoj situaciji nego prijašnjih godina, međutim novog predsednika dočekaće i brojni problemi sa kojima se srpska zajednica već godinama suočava.

– U svom radu i u radu ZVO-a vidim jedan jedinstven rad svih naših institucija. To je jedini način kako mi možemo poboljšati prava našoj zajednici i osnažiti ovu instituciju. Koliko sam imao priliku da čujem, finansijski ZVO sada dobro stoji, međutim uvek ima prostora da se neke stvari poboljšaju. Možemo poboljšati organizaciju i biti više prisutni na terenu te pomoći našim sugrađanima u nekim segmentima delovanja koji ranije možda nisu bili pokriveni. Šriok je spektar našeg delovanja, ciljeva, a i načina na koji se ti ciljevi ostvaruju. Suština je u jedinstvu svih – smatra Drakulić.

Na skupštini je izabran i sekretar ZVO-a, a tu funkciju obavljaće kao i u prethodnom mandatu Vinko Lazić. Delegatima se obratio i dosadašnji predsednik, a sada zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić.

– U prethodne četiri godine trudili smo se da napravimo iskorake u svim aspektima rada ZVO-a. Jačali smo kulturnu i prosvetnu autonomiju, medijske kapacitete, a otvorili smo i Projektni centar. Kroz projektne aktivnosti smo uspeli da zaposlimo tridesetak osoba. To je možda i naš najveći uspeh jer danas imamo 52 zaposlene osobe. U ove četiri godine kroz ZVO je prošlo i više od 20 pripravnika koji su ovde stekli svoja prva znanja i iskustvo, a njih desetak bilo je i na stručnom osposobljavanju. Potpisali smo brojne sporazume o saradnji i to sa gradovima Novim Sadom i Suboticom, opštinama Inđija i Stara Pazova te Arhivom Vojvodine. Mislim da smo bili na raspolaganju svim našim sunarodnjacima i prilikom pisanja projekata i kroz sve ono drugo što je njima bitno. Budžet smo krajem godine završili sa 6,2 miliona kuna, a u to nisu uračunate brojne donacije. Taj budžet će prema svim pokazateljima biti i veći za ovu godinu i sve to govori da smo stvorili pretpostavke za jedan kvalitetan rad ZVO-a na čelu sa novim predsednikom – ističe Srđan Jeremić koji će i ubuduće biti aktivan u ZVO-u jer je kao zamenik župana obavlja funkciju potpredsednika te člana Saveta ZVO-a.

Okupljenim delegatima su se obratili saborska zastupnica Dragana Jeckov, koja je govorila o značaju ZVO-a te o važnosti nadolazećih dopunskih izbora i popisu stanovništva, a prisutnima se nakratko obratio i predsednik Glavne skupštine SDSS-a i dugogodišnji delegat u Skupštini ZVO-a Vojislav Stanimirović.