Delegacija Crvene zvezde posetila Vukovar

Visoka delegacija fudbalskog kluba Crvena zvezda na čelu sa predsednikom Svetozarom Mijailovićem posetila je Zajedničko veće opština.

Crvena zvezda zvo vuteks
Delegacija Crvene zvezde i Zajedničkog veća opština u poseti FK Vuteks Sloga

Pored predsednika Crvene zvezde Svetozara Mijailovića u delegaciji su bile i dve klupske legende, potpredsednik kluba Jovan – Kule Aćimović i trener veteranske ekipe Miloš Šestić. Ovo je prva zvanična poseta predstavnika Crvene zvezde Zajedničkom veću opština i srpskim institucijama na ovom području. Do realizacije ove posete na kojoj je dogovoreno nekoliko programskih sadržaja koji bi se trebali realizovati u budućnosti, došlo je nakon niza ranijih sastanaka i poseta beogradskom klubu.

– Već nekoliko godina postoji određena saradnja Zajedničkog veća opština sa fudbalskim klubom Crvena zvezda, a do ovog sastanka došlo je nakon nekoliko prethodnih dogovora i sastanaka. Razgovarali smo o nekim budućim programima koje želimo da provedemo, a za nas je izuzetno važno da pre svega našoj deci i omladini pružimo mogućnost da se nađu na nekom kampu Crvene Zvezde, da imaju treninge tamo i da kroz određenu selekciju oni koji su najbolji imaju priliku da odu u Crvenu Zvezdu. Bilo kakav oblik sporta je dobrodošao, a za nas je posebno zadovoljstvo što je sa nama predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda, što je došao ovde, i to svakako ovoj poseti daje na važnosti i govori o ozbiljnosti i nameri ne samo Crvene Zvezde, nego i Zajedničkog veća opština, da ove programe provede i da u budućnosti planiramo još takvih programa i projekata – istakao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić koji je naglasio da će se saradnja ostvariti i kada su veterani u pitanju kroz gostovanje veteranske sekcije Crvene Zvezde nekim od naših klubova koji imaju aktivnu veteransku ekipu.

Crvena zvezda različit vid saradnje ima i u drugim sredinama, kako u Srbiji tako i van njenih granica, pa je ova poseta Vukovaru samo logičan sled kada su aktivnosti ovog kluba u pitanju.

– Meni je posebno zadovoljstvo što sam kao predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda dobio poziv od Zajedničkog veća opština da posetimo Vukovar i utvrdimo onu saradnju koju smo u prethodnom periodu dogovarali. Naime, sve se svodi na to da je Crvena zvezda veoma zainteresovana za razvoj fudbala i fudbalske igre i u tu svrhu razvila je aktivnost ne samo u Srbiji, nego i šire u regionu, uspostavlja saradnju sa fudbalskim centrima, školama, klubovima, da bi se na taj način fudbal razvijao i u tim sredinama, a sa druge strane da se otkriju ta talentovana deca koja bi mogla sutra da budu i članovi Crvene Zvezde. Mi raspolažemo sa stručnim kadrom koji može biti od koristi i treneri iz klubova sa ovog područja mogu da koriste ta znanja naše omladinske škole kroz koju prolazi veliki broj dečaka iz Srbije, ali i iz regiona – naglasio je predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

Saradnja i veteranskih sekcija

U nekom ranijem periodu, u više navrata, na ovom prostoru gostovali su veterani Crvene Zvezde koji su igrali prijateljske susrete sa timovima u Vukovaru i okolini. Iako se tema sastanka odnosila pre svega na rad sa mlađim selekcijama u razgovorima nisu zaobiđeni ni veterani.

– Sasvim je realno da u skorije vreme gostujemo ovde na vašem području u nekom narednom periodu, pogotovo ako uzmemo u obzir vrstu i tok razgovora koji su vođeni ovde u toku dana. Prvo što će se učiniti to je da veterani dođu ovde, probiju led i nastave saradnju koju smo i ranije imali sa nekim klubovima. Takođe, cilj nam je da uz najstarije dovedemo i one najmlađe i mislim da ćemo tako ostvariti nekakve ambicije koje određeni lokalni klubovi ovde imaju – napomenuo je potpredsednik Crvene Zvezde i voditelj veteranske sekcije Jovan Kule Aćimović, istakavši da su veterani ovog kluba veoma aktivni i da u njima nisu dominantni samo bivši igrači.

Crvena zvezda portal naslovna

– Veteran Crvene Zvezde je svako ko voli klub, ko je određeni period proveo u njemu bez obzira da li je bio igrač ili, član uprave, lekar, trener u omladinskoj školi i slično. Takođe, veterani imaju i drugu funkciju kroz fondaciju koju smo osnovali, a koja ima znatna materijalna sredstva kojima pomaže svim članovima koji nisu u stanju da rade i igraju, odnosno nemaju dovoljno materijalnih sredstava za čestit život i ponosan sam na to da u tom pogledu sjajno funkcionišemo.

Poseta Vuteksu i BSK-u

Veliku zaslugu za dolazaka delegacije Crvene Zvezde u Vukovar ima član Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština Nikola – Nikica Gagulić koji je ovom prilikom dobio i posebno priznanje od strane Crvene Zvezde za dugogodišnju saradnju.

– Ova inicijativa za saradnju traje duži niz godina jer sam najpre u privatnom aranžmanu tamo odlazio i sarađivao sa fudbalskim klubom Crvena zvezda. Nakon dolaska u Zajedničko veće opština došao sam na ideju da pokrenem ovu akciju i nadam se da će ona biti uspešna i plodotvorna. Pomalo sam iznenađen ovim priznanjem koje sam dobio od Crvene Zvezde, ali mi je izuzetno drago zbog toga – istakao je Gagulić.

Zajedno sa svojim domaćinima predstavnici Crvene Zvezde posetili su dva fudbalska kluba koja su aktivna na ovom prostoru trećeligaša Vuteks-Slogu iz Vukovara i drugoligaša BSK iz Bijelog Brda koji ujedno u svojim klubovima imaju i intenzivan rad sa mlađim selekcijama. Pored posete fudbalskim klubovima delegacija je obišla i Srpski dom u Vukovaru kao i Kulturno-naučni centar „Milutin Milanković“ u Dalju.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.