Desetogodišnji trud i rad vrednih žena iz Bršadina

Izložba ručnih radova i starina sekcije Svilen konac bršadinskog pododbora Prosvjete otvorena je u petak 19. maja u prostorijama lokalnog doma kulture.

Dušan Velimirović 22.05.2023.
Svilen konac Bršadin izložba starina i ručnih radova

Odmah na ulasku posetioce desete po redu izložbe ručnih radova i starina u Bršadinu, dočekao je prizor kao da je uključena mašina za putovanje kroz vreme. Gobleni, zimnica, ručno napravljeni rezanci, testo, oklagija, karirani stolnjaci, stara furuna i još bezbroj pribora, od kojih se neki danas i ne koriste. dominirali su prostorijama bršadinske Prosvjete.

- Pokazali smo kakva je nekad bila kuhinja. Imamo šporet na drva koji se nekad zvao fijaker, stelažu, kredenac, spavaću sobu, orman, mašinu za šivanje, preslicu za motanje vune i tkanje – opisuje nazivima kakve su koristili naši preci deo izložbenog asortimana predsednica sekcije Svilen Konac Anđelka Mitrović.

Bila je ovo prilika i za veliki jubilej organizatora ove izložbe sekcije Svilen konac Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbora Bršadin.

- Proslavljamo deset godina našeg postojanja i uspešnog rada. Bavimo se skupljanjem starina poput starih stvari i vezova. Neko nam pokloni, a neko posudi. Ispratimo sve manifestacije što se dogode u selu, za Vrbicu pravimo posne kolače, farbamo jaja za Vaskrs, pečemo kolače za sve ostale manifestacije, učestvujemo na Balu vina i Duhovnim večerima. Sastajemo se redovno, dogovaramo se i volimo da putujemo. Išli smo u Beograd gde smo posetili hramove i manastire, obišli smo i manastir Tumane, Sokobanju, Vrnjačku Banju, Suboticu, manastir Tamnavu kao i fruškogorske svetinje – priča naša sagovornica o aktivnostima ove sekcije koja broji 11 članova.

Anđelka Mitrović Svilen konac Bršadin

Anđelka Mitrović

Jedna od članica koja je u sekciji od samih početaka je i Milka Teofilović.

- Krenuli smo prvenstveno zbog druženja. Nakon toga se to pretvorilo u skupljanje starina, pa je nastavljeno sa ekskurzijama i izletima. Ima i mlađih članica koje su zaposlene, ali mi penzioneri imamo vremena da se redovno okupljamo. Nije problem, to nam dođe kao ventil, da malo napunimo baterije i ispunimo slobodno vreme. Prave Bršadinke znaju dosta kreativnih radova pa su izrađivale magnete, učile o tkanju, vezu, farbanju uskršnjih jaja, izradi ukrasa od papira i pisanja voskom – kaže gospođa Milka.

Nakon Izložbe koju je otvorila predsednica sekcije, usledilo je druženje članica i gostiju. Upravo su ovakve manifestacije prilika da se žene druže i da uživaju u trpezi koje su same napravile svojim veštinama i zalaganjem. Svi zainteresovani izložbu mogu da pogledaju u prizemlju Doma kulture u Bršadinu.