Devetogodišnji Borovčanin ulovio bucova od tri i po kilograma

Devetogodišnji Andrej Simić odličan je učenik osnovne škole u Borovu i veliki ljubitelj Dunava i ribolova.

Slavko Bubalo 30.05.2020.
Andrej Simić bucov dunav borovo pecanje

Ljubav prema određenim hobijima obično se rađa u najranijem detinjstvu i neguje se sve do duboke starosti. Svoju ljubav prema Dunavu Andrej Simić neguje od trenutka kada je prohodao, a kako i ne bi kada živi u ulici koja izlazi na ovu veliku reku. Svaki slobodan trenutak ovaj dečak provodi na dunavskoj obali, pogotovo u zadnjih godinu dana od kada se intenzivno bavi ribolovom.

Na Dunavu je svaki dan i strpljivo zabacuje udicu čekajući da se na nju zakači neka štuka, smuđ ili bucov. U prošlu sredu Andreju se baš posrećilo jer se na njegovu varalicu zakačila, za jednoga dečaka, rekordna lovina.

- To se desilo negde pred mrak, oko osam sati, već sam nameravao da idem kući, ali kada sam povukao štap osetio sam da se zakačilo nešto veliko. Štap mi se savio skroz do vode i moram da priznam da sam se jako uplašio. Bio sam jako uzbuđen dok sam je vukao. Sa mnom je bio moj tata, ali sam ribu ipak izvukao sam, i to jedva nekako – uzbuđeno prepričava svoj doživljaj Andrej.

Bio je to jedini Andrejev ulov toga dana, ali i vredan s obzirom da je bucov koga je upecao bio težak tri i po kilograma. Kako je ova vrsta ribe veoma borbena i jaka njegov podvig je tim veći.

- Do sada sam ulovio nekoliko štuka, smuđeva i bucova, ali ovo je do sada najveća riba koju sam ulovio – ističe Andrej.

Andrej Simić pecanje dunav borovo bucov

Inače, Andrej je član borovskog Ribolovnog društva i otac mu redovno obezbeđuje dozvolu za pecanje za decu. Prošle godine učestvovao je i na takmičenju na kom je na kraju delio prvo mesto sa još jednim dečakom.

- Takmičenje je održano ispod Borova na mestu zvanom Poretak i dogodilo se da smo nas dvojica imali istu količinu ulova tačno u gram. Obojica smo za nagradu dobili po jednu mašinicu za štap. Volim Dunav i volim da pecam. Svaki dan sam ovde i tu najviše uživam da provodim vreme. – prepričava Andrej Simić iskustvo sa takmičenja.

Tehnika kojom se Andrej služi komplikovana je i za starije i iskusnije ribolovce. Naime, on koristi gumicu sa velikom olovnom glavom i ribu traži u dubini pri samom dnu tako da mu udica često zapinje, ali njegovo strpljenje i upornost su zaista za divljenje. Ta vrlina krasi ga i u školi s obzirom da je odličan učenik trećeg razreda, a u školski dnevnik jedine ocene koje upisuje su petice.

Bucov je za ribolovce pravi izazov

Bucov koga je Andrej ulovio je lepa riba, izduženog tela i skladne građe. Snažan je, brz i okretan i zbog toga je za sportske ribolovce pravi izazov. Veliko repno peraje mu omogućava brze manevre u lovu i najuporniji je progonitelj plena među grabljivicama. Glava mu je relativno mala, a telo je prekriveno srebrnim krljuštima. Odlično vidi i razlikuje boje, a iako grabljivac bucov nema zube, osim jakih ždrelnih zuba.

Bucov se od druge godine života hrani isključivo ribom i ima brz tempo rasta. Inače je dnevna grabljivica, ali se po mesečini i tihom vremenu, bez vetra hrani i noću. Kada lovi kreće se u površinskim slojevima vode, a najveći deo vremena provodi na dnu. Lovi na svim mestima na kojima je grupisna sitna, bela riba. To su limani, ušća manjih pritoka, špicevi rečnih ada, iza kamenih regulacija i većih prepreka u vodi, kao i na mestima na kojima se voda povlači sa plavne zone. Aktivnost bucova je prepoznatljiva po bočnim zaokretima u površinskom lovu. Ribu lovi u okretu, s glave i bočno i to ribice koje se kreću izdvojeno od jata.

Tagovi