Đurđevdanski susreti u Belom Manastiru u znaku srpske kulture

Uz domaće srpsko kulturno umetničko društvo na pozornici u Belom Manastiru nastupilo je još pet drugih ansambala čime se nastavila tradicija nazvana „U kolu sa prijateljima”

KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja naslovna
KUD „Bećarac“ iz Novog Bečeja

U kolu sa prijateljima – Đurđevdanski susreti u Belom Manastiru održani su osmu godinu uzastopno u organizaciji Srpskog kulturno-umetničkog društva Jovan Lazić. Program pod pokroviteljstvom Saveta za nacionalne manjine organizovan je 13. maja, a sala je bila solidno ispunjena. Ranijih okupljanja na binu belomansatirske Kino sale izlazila su brojna društva iz Hrvatske i zemalja okruženja koja su predstavljala srpsku, ali i kulture brojnih drugih naroda. Ove godine nije bilo predstavnika drugih nacionalnosti tako da je u programu dominirala srpska kultura.

– Ove godine nemamo izvođača iz predstavnika drugih naroda jer su nam svi prijatelji bili zauzeti i sprečeni da dođu. Dobili smo i ove godine neke nove prijatelje kao što su društva iz Novog Bečeja koje smo sreli na manifestaciji u Tesliću i Dervente koji po prvi put nastupaju ovde. Sa našim gostima iz Sombora, Mohača i Silaša prijatelji smo već dugo godina. Drago nam je što ćemo svi zajedno prikazati svu raznolikost i lepotu srpskih igara i pesama. Kroz jedan bogat program proći ćemo skoro svim krajevima gde žive Srbi – rekla je pre početka programa predsednica SKUD-a Jovan Lazić Svetlana Pešić i dodala da u njihovom društvu trenutno ima 14 standardnih igrača te da su trenutno u procesu pronalaženja dečijeg koreografa kako bi kroz podmladak sačuvali društvo.

Kulturno-umetničko društvo mladih „Bosiljak” iz Dervente po prvi put je gostovalo u Belom Manastiru, a reč je o društvu koje postoji 28 godina. Nastupali su širom Evrope, ali i u Kini i Južnoj Americi te su nosioci brojnih priznanja sa međunarodnih smotri folklora. U Baranji su se predstavili prikazom običaja iz Posavine te Igrama iz Kumanova.

Kulturno-umetničko društvo mladih „Bosiljak” iz Dervente

– Drago nam je što ovde imamo priliku da prikažemo igre iz našeg kraja. Specifično za koreografije iz Posavine je u tome što se igraju na čitavom stopalu, a ne na prstima kao većina drugih igara. Specifične su i nošnje. Ovde smo došli sa 11 parova, a u društvu imamo i pevačku grupu te žensku pevačku grupu sa oko 90 članova ukupno – kaže igračica Bosiljka iz Dervente Svjetlana Santrač.

Prvi put su na belomanastirskoj bini nastupili i članovi KUD-a „Bećarac“ iz Novog Bečeja. Banaćani su svoje društvo osnovali pre 20 godina, a danas broje oko 100 članova.

– Kada smo se upoznali sa Belomanastircima odmah smo se dogovorili da dođemo kod njih i da oni dođu kod nas. Za večeras smo pripremili igre iz Vladičnog Hana i Šopske igre. Super su nam utisci i zadovoljni smo kako sve ovde izgleda. Domaćini su nas lepo ugostili i prihvatili i sada je na nama da to uzvratimo – govori predsednik, koreograf i igrač KUD-a Bećarac Jovan Sudarski.

Orkestar Radost iz Mohača osnovan je zvanično prošle godine u okviru sprske manjinske samouprave iz ovog grada, iako se tamo organizuje tamburaški kamp poslednjih sedam godina. Sviraju srpske, hrvatske, mađarske, romske i klasične pesme.

– Manjinska samouprava postoji već 25 godina. Nemamo zvaničan KUD jer nemamo dovoljan broj igrača. Naša zajednica u Mohaču je jako mala i nemamo puno mladih ljudi. Zato nam je drago što ovi naši mladi mogu bar da sviraju u orkestru. Poznajemo se dugo sa Belomanastircima i oni su često bili naši gosti u Mohaču, ali nam je poziv da nastupimo večeras stigao kao veoma prijatno iznenađenje – kaže Zorica Stepanov iz Mohača.

Pored pomenutih, na manifestaciji u Kolu sa prijateljima nastupio je i KUD „Zora” iz Silaša sa dve koreografije, kao i devojačka pevačka grupa GKUD-a Ravangrad iz Sombora koja je izvela ukupno šest pesama.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.