Drugi krug lokalnih izbora: izabrani župani, gradonačelnici i načelnici

U onim opštinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj gde u prvom krugu izbora nisu izabrani načelnici, gradonačelnici i župani, juče je održan drugi krug lokalnih izbora.

Ivan Penava

Oči javnosti ipak su najviše bile usmerene na glavni grad Zagreb gde su se u drugom krugu izbora našli Tomislav Tomašević ispred koalicije „Možemo“ i Miroslav Škoro koga je predložio Domovinski pokret. U prvom krugu Tomašević je dobio ubedljivu podršku od 45,15 odsto, dok je Škoro bio na 12,16 odsto podrške tako da se u drugom krugu očekivao Tomaševićev trijumf. To se i desilo pošto je Tomašević dobio nešto manje od dvesta hiljada glasova, a Škoro je stigao do 106 hiljada glasova u glavnom gradu.

Pored Zagreba javnost je bila usmerena i na Vukovar. Ovde su se za mesto gradonačelnika borili nezavisni Ivan Penava i Nikola Mažar iz HDZ-a. Očekivanja su bila da će Penava uspeti da osvoji još jedan četvorogodišnji mandat pošto je u prvom krugu dobio gotovo duplo više glasova od Mažara, koji je u drugom krugu udvostručio broj glasova, ali to mu ipak nije bilo dovoljno da stigne svog nekadašnjeg stranačkog kolegu i u naredne četiri godine Ivan Penava ponovo će biti na čelu Vukovara. Vredno je napomenuti da je u Vukovaru glasanju pristupilo tek nešto više od deset hiljada glasača, odnosno 43,80 odsto.

Drugi krug izbora održan je i za župana Vukovarsko-sremske županije u kojem je Damir Dekanić iz HDZ-a pobedio kandidata Domovinskog pokreta Josipa Dabru. Takođe, u Iloku je nezavisna i dosadašnja gradonačelnica Marina Budimir pobedila Renatu Banožić iz koalicije okupljene oko HDZ-a.

Obradović pobedio u Donjem Lapcu

Među kandidatima stranaka koje imaju srpski predznak našla su se dvojica, u Donjem Lapcu i u Gračacu. Kandidat za načelnika opštine Donji Lapac Ilija Obradović koga je predložio SDSS uspeo je da za osam glasova pobedi kandidata SDP-a Dacu Vlatkovića. Sa druge strane, na izborima u Gračacu, SDSS-ov kandidat Rajko Obradović nije imao dovolјnu podršku da se izbori za mesto načelnika ove opštine i za razliku od svog prezimenjaka i stranačkog kolege iz Donjeg Lapca izgubio je izbore od kandidata HDZ-a Roberta Juke.

Iako je drugi krug izbora završen sa njima nisu završeni i svi izborni ciklusi u ovim lokalnim izborima, naime, u narednih nekoliko nedelja očekuju nas dopunski izbori na kojima će nacionalne manjine imati priliku da ostvare zagarantovan broj svojih predstavnika u telima lokalnih samouprava ukoliko to nisu uspeli da ostvare na redovnim izborima. Isto tako dopunski izbori važe i za pripadnike većinskog naroda koji imaju svoje zagarantovane predstavnike u onim sredinama gde ne čine većinu stanovništva.