Društveno angažovani teatar mladih Pačetinaca

Novom predstavom pačetinskih glumaca pod nazivom Mreža završen ovogodišnji MESDAM.

Mreža nastup u Pačetinu naslovna

Ovog juna u Pačetinu su održani jubilarni 20. Međunarodni susreti dramskih amatera(MESDAM)na kojima je odigrano čak 11 različitih predstava brojnih glumačkih grupa iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Manifestacija je zatvorena 18. juna kada je na sceni nastupilo domaće Kulturno-umetničko društvo Branko Radičević koje je odigralo svoju novu predstavu Mreža. Komad u režiji Cvetina Aničića, koji igra srednja grupa pačetinskog glumačkog ansambla, po prvi put je na zatvaranju MESDAM-a odigran pred domaćom publikom te je izazvao veliki interes i pažnju.

– U predstavi glume tinejdžeri i ona progovara o njihovom možda i najvećem problemu danas, a to je korišćenje interneta i društvenih mreža te nasilja na društvenim mrežama. Pokušali smo da objedinimo sve ono sa čime se oni na internetu susreću. Napravili smo to na način da naš scenski izraz bude specifičan, dakle ne kao u klasičnom teatru gde glumci imaju svoj neki klasičan lik. Ovde je reč o angažovanom teatru u kojem oni igraju same sebe u datim situacijama i problemima – kaže režiser Cvetin Aničić.

Predstava je svoju premijeru imala pre nekoliko nedelja u makedonskom gradu Kočani gde je izazvala veliku pažnju zbog svoje teme i specifičnog scenskog izraza. Pačetinci su se iz Makedonije vratili i sa nagradom.

– Svedoci smo svih događaja oko nas na koje su uticali internet i mediji koji su usko povezani. Na svim tim medijima mi gledamo sav taj nemoral i kriminal gde tinejdžeri pronalaze svoje uzore. Nekada smo na televiziji mogli da upoznamo različite umetnike, a danas mladi nemaju tu priliku jer pravi umetnici nemaju prostor u medijima – dodaje Aničić.

Pačetinski glumci tekst
Foto: KUD Branko Radičević Pačetin

Pored specifičnih kostima i scenskog izraza, predstava otvara i mnoga pitanja kao što su ona o tome gde mi svi grešimo prilikom korišćenja društvenih medija, kako kanalisati upotrebu interneta i kako mladima kroz korišćenje novih medija razviti interesovanje i za druge stvari, a ne samo one koje su im nametnute.

U predstavu je uključena i osoba sa invaliditetom koja priča svoj deo priče o svemu sa čime se susreće na internetu, a od izuzetne je važnosti što u njoj glume i sami tinejdžeri koji na taj način šalju važnu poruku svojim vršnjacima. Reč je o 12 mladih iz Pačetina i okolnih mesta.

– Od januara ove godine sam se priključila glumcima ovde u Pačetinu i ovo mi je prva predstava u kojoj glumim. Priprema predstave je bila jako zanimljiva i dosta smo ponosni na nju svi mi glumci. Cela ideja predstave je da maknemo poglede od tehnologije i da na drugi način gledamo na život i mogu da kažem da smo svi promenili svoje poglede otkada smo uključeni u ovu predstavu.Provodim puno vremena na društvenim mrežama, kao i svi moji vršnjaci, ali sam posle ove predstave shvatila koliko neke stvari mogu nekoga da povrede i koliko neke stvari o kojima inače ne razmišljamo mogu da utiču na druge – priča glumica u predstavi Mreža Anđela Savić (15) iz Bobote.

Ovaj vizuelno slikoviti komad traje 55 minuta sa puno muzike i koreografije, a sudeći prema aplauzu i publika je bila zadovoljna viđenim. S obzirom na aktuelnost teme, mladi Pačetinski glumci će je sasvim sigurno još u budućnosti izvoditi, a neće biti čudno ni ako se sa festivala budu vraćali i sa nagradama, kao što je to bilo nedavno u Makedoniji.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.