Erdutsku kulu uskoro očekuje obnova

U Dalju je juče održana konferencija na kojoj su najavljeni početi radova na obnovi erdutske kule koja bi ubuduće trebalo da postane prava turistička atrakcija.

Dušan Velimirović 03.02.2023.
Erdutska kula – izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut

Nakon što je projektom Stepenište zdravlja uređen prostor oko Erdutske kule, odnosno prilaz obali Dunava, na red je došla i ova srednjovekovna utvrda. U prostorijama Preduzetničko-razvojnog centra opštine Erdut lokalne razvojne agencije Dalj (PORC) održana je konferencija povodom izrade projektne dokumentacije za potrebe obnove kule koja se nalazi na brdu iznad Dunava u mestu po kojem ova opština nosi ime.

Na konferenciji „Erdutska kula – izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut“ govorili su predsednica PORC-a Bojana Orsić, načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić i voditeljka ovog projekta Sonja Klajić.

- Ovaj projekat za cilj ima da se izradi kvalitetna projektno-tehnička dokumentacija kojom ćemo u budućnosti moći da apliciramo na neke od konkursa kako bi se pristupilo konkretnim radovima i revitalizaciji kule. Po ideji projektanata „Kora“ iz Dubrovnika imamo dve komponente. Prva komponenta je uređenje same kule, odnosno srednjovekovnog grada sa ciljem da ona zadrži neki oblik romantične ruševine bez komercijalizacije i komercijalnih sadržaja. Plan je interpolacija staklenog lifta koji će se kroz nekoliko etaža kretati kroz samu kulu i vidikovac na samom vrhu dok je druga komponenta izgradnja pešačkog mosta preko lokalne ceste Podunavlje kojom se s jedne strane spaja Erdutska kula sa erdutskim vinogradima na drugoj strani – pojašnjava svrhu projekta voditeljka Sonja Klajić.

U planu i gradnja mosta od kule do vinarije

Erdutska kula spolja svojim izgledom privlači posetioce, međutim, nalazi se u ruševnom stanju, bez mogućnosti penjanja na vrh, a i sam interijer je prilično uništen, što zbog neodržavanja, što zbog iscrtavanja grafita.

- Kao specifična građevina za našu opštinu, kroz dugi niz godina rada sa Konzervatorskim odeljenjem iz Osijeka ovim projektom kojim smo dobili značajnija sredstva pokrenuli smo priču o dovođenju kule svrsi, odnosno da je stavimo u turističku ponudu. Kroz ovaj projekat i kroz dokumentaciju koju ćemo dobiti, pripremićemo kulu da bude bezbedna za posetioce, a nakon toga da povežemo vinariju sa visećim mostom koji bi bio turistička atrakcija. Statika kaže svoje i struka je to na neki način ispitala i zbog toga ne možemo napraviti ništa u komercijalne svrhe, poput restorana i ugostiteljske ponude – navodi načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Erdutska kula – izrada projektne dokumentacije za potrebe obnove kulturne baštine na području opštine Erdut Sonja Klajić Bojana Orsić Jugoslav Vesić

Sonja Klajić, Bojana Orsić i Jugoslav Vesić

Sa gradom Belišćem rađen je projekat „Zelene staze Dunava i Drave“, a sa Agencijom za zaštitu prirode uređeno je stepenište zdravlja koje spaja Erdutsku kulu sa obalom Dunava.

- Samim tim imamo privatne investitore koji su na području kule krenuli u izgradnju velikog hotela, sadržaj će biti potpun. Stepenice zdravlja se nastavljaju na stazu koja vodi do Aljmaša i samim tim želimo da nastavimo u tom smeru – zaključuje Vesić.

Projekat je finansiran kroz Evropski fond za regionalni razvoj Evropske unije. Ukupna vrednost projekta iznosi 150.000 evra, a iznos bespovratnih sredstava je 127.500 evra.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.