Etno ansambl „Đurđevak“ proslavio pet godina postojanja

Vokalno-instrumentalni etno anasambl „Đurđevak“ iz Bobote prvim solističkim koncertom obeležio je pet godina postojanja.

Etno ansambl Đurđevak Bobota

Čuvari tradicionalne srpske muzike su u Domu kulture u Boboti 1. septembra ugostili etno grupu „Trag“ i pred domaćom publikom proslavili pet godina rada i entuzijazma zbog kojeg je Đurđevak danas prepoznatljiv i jedinstven na prostoru istočne Hrvatske.

– Đurđevak je jedna kolektivna želja nas sa prostora istočne Hrvatske da ostvarimo dublju povezanost sa našom prošlošću, sa našim identitetom. Mi smo grupa amatera koji se sa velikim žarom trude da obave posao profesionalno i da na što bolji način tu muziku predoče ljudima. Đurđevak trenutno ima 10 članova, zajedno sa vokalnim i instrumentalnim delom ansambla. Nastupamo i pojedinačno, samo vokalni ili samo instrumentalni deo. Naši planovi trenutno obuhvataju pripremu za etno festival u Bajmoku i velika nam je želja ove godine posvetiti se više sevdalinkama kao jednoj vrsti etno pesme i naravno negovati repertoar koji smo do sada već izgradili – kaže umetnički rukovodilac grupe „Đurđevak“ Jelena Ajduković.

Negovanje srpske tradicionalne muzike u maloj sredini u Hrvatskoj je specifičnost koja donosi i suočavanje sa brojnim problemima. Kao najveće poteškoće u radu „Đurđevka“ Ajduković navodi manju zainteresovanost mladih za ovu vrstu muzike.

– Drugačije vreme donelo je drugačije afinitete. Ipak imamo i mlađe članove, odnosno imamo članove svih uzrasta tako da se za sada dobro nosimo i sa tim poteškoćama – rekla je Ajduković.

U Đurđevku stečena poznanstva i prijateljstva

Tokom pet godina samostalnog rada Đurđevak je mnogima približio ovu vrstu muzike. Koncert u Boboti pokazao je da mladosti ne nedostaje. Rame uz rame punih 45 minuta i mlađi i stariji članovi etno grupe izveli su bogat repertoar starih narodnih pesama. Na svoje vokalne sposobnosti podsetila je i nakadašnja članica Đurđevka Aleksandra Vukadinović, danas studentkinja muzičke pedagogije u Osijeku.

– Ja sam u umetničkom i scenskom smislu stasala u „Đurđevku“ i nekako razvila tu socijalnu stranu koju većina dece u tom uzrastu nema. Uz sve te ljude sam stasala, upoznala nove osobe, prijatelje i poznanstva za ceo život. Svaki nastup i svaka proba nosi svoju priču, tako da puno toga mi je ostalo u srcu. Iako već godinu dana nisam u Đurđevku, slušam i pratim svaki nastup i rado sam gost – rekla je Aleksandra.

Predsednik etno anasambla „Đurđevak“ Branislav Barvalac ističe da nije lako voditi muzičku grupu, ali da je od teškoća mnogo veće zadovoljstvo koje zbog toga oseća.

– Nije lako jer treba držati sve konce u rukama, puno je obaveza. Sve su deca školskog uzrasta, potrebno je prilagoditi probe i nastupe sa programom škole. Ipak veliko je zadovoljstvo, pogotovo kada imate mogućnost da sarađujete sa jednom takvom grupom kao što je etno grupa „Trag“ za koju je, verujem, svako ko se bavi ovom vrstom muzike čuo i koji su renomirani i prepoznatljivi. Ako su oni pristali da dođu i budu nam večeras gosti onda verovatno i naš rad vredi – rekao je Barvalac.

Gosti stigli iz Banja Luke

Etno grupa „Trag“ iz Banja Luke je tokom 15 godina postojanja snimila dva albuma, održala više od 600 koncerata na nekoliko kontinenata, a prvog septembra prvi put posetila je Bobotu gde su članovi ove poznate grupe uživo čuli i videli etno ansambl „Đurđevak“.

– Ovo je naš prvi koncert u Boboti i jako smo srećni što smo večeras bili gosti Đurđevka. Oni su za nas otkrovenje i prvi put sam ih slušala uživo. Nažalost ova scena nije toliko zastupljena u medijima, mada mislim da se situacija popravlja. Otkrovenje su iz razloga što u ovoj sredini baviti se takvom vrstom muzike je zaista podvig. Kod nas je to lakše, jer Banja Luka je ipak grad, ovo je podvig i oduševljeni smo. Poslušali smo ceo koncert i stvarno su fenomenalni – kazala je umetnički rukovodilac grupe „Trag“ Valentina Miletić.

Đurđevak-Trag-Banja-Luka

Grupa „Trag“ je vokalno-instrumentalni sastav koji neguje tradicionalnu muziku Balkana na moderan način, u pripremi je njihov treći album naziva „Trag i prijatelji“.

– Postojimo 15 godina i naša osnovna misija je da pokušamo pronaći stare već pomalo zaboravljene pesme i da ih donesemo u novom ruhu. Da ih približimo mladim ljudima, novim generacijama i da na neki način utisnemo duh našeg vremena kako bi te pesme bile i dalje narodne i bile žive i kako bi im pružili priliku da ih čuju ljudi i van prostora naše zemlje – rekla je Miletić.

Gosti solističkog koncerta svojim su nastupom oduševili publiku i dali značajnu podršku Đurđevku.

Etno grupa iz Bobote niže nastupe na brojnim festivalima etno muzike u Hrvatskoj i van nje gde na najbolji način predstavljaju srpsku zajednicu sa ovih prostora. Prošle godine izdali su svoj prvi CD, a već u narednih nekoliko meseci očekuje nas novi album ovog sastava.