Fond za izbegla lica prepoznaje potrebe Srba u regionu

Poseta direktora Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Vlade AP Vojvodine Aleksandra Đedovca Vukovaru.

Aleksandar Đedović, Aleksandar Nakić i Srđan Jeremić
Aleksandar Đedović, Aleksandar Nakić i Srđan Jeremić

Na inicijativu Generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića Vukovar je posetio direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac.

Ovom prilikom dogovoreni su oblici saradnje srpskih organizacija i institucija sa pomenutim pokrajinskim Fondom, odnosno unapređenje te saradnje s obzirom da je ona aktivna već nekoliko godina.

– Moj prethodnik Duško Ćutilo je razvio Fond pogotovo nakon što je njemu dodana i saradnja sa Srbima u regionu koji od tada ima značajnu ulogu i za Srbe na ovim prostorima. Fondu su za sledeću godinu povećana sredstva na čemu mogu da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću koji su prepoznali značaj Fonda i potrebu da bude vidljiv i među Srbima u regionu – istakao je Đedovac koji je funkciju direktora Fonda preuzeo 2. novembra, a pre ove funkcije bio je pokrajinski poslanik kao i predsednik opštine Bačka Palanka.

– Mi smo za sledeću godinu osigurali sredstva i za medije i za organizacije u kulturi, a idemo i sa konkretnim projektima prema porodicama baš kao što smo nedavno kupili traktor jednoj mnogočlanoj porodici u Gračacu koji će do kraja godine biti i isporučen. Podržaćemo projekte prema crkvama, sportskim organizacijama kao npr. izgradnju sportskih terena, a u narednom periodu obezbedićemo i sredstva za kupovinu opreme za naše školarce koji nastavu na ovom prostoru pohađaju na srpskom jeziku i pismu – naveo je Đedovac.

Ovo je prvi zvanični kontakt Aleksandra Đedovca sa organizacijama i političkim predstavnicima Srba u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji od njegovog stupanja na novu dužnost.

– Gospodin Đedovac je moj prijatelj i obojica dolazimo iz komšijskih sredina, a samo mesec dana nakon stupanja na dužnost posetio je Vukovar i Vukovarsko-sremsku županiju. Na današnjem sastanku dogovorili smo dalju saradnju u koju ne sumnjam da će biti kvalitetna, baš kao što je to bila i dok je na čelu Fonda bio i gospodin Ćutilo. Želja nam je da ovu saradnju još unapredimo i dignemo na viši nivo, a ne sumnjam da će to sa vremenom biti i realizovano – napomenuo je Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić.

Pomoć za brojne projekte

Sastanku u Generalnom konzulatu prisustvovao je i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić koji je Đedovca upoznao sa određenim problemima i potrebama, ali i sa aktivnostima koje je Fond u prethodnom periodu imao na ovom prostoru.

– Ova današnja poseta Aleksandra Đedovca je izuzetno značajna budući da se preko ovog Fonda na naš prostor, preko različitih projekata, slivaju značajna finansijska sredstva koja se odnose na programe iz domena zaštite i očuvanja kulturne autonomije Srba, manjinskih medijskih programa kao i značajna sredstva kada je u pitanju obrazovanje pripadnika srpske nacionalne manjine. Mi smo već imali dobru saradnju sa ovim Fondom, a takođe pre nekoliko meseci posetili smo i pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju Aleksandra Sofića kada smo dogovorili da dostavimo naše predloge o finansiranju projekata naših opština i gradova gde naša zajednica živi u znatnoj meri. U tom smislu radimo na jednom dokumentu koji je u fazi pripreme sa našim željama i potrebama koji ćemo dostaviti u pokrajinski Fond koji će na osnovu toga imati mogućnost da izdvoji prioritete i pomogne ove naše projekte – istakao je Jeremić.

Samo nedavnom odlukom sredstvima Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu za potrebe informisanja Srba u Hrvatskoj izdvojeno je nešto manje od četiri miliona dinara