FOTOREPORTAŽA Jasenovac: Komemoracija Srba i antifašista

I ove godine, treći put zaredom, održane su tri odvojene komemoracije u znak sećanja na proboj poslednjih jasenovačkih zatvorenika 1945. godine. Predstavnici Jevrejske zajednice su svoju komemoraciju održali prošle nedelje, Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske juče, dok je zvanična državna komemoracija bila danas.

Nikola Milojević 22.04.2018.
Jasenovac komemoracija 2018

Prema nekim procenama na komemoraciji koju su organizovali SNV i SABA RH okupilo se oko 3.000 ljudi. Kolona na čijem čelu su bili preživeli logoraši i članovi udruženja logoraša iz Beograda i Banja Luke uputila se u tišini od Memorijalnog centra do spomenika Kameni cvet.Kolona Jasenovac 2018.Na komemoraciju su došli saborski zastupnici nacionalnih manjina, kao i ambasadori i diplomatski predstavnici desetak stranih zemalja, među kojima i ambasadorka Republike Srbije Mira Nikolić. Potpredsednik Sabora i predstavnik italijanske nacionalne manjine Furio Radin nije došao iz zdravstvenih razloga, ali je pročitano njegovo pismo podrške okupljenim antifašistima.Komemoracija Jasenovac 2018.

Pomen stradalima služio je paroh okučanski protojerej-stavrofor Dragan Antonić.

Dragan Antonić Jasenovac 2018.Prisutnima se obratio predsednik SABA RH Franjo Habulin: „Hrvatska je podeljena zato, što kroz poslednje gotovo tri decenije radikalna, otvoreno proustaška desnica nameće iskrivljeni pogled na prošlost, natura nam interpretaciju prošlosti koja naprosto ne odgovara onome što se dogodilo, želi nas prisiliti da prihvatimo laž umesto istine“.Franjo Habulin Jasenovac 2018.Predsednik SNV-a Milorad Pupovac: „Nismo uspeli da idemo u jednoj koloni jer 15-20 kilometara odavde nije maknuta ploča s ustaškim pozdravom, a postavljena je u neposrednoj blizini razrušenog spomenika palim borcima koji su u Drugom svetskom ratu oslobodili ovo područje. Istovremeno, spomenici antifašistima se uklanjaju, a u Hrvatskoj ustaški zločinci imaju ulice i trgove. Zato ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ nigde ne treba biti, a još manje se treba dopustiti da se ruše spomenici boraca za slobodu“Milorad Pupovac Jasenovac 2018.Srpskoj zajednici i antifašistima na komemoraciji su se pridružili i članovi opozicionog SDP-a. „Moja poruka svim nazadnjačkim i destruktivnim snagama koje pokušavaju podeliti naše društvo i koje nam govore kako je ustaški pozdrav „Za dom spremni“ u redu koristiti u pojedinim prilikama i koje veličaju poražene ideologije, je ta da im to neće proći jer je Hrvatska, kao i moderna Evropa, izgrađena na temeljima antifašizma“ – izjavio je novinarima predsednik ove stranke Davor Bernardić.Davor Bernardić Jasenovac 2018Slavko Milanović koji je predsednik beogradskog udruženja logoraša kaže da je „razočaran što je ideologija podelila društvo“, ali ističe da "svi dobro znaju kakva je to ideologija". U Jasenovac je došao sa svega šest godina sa Kozare i tu mu je umrla rođena sestra.

Slavko Milanović Jasenovac 2018.

Slavko Milanović (u sredini)

Nadir Dedić jedan je od retkih preživelih logoraša romske nacionalnosti. I ove godine došao je da oda počast brojnim tragično stradalim članovima svoje porodice. Sa 13 godina završio je u ovde, a preživeo je samo zato što su u logorski čuvari mislili da je musliman, a ne Rom, iako je na Islam preveden nasilno. I on dodaje da je razočaran današnjim podelama.Nadir Dedić Jasenovac 2018.Nakon komemoracije poštovaoci žrtava položili su u podnožju kamenog cveta crvene karanfile u znak sećanja na brojne zločine koji su se ovde dogodili.Polaganje karanfila Jasenovac 2018.