FOTOREPORTAŽA: Sveti Sava proslavljen širom Hrvatske

Kao i svake godine, svetosavske akademije, školske priredbe i svečane liturgije održane su u mestima širom Republike Hrvatske gde ima srpskog naroda. Brojni vernici i učenici proslavili su školsku slavu - Svetog Savu.

Dušan Velimirović 28.01.2019.
Sveti Sava Split

Rijeka

Centralna proslava u Rijeci održana je u Hrvatskom kulturnom centru na Sušaku. Među brojnim posetiteljima koji su uživali u igrama nekoliko folklornih društava bili su i predstavnici srpske vlasti u Hrvatskoj.

Sveti Sava Rijeka

Udbina

U Udbini su nastupili pododbori SKD „Prosvjete“ iz Korenice i Udbine. Svetosavska priredba se sastojala od plesa, igrokaza, recitacija i igara, a deca su dobila paketiće koje im je osigurala Fejsbuk grupa „Lički san“.

Sveti Sava Udbina

Pakrac

Akademija je održana u nedelju u prepunoj pakračkoj Gradskoj skupštini. U programu su nastupila deca koja pohađaju dodatnu nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, grupa „Dar“ iz Banja Luke i SКD „Prosvjeta“ pododbor Pakrac. Posebnu pažnju privukla su pakračka deca koja su izvodila recitacije, besede i igrokaze o Svetom Savi.

Pored Episkopa i sveštenstva, na akademiji su prisustvovali zamenik gradonačelnice grada Pakraca Nikola Ivanović, gradska većnica SDSS-a Mirsada Popović Damjanović i drugi.

Sveti Sava Pakrac

Vukovar

OŠ „Nikola Andrić“

Deca iz vukovarske Osnovne škole „Nikola Andrić“ i dalje čekaju na početak obnove škole pa trenutno pohađaju nastavu u susednoj Osnovnoj školi „Antun Bauer“. U školskoj dvorani, učenici su priredili prikladni program uz pomoć svojih učitelja.

Sveti Sava Osnovna škola Nikole Andrića Vukovar

Gimnazija

I vukovarski gimnazijalci su takođe priredili program posvećen prvom srpskom arhiepiskopu. Tom prilikom je osvećen slavski kolač te prikazan kulturno-umetnički program koji su pripremili učenici i nastavnici.

Sveti Sava Gimnazija Vukovar

Tehnička škola „Nikola Tesla“

Učenici Tehničke škole „Nikola Tesla“ prizorima iz života Svetog Save obeležili su školsku slavu.

Sveti Sava Tehnička Škola Nikola Tesla Vukovar

Osnovna škola „Siniša Glavašević“

U holu Osnovne škole „Siniša Glavašević“ u Borovu naselju učenici su uz pomoć svojih učitelja priredili prikladni program u kojem su se predstavili školski hor i recitatori, a izvedeni su i igrokazi koji slave lik i delo velikog sveca.

Sveti Sava Osnovna Škola SIniše Glavaševića Borovo naselje Vukovar

Ervenik

Nadležni paroh Aleksandar Vujko služio je liturgiju u hramu Svetog Nikole u Erveniku. Tom prilikom opština Ervenik je deci obezbedila prikladne paketiće.

Sveti Sava Ervenik

Bobota

U hramu Svetog velikomučenika Georgija u Boboti, održana je sveta liturgija koju je predvodio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim. Nakon toga učenici su u osnovnoj školi izveli program na temu života i dela Svetog Save.

Sveti Sava Bobota

Osijek

U hramu Uspenja Presvete Bogorodice svečanu liturgiju paroh osječki protojerej Aleksandar Đuranović. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, kako iz Osijeka tako i iz okolnih mesta poput Antunovca, Josipovca, Sarvaša, Višnjevca itd. Nakon liturgije učenici koji pohađaju pravoslavnu veronauku pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice priredili su kratak kulturno-umetnički program. Samostalna demokratska srpska stranka i Zajedničko veće opština iz Vukovara su toj deci osigurali prikladne paketiće.

Sveti Sava Osijek

Gornji Daruvar

Centralna manifestacija proslave Savindana u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održana je u Daruvaru. Tom prilikom u Českom domu je proslavljena i krsna slava SKD „Prosvjeta“ pododbora Daruvar.

Po svetosavskoj himni, rezanje slavskog kolača i prelivanje koljiva obavio je paroh daruvarski Đorđe Ostojić.

U kulturno umetničkom programu su učestvovali SKD Prosvjeta pododbori iz Daruvara i Garešnice, te Češka beseda iz Gornjeg Daruvara.

Posebni gosti su bili dečja folklorna grupa KUD "Petar Kočić" iz Nove Topole u Republici Srpskoj.

VSNM Daruvar omogućilo je za šezdesetak dece i besplatno kupanje na bazenima u Daruvaru.

Sveti Sava Gornji Daruvar

Ogulin

U ogulinskom hramu Svetog Georgija deca iz lokalne osnovne škole koja pohađaju pravoslavnu veronauku su nakon svečane liturgije recitovala pesme u čast Svetom Savi.

Sveti Sava Ogulin

Šibenik

U crkvi Svetog Spasa u Šibeniku, proslavljen je Sveti Sava, slava VSNM Grada Šibenika. Nakon liturgije koju su služili šibenski sveštenici Dejan Trifunović, Vladimir Vukosavljevic i Dušan Vuković prisutnima se obratio domaćin Dušan Borak.

Recitacije pesama posvećenih Svetom Savi izveli su polaznici pravoslavne veronauke koji su dobili poklone.

Sveti Sava Šibenik

Požega

Svetosavska akademija bila je prilika da preko 200 Požežana i gostiju vidi zanimljiv kulturno-umetnički program, čuje nadahnute besede o životu Svetog Save i posle akademije druži uz muziku i posluženje.

Uvodnu besedu održao je Episkop pakračko-slavonski gospodin Jovan, dok je glavnu Svetosavsku besedu održao direktor Instituta za evropske studije iz Beograda Miša Đurković. Na akademiji je nastupila Vesna Savić uz klavirsku pratnju Dinka Blagojevića kao i mladi folkloraši iz КUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova. Upravo su mladi folkloraši iz Borova izmamili najveći aplauz prisutnih, jer je ovo bio prvi nastup jednog srpskog КUD-a na području Požeštine nakon više od šest godina.

Zajedničko veće opština iz Vukovara doniralo je tradicionalne paketiće koji su podeljeni deci sa područja Pakraca, Lipika i Požeštine.

Sveti Sava Požega

Drežnica

Priredba povodom proslave Svetog Save, održana je i u Drežnici gde su na Svetosavskoj akademiji nastupila deca iz ovog mesta kraj Ogulina i obližnjeg Jasenka.

Sveti Sava Drežnica

Banovci

Deca iz Banovaca kraj Vinkovaca priredili su prikladni svetosavski program za svoje roditelje, nastavnike i meštane ovog sela, a Županijski odbor SDSS-a Vukovarsko-sremske županije je podelio paketiće svim sadašnjim i budućim osnovnoškolcima iz ovog mesta.

Sveti Sava Banovci

Darda

Uosnovnoj školi u Dardi Sveti Sava nije proslavljan još od perioda mirne reintegracije i može se reći da je obnavljanje ove lepe tradicije značajan iskorak, a možda i nagoveštaj nekih boljih vremena.

Treba istaći da u Dardi nije bilo nikakvih opstrukcija niti protivljenja od strane školskog rukovodstva i da to nije bio razlog zbog koga školska slava nije obeležavana, nego da se pre radilo o određenoj inertnosti srpske zajednice.

Prisustvo velikog broja ljudi i samog vladike kod dece je izazvalo i dosta treme, ali početnu zbunjenost brzo je odagnalo odobravanje odraslih i njihova nasmejana lica. To je i najbolje ohrabrenje da sledeće godine ova priredba bude još veća i bolja.

Sveti Sava Darda

Split

Svetu Arhijerejsku Liturgiji u Splitu je služio Episkop dalmatinski Nikodim, zajedno sa sveštenstvom Eparhije dalmatinske. Episkop Nikodim je čestitao svim prisutnima vernicima ovaj veliki praznik i dodao da naše molitve treba da budu usmerene ka nastavku gradnje Hrama Svetog Save u Splitu i da se nadamo da će se ovaj veliki projekat uspešno privesti kraju, jer - Za sve treba vremena, strpljenja i ljubavi, pa tako i za dobitak svih potrebnih dozvola od nadležnih i nastavak izgradnje ovoga hrama. Naše je da se molimo Bogu i svetima Njegovim, a biće kako Bog da - naglasio je Episkop dalmatinski Nikodim, obraćajući se pravoslavnim vernicima u Splitu.

Gradnja hrama Svetog Save u Splitu je započela dvadestih godina prošlog veka. Već 1928. godine sve je bilo imovinski regulisano, a 1937. godine je projekt bio gotov. Iskopan je temelj, temelji su izliveni, do osam metara crkva je ozidana do 1939. godine, i tu se stalo. Izbio je rat. Posle Drugog svetskog rata punih se 30 godina pregovaralo i uvek je bio odgovor da politički nije zrelo vreme da Srbi pravoslavne vere imaju crkvu u Splitu. Splitski Srbi, koliko god da je njihov broj sveden na istorijski minimum nakon poslednjeg rata, ne odustaju od želje i potrebe da započnu dovršetak ovog velikog i bogougodnog dela, čiji su završetak sanjali čak i njihovi preci.

Sveti Sava Split

Kistanje

U navečerje praznika Svetog Save u Kistanjama je održana Svetosavska akademija, na kojoj su nastupili brojni učesnici, među kojima osnovci iz Kistanja, članovi kulturno –umetničkog društva „Bukovica“ iz Kistanja, kao i učenici Bogoslovije „Sveta Tri Jerarha“ u manastiru Krka, ali i drugi poklonici srpskog narodnog stvaralaštva iz ovog dela Dalmacije. Osim pravoslavnog sveštenstva i pravoslavnih vernika, Svetosavskoj akademiji u Kistanjama prisustvovali su i čelnici lokalnih zajednica sa srpskom većinom, kao i zamenica župana Šibensko – kninske županije Anja Šimpraga. Utisci prisutnih nakon okončane Svetosavske akademije, koju je organizovao kistanjski pododbor Srpkog kulturnog društva „Prosvjeta“, najbolja su potvrda da se može i mora sačuvati pravoslavna svetosavska tradicija u ovom delu Dalmacije, te da je neophodno, u narednim godinama, još više omasoviti ovaj vid okupljanja, jer je Sveti Sava, kako ističu organizatori, jednako bitan za sve Srbe, ma gde se oni trenutno nalazili i živeli.

Sveti Sava Kistanje

Knin

U prostorijama veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu, povodom praznika Svetog Save održana je Svetosavska akademija. Đaci iz bogoslovije „Sveta Tri Jerarha“ i deca iz Knina i okoline uz pomoć entuzijasta, profesora, sveštenika i veroučitelja pripremila su prikladan svetosavski program, te su uz pesmu i dramsko izvođenje proslavili školsku slavu. Praznik Svetog Save je, između ostalog, dečija  slava, ali i svih onih koji se i dalje osećaju radosnim kao deca. Radost Vaskrsenja, koja je temelj pravoslavne vere, propovedao je i širio svuda Sveti Sava, srpski kraljević koji je darovao svoju mladost i čitav život za svoj narod i Svetu Crkvu. Sa nekoliko reči o ovom divnom svetitelju, koji je i danas kandilo vere koje nas vodi, Njagovo Preosveštenstvo Episkop dalmatinski Nikodim obratio se prisutnima.

Ovogodišnjoj akademiji u Kninu prisustvovao je i kninski gradonačelnik, Marko Jelić, a na akademiji se, pored episkopa Nikodima, prisutnima obratio ipredsednik kninskog poodbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Branko Čolović, koji je istakao važnost ovog svetosavskog sabranja, poručivši da će tradicija biti nastavljena jer je ličnost Svetog oca Save odredila put svim Srbima sveta, pa tako i dalmatinskim, koji se svog velikog učitelja i prosvetitelja sećaju sa radošću.

Sveti Sava Knin

Kneževi Vinogradi

I ovo baranjsko mesto obeležilo je proslavu Svetog Save. Na Svetosavskoj akademiji program su pripremila deca koja pohađaju pravoslavnu veronauku.

Sveti Sava Kneževi Vinogradi

 

Izvori fotografija: Srbi.hr, SDSS i Eparhija dalmatinska.