Gađanje glinenih golubova na ledinama Vere

Gađanje glinenih golubova na ovim prostorima ima lepu tradiciju i velik broj ljubitelja, uprkos činjenici da se radi o veoma skupom sportu.Takmičenje u ovoj disciplini održano je sredinom jula i u Veri, na streljani koja se nalazi na tzv. Ledinama, a organizatori ovog takmičenja bili su Lovačko društvo „Fazan“ Vera i novoformirani Trap klub „Verac“. […]

Srđan Sekulić 22.07.2020.
Gađanje glinenih golubova Vera naslovna

Gađanje glinenih golubova na ovim prostorima ima lepu tradiciju i velik broj ljubitelja, uprkos činjenici da se radi o veoma skupom sportu.Takmičenje u ovoj disciplini održano je sredinom jula i u Veri, na streljani koja se nalazi na tzv. Ledinama, a organizatori ovog takmičenja bili su Lovačko društvo „Fazan“ Vera i novoformirani Trap klub „Verac“.

-U našem društvu imamo aktivnih 25 lovaca, od tog broja imamo i dosta mladih lovaca koji su nam se priključili poslednjih godina. Ovo takmičenje se održava po našem redovnom planu i programu za šta smo dobili i sredstva od Opštine Trpinja – istakao je predsednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Vere Boško Stojanović.

Na takmičenju u Veri prijavilo se sedam ekipa, a pored domaćih takmičara u ekipama su bili i strelci iz Bijelog Brda, Bobote, Trpinje, Ostrova i Borova.

- Ranijih godina češće smo se okupljali na ovoj streljani, a u narednom periodu planiramo da se ovde sastajemo negde oko Petrovdana. U skorije vreme planiramo i rekonstrukciju naše streljane, iz vlastitih sredstava skupili smo nešto novca, a volonterskim radom popravili smo mašinu koja je stara i uredili kompletnu streljanu. Sama streljana bila je na jednoj drugoj lokaciji u ranijem periodu, međutim zbog imovinsko – pravnih odnosa bili smo primorani da je izmestimo i prebacimo na ovu lokaciju gde se danas nalazi – naglasio je jedan od takmičara i potpredsednik Trap kluba „Verac“ Srđan Maksić koji je ujedno i jedan od osnivača ovog kluba.

- Klub smo pokrenuli jer vlada veliko interesovanje za gađanje glinenih golubova, pogotovo među mlađim ljudima. Klub je osnovalo 16 članova i mahom su svi aktivni pucači sa željom da organizuju i učestvuju na ovakvim i sličnim takmičenjima.

Borovci najuspešniji

Gađanje glinenih golubova Vera tekst

Cilj Veraca je da se od naredne sezone uključe i u zvanično županijsko takmičenje gde bi imali priliku da odmere snage i sa iskusnijim ekipama i pojedincima. Dobro ogranizovano takmičenje pokvarila je samo kiša koja je tog dana padala gotovo bez prestanka, ali ni ta činjenica nije omela ljubitelje ove discipline koji su se takmičili u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji te u fer pleju.

U ekipnoj konkurenciji svaka ekipa brojala je pet takmičara, a svaki od njih u dva navrata gađao je po 15 letećih meta. Na taj način najuspešnija ekipa bila je LD „Borovo“, drugo mesto zauzeo je Trap klub „Verac“, a treće Bobota. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio član trap sekcije iz Ostrova Slobodan Stanisavljević, dok su drugo i treće mesto zauzeli domaći takmičari Srđan Maksić i Nikola Pavlović, a u fer plej raspucavanju najbolji je bio Zvjezdan Čalić iz Borova.

Takmičenje u Veri finansijski su pomogli Opština Trpinja i Zajedničko veće opština.