Gađanje glinenih golubova na ledinama Vere

Nakon određenog perioda pauze među lovačkom populacijom ponovo sve više vlada interesovanje za gađanjem glinenih golubova.

Gađanje glinenih golubova Vera naslovna

Gađanje glinenih golubova na ovim prostorima ima lepu tradiciju i velik broj ljubitelja, uprkos činjenici da se radi o veoma skupom sportu.Takmičenje u ovoj disciplini održano je sredinom jula i u Veri, na streljani koja se nalazi na tzv. Ledinama, a organizatori ovog takmičenja bili su Lovačko društvo „Fazan“ Vera i novoformirani Trap klub „Verac“.

-U našem društvu imamo aktivnih 25 lovaca, od tog broja imamo i dosta mladih lovaca koji su nam se priključili poslednjih godina. Ovo takmičenje se održava po našem redovnom planu i programu za šta smo dobili i sredstva od Opštine Trpinja – istakao je predsednik Lovačkog društva „Fazan“ iz Vere Boško Stojanović.

Na takmičenju u Veri prijavilo se sedam ekipa, a pored domaćih takmičara u ekipama su bili i strelci iz Bijelog Brda, Bobote, Trpinje, Ostrova i Borova.

– Ranijih godina češće smo se okupljali na ovoj streljani, a u narednom periodu planiramo da se ovde sastajemo negde oko Petrovdana. U skorije vreme planiramo i rekonstrukciju naše streljane, iz vlastitih sredstava skupili smo nešto novca, a volonterskim radom popravili smo mašinu koja je stara i uredili kompletnu streljanu. Sama streljana bila je na jednoj drugoj lokaciji u ranijem periodu, međutim zbog imovinsko – pravnih odnosa bili smo primorani da je izmestimo i prebacimo na ovu lokaciju gde se danas nalazi – naglasio je jedan od takmičara i potpredsednik Trap kluba „Verac“ Srđan Maksić koji je ujedno i jedan od osnivača ovog kluba.

– Klub smo pokrenuli jer vlada veliko interesovanje za gađanje glinenih golubova, pogotovo među mlađim ljudima. Klub je osnovalo 16 članova i mahom su svi aktivni pucači sa željom da organizuju i učestvuju na ovakvim i sličnim takmičenjima.

Borovci najuspešniji

Gađanje glinenih golubova Vera tekst

Cilj Veraca je da se od naredne sezone uključe i u zvanično županijsko takmičenje gde bi imali priliku da odmere snage i sa iskusnijim ekipama i pojedincima. Dobro ogranizovano takmičenje pokvarila je samo kiša koja je tog dana padala gotovo bez prestanka, ali ni ta činjenica nije omela ljubitelje ove discipline koji su se takmičili u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji te u fer pleju.

U ekipnoj konkurenciji svaka ekipa brojala je pet takmičara, a svaki od njih u dva navrata gađao je po 15 letećih meta. Na taj način najuspešnija ekipa bila je LD „Borovo“, drugo mesto zauzeo je Trap klub „Verac“, a treće Bobota. U pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio član trap sekcije iz Ostrova Slobodan Stanisavljević, dok su drugo i treće mesto zauzeli domaći takmičari Srđan Maksić i Nikola Pavlović, a u fer plej raspucavanju najbolji je bio Zvjezdan Čalić iz Borova.

Takmičenje u Veri finansijski su pomogli Opština Trpinja i Zajedničko veće opština.