Glavni odbor SDSS-a pozvao članstvo da izađe na izbore

U Vukovaru zasedao glavni odbor Samostalne demokratske srpske stranke.

Glavni odbor SDSS naslovna

Jedina srpska parlamentarna stranka u Hrvatskoj dan pre prvog kruga predsedničkih izbora održala je redovnu sednicu Glavnog odbora na kojoj je pored nekoliko redovnih tačaka dnevnog reda, poput plana rada i finansijskog plana, raspravljano i o nekoliko političkih odluka.

Prva u nizu bila je razmatranje učlanjivanja SDSS-a u neku od međunarodnih srodnih evropskih grupacija.

– Glavni odbor je usvojio zaključak Predsedništva stranke da se pristupi razgovoru sa predstavnicima stranke evropskih socijaldemokrata zbog našeg interesa za članstvo u toj političkoj asocijaciji. Od nove godine krenućemo u te razgovore i videti dokle ćemo doći sa tim. Razlozi zašto idemo u tom smeru su jasni, mi smo stranka koja je u najvećoj meri usmerena prema toj vrsti političkih grupacija i naš program uostalom odgovara toj politici. U toj grupaciji pokušaćemo da afirmišemo našu politiku, da afirmišemo naše političko delovanje u Hrvatskoj i da sa tom grupacijom delimo odgovornost i naše politike, ali i te politike kako u Hrvatskoj, tako i van nje – istakao je predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Važna odluka na današnjoj sednici ove srpske političke organizacije bilo je i raspisivanje unutarstranačkih izbora koji bi trebali da se održe sledeće godine. Tako je opštinskim i gradskim odborima dat rok da se izbori održe do kraja juna, dok bi na županijskom nivou to trebalo da bude do kraja oktobra 2020. godine nakon čega bi se održala i Skupština ove stranke.

– Za većinu naših organizacija, mesnih, opštinskih, gradskih, županijskih, ovi izbori biće redovni, u jednom delu organizacija i vanredni. Glavni odbor je odluku doneo na vreme kako bismo sve što treba popraviti i popravili, ali i kako bismo se na vreme pripremili i za izborne procese koji nas očekuju, kako parlamentarne tako i lokalne izbore – naglasio je Pupovac.

Predsednički kandidati bez podrške

Glavni odbor SDSS tekst

Za razliku od poslednjih nekoliko izbornih procesa, SDSS na predsedničkim izborima nema svog kandidata niti je nekoga podržao na ovim izborima, ali je upućen poziv svim članovima ove stranke da se uključe u izbore i podrže nekog od kandidata.

– Predsedništvo i Glavni odbor stranke usvojili su glavni zaključak i doneli odluku da se naše članstvo i simpatizeri pozovu da izađu na predsedničke izbore i na taj način doprinesu demokratskoj odluci građana Hrvatske kao i da budu deo te demokratske odluke, a opet da to urade u skladu sa svojom savešću i sa svojim političkim stavovima, a bez našeg direktnog uključivanja i usmeravanja za kojeg kandidata oni trebaju glasati iako iz stavova na Glavnom odboru možemo da zaključimo koje su njihove političke preference – zaključio je Pupovac.

O ovim predlozima diskutovali su svi predstavnici opštinskih, gradskih ili županijskih organizacija koji su bili na sednici Glavnog odbora i takva odluka jednoglasno je usvojena sa njihove strane. O tome da li će Samostalna demokratska srpska stranka eventualno nekoga podržati u drugom krugu predsedničkih izbora, odlučivaće njeno Predsedništvo.