„Govor mržnje prema Srbima se vidi i na dečijim igralištima“

Redovni godišnji bilten Srpskog narodnog veća pod nazivom „Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2021.“ predstavljen je u četvrtak u Zagrebu.

Dušan Velimirović 11.04.2022.
Bilten SNV-a Nikola Vukobratović Tihomir Ponoš

SNV-ov bilten govori o pojavi govora mržnje i nasilja prema Srbima u protekloj godini, a na predstavljanju su prisustvovali autori biltena i istoričari iz Arhiva Srba u RH Nikola Vukobratović i Tihomir Ponoš, bivša zaštitnica prava građana Lora Vidović kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

- Mislim da je ovaj bilten prilika da se napadne Srpsko narodno veće i te napade očekujemo, ali isto tako i prilika da pokušamo osvestiti šta se to zapravo događa u našem društvu. Kakvo je to stanje u školama, u medijima. Kako je sve ovo moguće? Na dečijim igralištima, vrtićima, školama, mestima pored kojih prolaze učenici i deca je najnormalnije da se pojavljuju preteće poruke. I oni se razumeju kao jedan oblik patriotizma. Zaista se pitam kako ćemo obeležiti jasenovački proboj sa ovakvom subkulturom koju imamo u društvu, a koja je ustašoidna i fašistoidna – rekao je Milorad Pupovac u svom obraćanju okupljenima.

Osvrnuo se Pupovac i na oblike govora mržnje koja proizlaze iz državnih, političkih institucija.

- Činjenica je da je govor mržnje bio poprilično prisutan u ključnim političkim institucijama Republike Hrvatske, ne marginalnim, nego mejnstrim političkim institucijama. To nismo imali jedno vreme. Bilo je od 2013. pa do 2018. intenzivnih oblika govora mržnje i nasilja i govornika u ime političkih stranaka, ali sa saborskih govornica toga nije bilo od 1990. godine na takav način koji smo imali protekle godine. Bilo je različitih iskustava sa predsednicima republike, ali ovako ekstenzivnih oblika kakve smo imali u protekloj godini nije bilo, posebno ne od predsednika Mesića pa naovamo – ističe Pupovac.

Pojedina udruženja i inicijative grade svoj imidž na antisrpskoj retorici

Predsednik Srpskog narodnog veća je naveo i neke od razloga zbog kojih se sve to Srbima iz Hrvatske događa.

- Deo razloga zašto se to događa jeste činjenica da se politička scena kod nas veoma pomerila na desno, na nacionalistički i isključivo ekstremno nacionalistički tip političkog delovanja i političkog govora. Drugi razlog je saradnja između vodeće stranke u Hrvatskoj HDZ-a i predstavnika nacionalnih manjina, ali pre svega Samostalne demokratske srpske stranke, odnosno predsednika te stranke poznatog kao „Pupovac“. Treći razlog je da se to zapravo preselilo iz nemejnstrim političkog aktivizma koji je bio karakterističan za pojedina udruženja i referendumske inicijative koje su na antisrpskoj, antisdssovskoj i antipupovčevskoj retorici gradile svoj imidž, politički uticaj pa i svoje referendumske kampanje – naglasio je predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Bilten SNV-a

U segmentu biltena koji je naslovljen „Govor mržnje“, autori su  nastojali da ilustruju opštu raširenost govora koji ne samo da izražava otvorenu mržnju prema Srbima, nego i implicira kulturnu i biološku inferiornost Srba ili zagovara različite oblike kolektivnog kažnjavanja, pre svega uskraćivanjem prava.

- Takođe u istom segmentu nastojimo da ilustrujemo i širenje teorije zavere o nekoj tajnoj kontroli Srba nad Hrvatskom, neprijateljstvu ili lojalnosti građana samo na temelju njihove nacionalnosti. Važno je primetiti da ne postoji društveni događaj ili fenomen koji ne bi služio kao povod za širenje govora mržnje Srbima bilo da se radi o zemljotresu ili o dva važna događaja kao što su lokalni izbori i popis stanovništva koji su služili kao neka važna tačka. Hteli smo upozoriti da van političke margine postoji čitav niz najviših funkcionera, od predsednika republike, preko ministara, saborskih zastupnika, župana, načelnika opština, gradonačelnika koji koriste određeni govor koji Srbe ili sve što se može povezati sa Srbima koriste u pežorativnom smislu – rekao je koautor biltena Nikola Vukobratović.

Njegov kolega i takođe koautor biltena Tihomir Ponoš rekao je da nije slučajno izabrano da se na koricama nalaze dečija igrališta koja se prema foto-dokumentacionim istraživanjima koncipiraju kao mesta na kojima sve više ima poruka govora mržnje ili revizionizma koji je usmeren protiv Srba jer su često vidljivi iscrtani simboli u poruke poput „U“ i „ZDS“.

- Gotovo sve fotografije koje su u biltenu, a koje se tiču govora mržnje su iz Zagreba. Znači da se u Zagrebu deca od malih nogu navikavaju na to, da im jednostavno to nije ništa čudno da vide, a prilično je jasno da gradske vlasti ili oni koji upravljaju dečijim igralištima ne reaguju baš na to, kao što inače ne reaguju ni na ono što inače možemo da vidimo na fasadama, nego tek ako im se prijavi pa zatraži da maknu neki grafit – poručuje Ponoš.

„Publikacija oslikava odnos hrvatskog društva prema Srbima“

Autorka predgovora ovogodišnjeg broja biltena SNV-a i bivša zaštitnica prava građana Republike Hrvatske Lora Vidović istakla je kako ova publikacija oslikava odnos društva prema Srbima u Hrvatskoj.

- Odnos hrvatskog društva prema Srbima i Srpkinjama ne vidim samo kao popis, tablicu događaja, incidenata, procesa i grafita, nego kao priliku da se svako ko čita ta bilten, a pretpostavljam da bi se ipak radilo o pozitivnim ili neutralnim stavovima prema onome što unutra piše, može videti kako se oseća neko na koga se te poruke odnose i kako živi u ovakvoj Hrvatskoj 2022. godine – izjavila je Vidović u svom obraćanju.

Lora Vidović se osvrnula i na pitanje ustaškog pozdrava „za dom spremni“ za koji je rekla da je primetila da je aktuelna Vlada na određeni način legalizovala taj pozdrav izjavom da je taj izuzetak ušla u pravni sistem, a u stvari nije.