Hor Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina nastupio u Vukovaru

Srpski hor Sveti Serafim Sarovski održao je u Srpskom domu u Vukovaru 13. decembra koncert duhovne i popularne muzike.

Sala vukovarskog Srpskog doma nije bila do kraja ispunjena pa su mnogi propustili sjajan nastup muškog hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina koji je publici ponudio više od sat vremena vrhunskog izvođenja duhovnih, popularnih, starogradskih, varoških i klapskih pesama. Koncert je održan u organizaciji Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor koji je i ranijih godina u ovom gradu organizovao odlične koncerte duhovne i etno muzike poput koncerata braće Teofilović, Vokalnog ansambla Oktoih te Pevačkog društva Preobraženje iz Beograda.

– Ovo je jedan muški septet koji sjajno zvuči, a danas putem društvenih mreža vrlo lako pronalazimo i svima nam je dostupno sve ono što je kvalitetno. Upravo putem društvenih mreža smo i kontaktirali hor Svetog Serafima Sarovskog i dogovorili ovo današnje druženje. Zaista nam je drago što danas imamo priliku da čujemo ovakav hor koji je vrhunskog kvaliteta i koji je ranije gostovao širom Evrope – kaže horovođa Javora Aleksandra Krtinić koja dodaje da bi volela da na ovako visokom nivou i na kvalitetan način i Javor može da nastupa, ali da je to trenutno nemoguće jer su poslednjih godina u potrazi za novim članovima.

Hor Sveti Serafim Sarovski postoji više od 25 godina, a osnovan je pri manastiru Sv. Melanije Rimljanke u Zrenjaninu. Ime su dobili po jednom od najvećih ruskih svetaca iz 18. i 19. veka. Najpre su pevali isključivo na liturgijama širom Banatske eparhije, ali su se sa godinama proširili i na koncertne prostore. Reč je o profesionalnim muzičarima od kojih mnogi pevaju u horu Akademije umetnosti iz Novog Sada ili su članovi opere u Srpskom narodnom pozorištu. Jedan od članova nedavno se preselio i u Osijek gde nastupa kao operski pevač u Hrvatskom narodnom kazalištu.

– Većina nas je dugo godina u ovom horu, a neki i od samog početka. To nam daje mogućnost da muziciramo i da nastupamo vrlo često. Danas smo prvi put u Vukovaru i drago nam je zbog toga, a ranije smo u Hrvatskoj dva puta nastupali u Dubrovniku. Zahvaljujem se Javoru na pozivu i čitavoj zajednici na organizaciji koncerta jer mislim da danas nije lako bilo šta organizovati. Mislim da smo taj poziv i opravdali jer smo videli vrlo lepe i ushićene reakcije publike koja je u ovo hladno decembarsko veče bila ovde prisutna večeras – rekao nam je nakon održanog koncerta dirigent i umetnički rukovodilac Božidar Crnjanski.

I zaista, kako je koncert odmicao i publika je sve više i više aplaudirala pa je nastup hora iz Zrenjanina nakon završne pesme „Igrale se delije“ nastavljen sa još dva bisa pa konačno završen pesmom „Mnogaja ljeta“. Pevalo se na grčkom, ruskom, srpskom i hrvatskom, a posebno je impresivno bilo izvođenje ruske narodne pesme „Legenda o 12 razbojnika“ koja je i svojevrsni zaštitni znak ovog hora te je izvode od samih početaka. Hor je publici ponudio i nekoliko pesama klapskog repertoara poput „Sjećanje na Vela Luku“ ili šansona kao što je pesma „Bila je tako lijepa“ Dragana Stojnića. U ovom horu ipak ističu da ih sve ujedinjuje pevanje na liturgiji.

– Ruska duhovna muzika je verovatno naš zaštitni znak, a negujemo i klapsku muziku jer nam nekako prirodno leži. Mi smo sa ravnice Panonskog mora pa verovatno postoji ta neka čudna simbioza i veza sa pravim klapskim sastavima. Pevanje u crkvi za nas je ipak nešto posebno jer pre nego što smo se ostvarili kao hor, a i svako od nas lično, mi smo zapravo krenuli od pevanja na liturgijama. Zahvalni smo toj Božijoj blagodati koja nam je podarena i trudimo se da našim pevanjem i dalje služimo u crkvi zajedno sa našim sveštenstvom i da nikako tu blagodat ne izgubimo. Pevanje u hramovima nedeljom i praznicima nama je lično zadovoljstvo – zaključuje Božidar Crnjanski.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.