„Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ i dalje na RTV-u

Poptisan ugovor o nastavku saradnje između Radio-televizije Vojvodine i Zajedničkog veća opština.

koprivica-srdjan-kolar-rtv-hronika-slavonije
Foto: Jaroslav Pap / RTV

Generalni direktor Radio-televizije Vojvodine Miodrag Koprivica i predsednik Odbora za informisanje i veru Zajedničkog veća opština Srđan Kolar potpisali su 25. jula u Novom Sadu ugovor o nastavku saradnje pa će emisija „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ i dalje biti emitovana na pokrajinskom javnom servisu.

„Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ je polučasovna emisija koja se bavi životom Srba u Republici Hrvatskoj i predstavlja jedini televizijski format koji se u Hrvatskoj proizvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Proizvodimo 8 do 9 priloga u svakoj emisiji svakih 15 dana. Mi kao jedinstveni isključivo se bavimo problematikom Srba. Kako sam rekao da je to jedinstveni projekat onda možete sami da zaključite da je to izuzetno važno za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj – rekao je u izjavi za RTV predsednik Odbora za medije ZVO-a Srđan Kolar.

U planu je 26 novih emisija koje će biti emitovane svake dve nedelje. „Hronika“ se na RTV-u emituje od svoje prve emisije 2007. godine, a do sada je emitovano 313 takvih emisija. Od 2009. „Hroniku“ emituje i RTS satelit, današnji RTS svet, a od 2016. godine ovu emisiju emituje i Radio-televizija Republike Srpske.

– Radio-televizija Vojvodine oseća tu svoju vezu, kao što sarađujemo sa programima u Rumuniji i Hrvatskoj, pre svega na kulturnom planu, na planu informisanja pomažemo i dajemo doprinos afirmisanju zajedničkih vrednosti, ne samo srpskog naroda nego i zajedničkog življenja na tom prostoru – istakao je nakon potpisivanja ugovora za RTV generalni direktor Miodrag Koprivica.

Potpisivanju ugovora o nastavku saradnje dve kuće i emitovanju “Hronike Slavonije Baranje i zapadnog Srema”, prisustvovao je i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim koji je u ime Eparhije darivao direktora RTV-a  Miodraga Koprivicu s replikom čudotvorne ikone iz Šarengrada.

Emisija „Hronika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“ jedan je od tri stalna medijska projekta u okviru Odbora za medije ZVO-a. Pored nje, tu su i časopis Izvor te portal Srbi.hr.