I dalje ništa od ćirilice u Vukovaru

Vukovarsko gradsko Veće još jednom je raspravljalo o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga između Hrvata i Srba.

Vukovarsko gradsko veće, arhiva

Prema odluci Ustavnog suda Republike Hrvatske vukovarsko Gradsko veće svake godine u oktobru odlučuje hoće li se srpskoj zajednici u ovom gradu dozvoliti Ustavom zagarantovana prava, a i ovoga puta odlučeno je da se „ nisu stekli preduslovi za proširivanje prava“. Gradsko veće je tako još jednom većinom glasova odlučilo da se Srbima u Vukovaru i dalje neće dozvoliti javna upotreba ćiriličnog pisma. U obrazloženju zaključka o „dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine“ gradonačelnik Ivan Penava smatra da je „obim priznatih prava na nivou koja omogućava međusobnu toleranciju, saradnju i suživot“.

– Istoga sam stava kao i protekle godine, kako i piše u zaključku. Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dole, levo ili desno, mogao bi izazvati napetost – izjavio je medijima Penava.

Za ovakvu odluku glasali su većnici Penavinog Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HDZ-a kao i nezavisni većnik Željko Sabo. Suzdržan je bio HNS, a protiv ove odluke glasali su DSS i SDSS. Zamenik gradonačelnika iz redova pripadnika srpske zajednice Srđan Kolar (SDSS) oceni je da su Srbi igračka u u političkim odnosima koji vladaju u gradu.

– Nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa. Predsednik Tadić je bio u Vukovaru i poklonio se žrtvama. To nisu male stvari i ne smeju se zaboravljati. Mišljenja sam da ovo nije mesto za donošenje odluka i da je to vruć krompir koji je dan gradu Vukovaru. O tome bi se trebalo raspravljati na višim nivoima vlasti – rekao je Kolar.

O ovogodišnjem Zaključku već se ranije izjasnilo i Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara koje je konstatovalo da je Zaključak već dugi niz godina isti te kako se konstantno i uporno navode iste stvari kako nisu stvoreni preduslovi za proširivanje obima manjinskih prava.

– Činjenica da je ista politička struktura godinama na vlasti i da je iz godine u godinu stanje nepromenjeno, odnosno da ne dolazi do proširenja prava i poboljšanja odnosa govori da se gradonačelnik u proteklom periodu nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave kao i to da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Konačno, može se postaviti i pitanje da li je takvo stanje u stvari poraz i neuspeh politike koja baštini evropske vrednosti. Zbog svega navedenog Veće ne može da prihvati ovakav predlog Zaključka – stoji u mišljenju Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Podsetimo, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina pravo na ravnopravnu službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika. Popis stanovništva od pre deset godina utvrdio je da u Vukovaru živi 34,87 odsto Srba, ali ravnopravna javna upotreba ćiriličnog pisma još uvek nije zaživela u praksi.

Jeckov: „Tragikomično“

Na temu ovog zaključka vukovarskih vlasti slobodan govor u Saboru RH imala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov. Ona je rekla da ovakvom odlukom niko ko prati politička zbivanja nije iznenađen.

– Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega lošeg osnova je politike u Vukovaru bez obzira što su ta prava zagarantovana pozitivnim propisima, ali i brojnim međunarodnim dokumentima koje je Hrvatska ratifikovala čime su oni postali sastavni deo našeg pravnog sistema i po pravnoj snazi su iznad zakona Republike Hrvatske. Ove činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju mog naroda i od odnosa prema Srbima prave meru vlastitog domoljublja kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote jer su oni uvek i isključivo protiv svega što ima predznak srpsko. Srbi su inače pretnja za sve što se događa u gradu Vukovaru osim kada dođu lokalni izbori pa se dobri i podobni Srbi stave na listu, izaberu u aktuelni saziv i onda ti isti Srbi, zamislite, glasaju da ne postoje preduslovi da se prošire prava srpskoj zajednici. U najmanju ruku tragikomično – rekla je Jeckov u Saboru.