I ove godine okupili mlade pevačke talente

Povodom 32. rođendana Radio Borova održan je drugi Dečji mikrofon, a pobednica je Marina Grozdanić (13) iz Borova.

Dušan Velimirović 05.07.2023.
dečji mikrofon Radio Borovo Marina Grozdanić

Radio Borovo već 32 godine uveseljava svoje slušaoce na lokalu, a pojavom internetskih prenosa, i širom sveta. Svake godine, povodom rođendana svoje slušaoce obraduju slavljeničkim iznenađenjima. Ove godine, kao i prethodne organizovan je dečiji mikrofon.

- Gotovo trideset godina povodom našeg rođendana organizovali smo Prvi glas Borova, takmičenje pevača amatera, manifestaciju koja je privlačila brojne učesnike uz veliki odaziv publike, nekad i do hiljadu posetilaca. Mnogi pevači sa našeg područja koji se danas bave tim poslom započeli su kao pobednici Prvog glasa Borova. Za vreme pandemije koronavirusa došlo je do prekida u kontinuitetu održavanja te manifestacije, a prošle godine, kada se život normalizovao odlučili smo da tu tradiciju obeležavanja godišnjice Radio Borova nastavimo - predstavlja ovo takmičenje direktorka Radio Borova Dragana Bošnjak.

- Došli smo na ideju da umesto Prvog glasa Borova organizujemo program posvećen deci koja mogu pokazati svoj muzička, ali i druga umeća, ne samo u takmičarskom nego i u revijalnom delu. Tako je nastao Dečji mikrofon. Pokazalo se da su deca talentovana i da im treba dati što više prilika za nastup. Voleli bismo da nam se prijavljuje više takmičara, ali verujemo da će se to dogoditi u narednim godinama. Želja nam je da deca pevaju dečje pesme i drago nam je da na našem području postoje dečji horovi poput Javorčića iz Vukovara i Sanjalica iz Borova koji neguju dečju pesmu – zadovoljno priča naša sagovornica o takmičarima.

U konkurenciji osam takmičara, u prepunoj sali borovskog doma kulture, prvo mesto osvojila je Marina Grozdanić (13) iz Borova koja je nastupila sa pesmom „Oro“ Jelene Tomašević.

- Želim da zahvalim mami koja mi je pomagala u svemu ovome. Jako se lepo osećam i želim da nastavim da se bavim pevanjem. Ove godine su bile i novčane nagrade koje će mi dosta pomoći – kaže pobednica, inače učenica sedmog razreda Osnovne škole Borovo.

Drugo mesto osvojila je devetogodišnja Natalija Cvetković iz Vukovara koja je pevala pesmu „Ni mala, ni velika“, a treće njena vršnjakinja Glorija Vasiljević iz Novog Sada za pesmu „Na slovo, na slovo“.

Predsednica žirija bila je direktorka Dečjeg vrtića „Zlatokosa“ iz Borova Radmila Latas.

- Draga deco, čestitam vam na hrabrosti i talentu koji imate. To je neosporno, i samo budite uporni i vežbajte. Divni ste – poručila je predsednica žirija u obraćanju takmičarima i publici.

dečji mikrofon Radio Borovo

Foto: Radio Borovo

Uz direktorku borovskog vrtića, u žiriju su bili i učitelj Dragan Rakazović, kao i prošlogodišnja pobednica Ana Ajduković iz Vukovara koja je u skorije vreme osvojila prva mesta na međunarodnim dečjim muzičkim festivalima u Novom Sadu i Banjaluci, a učestvuje i u takmičenju Pinkove zvezdice. Ona je i otvorila ovogodišnji program.

- Bilo mi je lepše prošle godine jer sam se takmičila, ali ove godine mi je bilo jako zanimljivo i teško da odlučim ko će biti pobednik – izjavila je Ana.

Na ovogodišnjem, drugom po redu, Dečjem mikrofonu u Borovu dodeljene su i novčane nagrade od 100, 80 i 60 evra za tri prvoplasirane takmičarke, ali za mlade pevače, najveće nagrade bili su gromoglasni aplauzi i podrška iz publike članova porodice i prijatelja.

Poboljšanje radnih uslova

Prošla godina je za Radio Borovo bila godina ulaganja u opremu, odnosno poboljšanje tehničkih uslova. Nakon što je pre tri godine podignut novi antenski stup, početkom prošle godine su, zahvaljujući sredstvima kapitalnih donacija Srpskog narodnog veća, kupili novi odašiljač i antene, a vlastitim sredstvima i novu tonsku miksetu za režiju.

- Imamo adekvatan i dobro opremljen prostor koji nam je ustupila Opština Borovo koja i najvećim delom sufinansira naš rad. Kako imamo lokalnu koncesiju, naša čujnost na frekvenciji od 100,7 megaherca je u radijusu do 30-tak kilometara, tako da nismo previše zanimljivi oglašivačima, a osim toga danas, su u trendu razne društvene mreže tako da prihodima od marketinga ne možemo pokriti troškove. Do finansijskih sredstava pokušavamo doći i kroz razne konkurse u Hrvatskoj poput Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektronskih medija ili u Srbiji kroz konkurse Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu. Naš program je pretežno informativni, trudimo se da izvestimo naše slušaoce o svim temama i događajima u okolini, a posebno onima koji su vezani za delovanje srpske zajednice – priča o problemima s kojima se Radio Borovo suočava dirketorka Dragana Bošnjak koja je ujedno i jedna od voditeljki u eteru.

Dragana Bošnjak Radio Borovo

Dragana Bošnjak je ove godine primila povelju Opštine Borovo Foto: Radio Borovo

Osim informativnih, zastupljene su i emisije iz kulture, za decu i mlade, emisije edukativnog karaktera o srpskoj istoriji, znamenitim ličnostima i književnosti.

- Imamo i zabavno-muzičke emisije, sportske, verske itd. Program emitujemo i putem prenosa na internetu, a imamo i internetsku stranicu koju svakodnevno ažuriramo. Najveći problemi su nedostatak novinara i novac. Nakon ulaganja u tehniku, prioritet nam je povećanje plata za osam zaposlenih radnika što smo delimično uspeli uz pomoć Opštine Borovo i malo se odmakli od minimalca, a trudićemo se da status zaposlenih još više poboljšamo. Iako smo mali po koncesiji, na lestvici slušanosti dvadesetak radio-stanica u Vukovarsko-sremskoj županiji, prema istraživanju za prvi kvartal ove godine, zauzimamo šesto mesto sa više od 14 hiljada slušalaca dnevno. To nam mnogo znači jer potvrđuje da smo mnogima prijatelji u kući, kako i kaže naš slogan – zaključuje Dragana Bošnjak.