Identifikovano 13 Srba ubijenih u ratnim sukobima u Hrvatskoj

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka trinaest žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba od 1991 do 1995. godine na području Hrvatske.

Srbi Hr 24.10.2019.
identifikacija posmrtnih ostataka

Identifikaciji su prisustvovali članovi porodica ubijenih. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Šašu (2), Glini (5), Ličkoj Jasenici (2), Malom Kozincu (1), Tušilovcu (1), Gornjem Sjenaku (1) i u selu Poljane (1), saopštila je Komisija za nestala lica Republike Srbije.

Posmrtni ostaci svih 13 osoba identifikovani su metodom DNK analize, navodi se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama zbog sahrane.

- Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica – istaknuto je u saopštenju.

- Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih – zaključila je Komisija za nestala lica.