Identifikovano 13 Srba ubijenih u ratnim sukobima u Hrvatskoj

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka trinaest žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba od 1991 do 1995. godine na području Hrvatske.

identifikacija posmrtnih ostataka
Foto: Ministarstvo branitelja

Identifikaciji su prisustvovali članovi porodica ubijenih. Posmrtni ostaci ekshumirani su u Šašu (2), Glini (5), Ličkoj Jasenici (2), Malom Kozincu (1), Tušilovcu (1), Gornjem Sjenaku (1) i u selu Poljane (1), saopštila je Komisija za nestala lica Republike Srbije.

Posmrtni ostaci svih 13 osoba identifikovani su metodom DNK analize, navodi se u saopštenju i dodaje da će njihova sahrana biti obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Prema podacima Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava predati su porodicama zbog sahrane.

– Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica – istaknuto je u saopštenju.

– Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih – zaključila je Komisija za nestala lica.