Improvizacija umesto Dana srpske kulture u Umagu

Pošto su ove godine, usled epidemioloških mera, zvanično otkazani Dani srpske kulture u Umagu, organizatori iz lokalnog pododbora SKD „Prosvjeta“ pozvali su u goste decu iz Krnjaka.

umag prosvjeta krnjak

Čini se kako organizatori Dana srpske kulture u Umagu baš nemaju sreće što se tiče održavanja ove manifestacije. Dugogodišnju tradiciju, drugu godinu za redom, Grad Umag ponovo otkazuje zbog epidemiološke situacije. Članovi umaške Prosvjete zbog toga nisu niti malo srećni, međutim snašli su se i održali mini verziju tradicionalne manifestacije na svoj način u sredu 18. avgusta.

– Već drugu godinu nam zabranjuju da održavamo koncerte na Trgu slobode. Neobično mi je da se svaki drugi dan održavaju koncerti u organizaciji Grada Umaga, ali nama ne dozvoljavaju zbog mera. Koncert će biti organizovan i večeras, a obično tu bude „čovek na čoveku“. Ipak, snašli smo se. Pozvali smo decu iz Krnjaka i improvizujući, napravili smo svojevrsnu zamenu za Dane srpske kulture. Decu, članove SKD „Prosvjeta“ pododbor Krnjak, obukli smo u narodnu nošnju te smo nakon kratkog defilea nastupili na Trgu slobode, gde je inače manifestacija trebalo da se održi – priča predsednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Umag Cvetko Jovanović.

Uz decu, došli su i stariji članovi pododbora iz Krnjaka, ali oni nisu nastupili, pa su jedini nosioci programa bila deca.

– Deca su igrala na muziku koju smo puštali sa kompjutera, bila je to improvizacija čisto da ispoštujemo tradiciju. Plesali su par igara, i onda smo imali još jedan defile kroz centar do drugog trga gde su folkloraši odigrali još jedan blok. Što se tiče dozvole za održavanje manifestacije, koju nismo dobili, iz gradske uprave su nam rekli da je potrebno da se obratimo nadležnoj instituciji koja se nalazi u Puli, a oni su nam zabranili. Međutim, opet ponavljam, svaki drugi dan se nešto događa u organizaciji dok je sve drugo zabranjeno – objašnjava Jovanović.

Vapaj za podmlađivanjem srpske zajednice u Umagu

Srbi u Puli – čuvanje identiteta na krajnjem zapadu Republike Hrvatske

Više sreće nisu imali niti organizatori u Puli. Iako su prošle godine organizovali svoj deo Dana srpske kulture, ove godine se to nije desilo ni u najvećem istarskom gradu. Ipak, program na kojem su trebalo da učestvuju folkloraši iz Bijelog Brda odgođen je za sredinu septembra pa se organizatori nadaju pozitivnom ishodu i da će Srbi iz Istre i ove godine, nakon prošlogodišnjeg nastupa Ansambla narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara, imati priliku da pogledaju nastupe sunarodnika sa istoka Hrvatske.