Više od stotinu dece na bini u Markušici

U Markušici održana manifestacija „Čuvari tradicije – Đeram” na kojoj je nastupilo pet društava iz Srbije i Hrvatske sa svojim najmlađim ansamblima.

Nikola Milojević 02.10.2023.
Đeram Markušica

Publika u Markušici već je unazad nekoliko godina navikla na manifestaciju „Čuvari tradicije – Đeram” koja se u ovom mestu održava od 2019. godine uz nastup najmlađih folkloraša iz domaćeg KUD-a „Srem” kao i brojnih gostiju koji ovde dolaze. Zato je lokalni Dom kulture i ove godine bio pun, a više od stotinu dece izašlo je na pozornicu i prikazalo po delić srpske kulture i tradicije iz različitih krajeva. Manifestacija je održana 30. septembra u organizaciji KUD-a „Srem” i Prosvjetinog pododbora, a uz finansijsku pomoć Saveta za nacionalne manjine Vlade RH i Opštine Markušica.

- Drago nam je što možemo da organizujemo ovaj festival i da se na taj način povezujemo sa matičnom državom. Velika nam je čast što iz godine u godinu možemo da ugostimo brojna društva koji su članovi manifestacije Đeram. Naša deca su vredno radila pa će to i pokazati. Trenutno okupljamo 25 dece osnovnoškolskog uzrasta i drago nam je što se taj broj iz godine u godinu povećava. Zaista se trudimo da ih animiramo i privučemo u društvo. Sa njima rade Zoran Abadžić i Radoslava Milaković i zaista nam je svima drago kad možemo da ih vidimo na ovoj našoj bini i u tolikom broju – kaže predsednik markušičkog KUD-a i Prosvjete Aleksandar Vukov.

Đeram je međunarodno udruženje registrovano u Republici Srbiji i manifestacija koja okuplja 40 različitih kulturno-umetničkih društava iz Republike Srbije i Republike Srpske. Cilj je da se društva međusobno povezuju i razmenjuju sadržaje i gostovanja, a u planu im je da se prošire i na druge zemlje u kojima deluju društva koja neguju sprsku kulturu pa je tako u samom udruženju član i KUD „Srem” iz Markušice kao jedino za sada iz Hrvatske, a odnedavno je član Đerma postalo i srpsko kulturno društvo iz Temišvara u Rumuniji.

Đeram Markušica svi učesnici

- U sklopu manifestacije imamo mali, srednji i veteranski Đeram i ovo je 18. godina kako funkcionišemo, a čim imamo 40 društava mogu slobodno da zaključim i da je uspešno. Svako naše društvo u godini dana jednom bude domaćin, a tri puta ide na gostovanja. Cilj je da deca putuju, da upoznaju svoje vršnjake i verujte da su njima iskustva fenomenalna, a sva ova putovanja, naročito preko granice ostaju im u trajnom sećanju. Markušica je odličan domaćin. Ranije sam sa svojim KUD-om gostovao i u Boboti, Trpinji i Bijelom Brdu i iz ovog kraja uvek nosimo prelepe uspomene – govori potpredsednik Đerma Bora Radisavljević iz Kupinova.

U Markušici su ove godine nastupala društva sa drugog kraja Srema odnosno KUD „Nikola Marinković Mitanče” iz Belegiša, KUD „Kupinik” iz Kupinova i KUD „Miloje Beljinac” iz Skele, a predstavnici zapadnog Srema bili su domaće kulturno-umetničko društvo, kao i najmlađi folkloraši KUD-a „Vaso Đurđević” iz Bršadina. Gosti iz Belegiša su ovom prilikom odigrali igre iz Srema i igre iz Šumadije.

- U okviru manifestacije Đeram ovo nam je četvrto gostovanje, ali prvi put smo u Markušici i Hrvatskoj. Doveli smo svu našu decu iz ovog ansambla koja se bave folklorom, ukupno njih 18. Iznenadili smo se srdačnošću ovde u Markušici, a pre nastupa posetili smo i pravoslavni hram gde su naša deca otpevala dve pesme što nije bilo planirano, ali je bilo jako lepo. Od samog našeg nastupa ovde mislim da je važnije da smo počeli da se družimo i da sarađujemo i već smo razmenili ideje da naše prijateljstvo postane trajno. Treba svi zajedno da promovišemo našu tradiciju i da što više dece privučemo u naša društva – ističe Bojan Knežević iz KUD-a „Nikola Marinković Mitanče” iz Belegiša u opštini Stara Pazova.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.