Izveštajna skupština SNV-a: „Pet prioriteta u tekućoj godini“

Na Izveštajnoj skupštini, održanoj 24. marta u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu, Srpsko narodno veće (SNV) izdvojilo je pet prioritetnih zadataka na kojima treba da radi i da pokuša da ih reši u 2018. godini.

Slavko Bubalo 26.03.2018.
skupština snv-a srpsko narodno veće

Prioriteti SNV-ovog delovanja u ovoj godini biće reelektrifikacija i obnova vodovoda u povratničkim sredinama, osnivanje fonda za potpomognuta područja, registracija škola u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, pitanje odnosa prema Spomen-području Jasenovac i ukupnom nasleđu Drugog svetskog rata i rešavanje statusa SNV-a i Zajedničkog veća opština.

U svom uvodnom izlaganju predsednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da su Srbi u Hrvatskoj u 2018. godinu ušli sa nekoliko pozitivnih okolnosti.

- Održan je susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog su i predstavnici Srba imali priliku da govore o svojim problemima. Sem toga, nakon promene vođstva u ‘Prosvjeti’ i ZVO-u i odnosi srpskih organizacija, za razliku od ranijih godina, razvijaju se u rangu uzajamnosti i saradnje – rekao je Pupovac, koji je istakao i dobre odnose i saradnju sa SPC-om, ali i drugim manjinskim organizacijama i nevladinim organizacijama.

Da SNV ima važnu ulogu u očuvanju identiteta i jačanju položaja Srba u Hrvatskoj rekla je i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić koja je naglasila da i Srbija ima pravo i obavezu da prati položaj srpske zajednice u zemljama gde oni žive kako bi pomogla da se on unapredi. Podsetila je da je prilikom februarskog susreta predsednika dve zemlje, ali i na sastanku međudržavnog odbora krajem januara bilo reči o problemima s kojima se suočavaju Srbi, među kojima je i primena zakona.

Borba za prava manjina ne prestaje

Predsednik Saveta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer rekao je da je SNV dao ogroman doprinos u ukidanju ratnog nasleđa i integraciji Srba u život zemlje.

- Borba za prava nacionalnih manjina ne prestaje jer se s vremenom menja tumačenje tih istih prava i sloboda. Važno je da odluke SNV-a dopru do svih koji se osećaju diskriminisano - rekao je Tolnauer.

Okupljenima su se obratili i mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije i potpredsednik Sabora Furio Radin. Mitropolit Porfirije je rekao da SNV kao krovna organizacija Srba u Hrvatskoj ima najveću odgovornost za njihov položaj i integrisanje u društvo, a Radin dodao kako SNV kao i svi predstavnici Srba moraju da insistiraju na registraciji srpskih manjinskih škola.

- Osim toga i SNV i Italijanska unija i svaka krovna manjinska organizacija razlikuje se od nekog običnog udruženja i to se mora zakonski potvrditi jer te organizacije predstavljaju deo nekog naroda van matične države - rekao je Radin.

Izveštaj o radu u prošloj godini podneo je zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević koji je podsetio je na brojne aktivnosti, od Političke akademije SNV-a, besplatne pravne pomoći koju je zatražilo 1.210 korisnika, do izdavanja Biltena i rada Arhiva Srba, uključujući i digitalizaciju 8.000 tekstova koji se tiču istorije Srba.

- Novosti su povećale prodaju za 15 odsto, a posete portalu povećane su za 30 odsto - rekao je Milošević i najavio ekspanziju programa i po broju i po raznovrsnosti. Među njima su i dalje Politička akademija, rad sa lokalnim većima, kao i povećanje aktivnosti Centra za razvoj te besplatne pravne pomoći koja bi bila pružana u deset mesta u Hrvatskoj.

Manjinska veća sve aktivnija

Voditelj SNV-ove kancelarije Branko Jurišić informisao je prisutne o radu županijskih veća, ističući da će deo njih dobijati sredstva za rad slična kao i lani, dok će neka dobiti značajno više.

- Devet od 16 veća, koliko ih je u sastavu SNV-a, apliciralo je za sredstva za projekte. Rešen prostor za rad imaju sva veća osim VSNM-a Ličko-senjske županije, a deset veća ima zaposlenog sekretara - rekao je Jurišić i dodao da je ukupno 70 opštinskih i gradskih veća dobilo sredstva od svojih lokalnih samouprava.

Nakon rasprave usvojeni su izveštaji Nadzornog odbora i o radu u 2017. godini kao i plan rada za 2018. godinu. Sednici su prisustvovali saborski zastupnici SDSS-a Boris Milošević i Dragana Jeckov, predsednik i potpredsednik ‘Prosvjete’ Mile Radović i Siniša Tatalović, predsednik ‘Privrednika’ Nikola Lunić, kao i predstavnici Srba u ministarstvima i državnim ustanovama.

Izvor: Srpsko narodno vijeće