Jagodnjak: Rodu i narodu uz muziku, pesmu i igru

Koncert u Jagodnjaku povodom sto godina od prisajedinjenja Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji i stvaranja Kraljevine SHS.

Jagodnjak Rodu i narodu uz muziku, pesmu i igru 2018. godina

Prvog dana decembra kada se obeležavalo sto godina od stvaranja prve južnoslovenske države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Prosvjetin pododbor u Jagodnjaku uz saradnju i podršku opštine Jagodnjak, organizovao je dvočasovni koncert u slavu srpskim junacima iz vremena Prvog svetskog rata i svim učesnicima i akterima turbulentnih dešavanja od pre jednog veka.

Bio je to kolažni koncert začinjen pesmom, muzikom i igrom u kom su nastupili folkloraši Prosvjetinog pododbora u Jagodnjaku, SKUD-a „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira i Prosvjetinog Ansambla narodnih igara iz Vukovara, recitatori Sanja Marković i Jelena Kozolić i pevačka grupa iz Jagodnjaka.

– Ovaj jubilej obeležićemo pesmom, igrom i pričom o onome kako su ovi krajevi doživeli i proživeli to vreme, sećanjem na one kojih nema, na one koji su ostavili svoje kosti na Kajmakčalanu, u Albaniji, na Krfu – istakla je predsednica pododbora Prosvjete iz Jagodnjaka Nada Šalajić.

Sam program bio je prilagođen i tematski vezan upravo za period iz vremena Prvog svetskog rata i neposredno nakon njega tako da je prisutna publika u punoj sali Doma kulture imala priliku da čuje poznate, ali uvek rado slušane pesme i recitacije u kojima se opisuje junaštvo i tragedija srpskog naroda tokom druge decenije dvadesetog veka.

– Ovo je prvi naš program ove godine jer imamo smenu generacija u ansamblu, radimo sa novom decom i sve iz početka. Nemamo ni srednju ni stariju grupu, a za ovu priliku smo skupili omladince koji više nisu aktivni igrači – naglasila je Šalajić.

Od ukupno 19 tačaka koje su izvedene te večeri, publiku je posebno oduševila poslednja tačka i nastup Ansambla narodnih igara sa koreografijom „Kolubarsko povečerje“.