Jeckov: „Želja za manjinskim obrazovanjem ne sme da bude problem“

Saborska zastupnica Dragana Jeckov još jednom je podsetila na značaj manjinskog obrazovanja.

Srbi Hr 17.10.2023.
Dragana Jeckov 2022 Zakon o odgoju i obrazovanju

U svom današnjem govoru u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) je podsetila na to da je nedavno u Tavankutu u Srbiji položen kamen temeljac za izgradnju dečijeg vrtića na hrvatskom jeziku čestitavši ovom prilikom hrvatskoj zajednici u Srbiji na iskoracima koje rade. Dodala je i da je reč o većem projektu u okviru kojeg će biti obnovljena još dva vrtića u Subotici te kako srpska zajednica podržava „svaki napredak u obrazovanju hrvatske zajednice u Republici Srbiji jer time dolazi do poboljšanja statusa i položaja nacionalnih manjina u Srbiji i svojevrsne relaksacije odnosa“.

- Zato bih volela kada bi kod pojedinaca, pa i kod nekih koji sede u ovoj sabornici bilo više sluha i razumevanja za manjinsko obrazovanje. Ne može i ne sme biti problem želja roditelja i njihove dece da idu na nastavu na svom materinjem jeziku, da odlaze na ekskurzije koje će im proširiti znanja o matičnoj državi, da čuju nešto o istoriji svojih predaka. Ne budimo isključivi, pohvalimo činjenicu da i dalje postoje roditelji i deca koji se ne žele odreći svog identiteta, nego konzumirati zakonom garantovano obrazovanje na maternjem jeziku – istakla je Dragana Jeckov.

Ona je u svom govoru rekla i kako je više puta sa istog mesta govorila o važnosti manjinskog obrazovanja i „praktično ga branila od onih koji ne razumeju njegov značaj i prednosti“ jer se manjinskim obrazovanjem čuva identitet, a ono može biti i „jasan indikator dometa demokratičnosti društva kao pozitivna diskriminacija manjina“.