Kad se srpske žene slože

Aktiv žena SDSS-a i SNV organizovali akciju prikupljanja pomoći za srpske povratnike u Lici. Pakete hrane i odeće podelila je saborska zastupnica i potpredsednica stranke Dragana Jeckov sa saradnicama, a uručeni su stanovništvu starije životne dobi i porodicama sa decom na području Donjeg Lapca i Gračaca.

Aktiv žena SDSS-a pomoć Lika naslovna

Humanitarna akcija pod simboličnim motom „SOS žene“, nakon Banije, nastavljena je i u Lici. Osnovna karakteristika ove akcije jeste da bude brza i efikasna, da pomoć stigne odmah i u prave ruke, kažu organizatori.

Nakon što žene sa terena jave gde je pomoć najpotrebnija, te o kakvim se starosnim grupama i socijalnim slučajevima radi, hitno se organizuje prikupljanje najosnovnijih potrepština i organizuje prevoz do domova korisnika.

– Da bismo uopšte znale gde možemo i moramo pomoći, neophodno nam je da nam to jave naše žene koje su na terenu i svakodnevno u kontaktu sa svojim sunarodnicima i sumeštanima. Nije ista situacija kada se radi o deci ili starijem stanovništvu, zato detaljno moramo biti upoznate kome je i kakva pomoć konkretno potrebna. Putem Aktiva žena, koje imamo po celoj Hrvatskoj, sve smo umrežene i ono što se prikupi odmah se i distribuira na lice mesta – kaže Dragana Jeckov.

Ovaj put pomoć je bila najpotrebnija za nekoliko povratničkih porodica u Donjem Lapcu i Gračacu. Predsednica Aktiva žena Ličko-senjske županije Olivera Orlić kaže kako se radi o ljudima koji imaju jako mala primanja i žive u više nego oskudnim uslovima.

– U ovom trenutku pomoć je najpotrebnija onima koji nemaju nikakva primanja ili onima koji žive isključivo od socijalne pomoći. Na području naše opštine imamo dvojicu stanovnika koji čak nemaju ni električnu energiju, imamo jednu ženu sa detetom u mnogočlanoj porodici koja nema nikakve prihode, tako da se radi o izrazito osetljivoj grupi ljudi. Svaki dar i svaka pružena ruka tim ljudima znače mnogo jer im fali ta emocionalna komponenta da vide da neko misli i brine o njima. Sa druge strane, jako je važno i što se žene, nezavisno od starosne dobi, udružuju na ovakav način čineći nešto humano za svoju zajednicu i istovremeno jačajući položaj žena u društvu – ističe Olivera.

Žive izolovani od svega

Aktiv žena SDSS-a pomoć Lika tekst 1

Kako bi se i same uverile da je pomoć stigla u prave ruke Jeckov se, zajedno sa saradnicama iz Zagreba, uputila ka domu šestočlane porodice Delić. Svi oni žive u jednoj oronuloj kući, od socijalne pomoći i 290 kuna dečijeg dodatka koji dvadesetdevetogodišnja Milena Delić prima za ćerku Jelenu.

Delići su u „Oluji“ otišli sve do Kosova i Metohije. Nisu se tamo uspeli snaći pa su se preko Srbije ponovo vratili Lici. Dva Milenina brata i roditelji ponovo su život započeli u svom rodnom Oraševcu, dok se ona udala i rodila sina u Svrljigu u Srbiji.

Kada je ostala trudna sa drugim detetom trpela je fizičko i psihičko maltretiranje od supruga, te bila primorana da sina ostavi njemu, a spas za tada još nerođeno dete potraži begom u roditeljski dom.

Njerna ćerka Jelena, rođena u Gospiću, oca nije videla niti je za nju pitao. Izuzev brata od tetke, ona u Oraševcu nema društva sa kojim bi se igrala, provodila dečije dane.

– Sin mi ima sedam godina i živi kod oca u Novom Sadu. Sa bivšim suprugom nemam nikakav kontakt, tako da ne mogu ni dete videti. Ni on ćerku nije video niti je pitao za nju. Ovde živimo od socijalne pomoći i to dečijeg dodatka koji za nju dobijem. Roditelji su narušenog zdravlja i zrelijih godina pa se bave sa nešto stočarstva, drže ovce, svinje, kokoške. Braća su sa nama, oni nemaju i ne mogu ovde naći posao. Po najosnovnije namirnice idemo u Donji Lapac, kada je kopno onda peške preko njiva, a kada sneg zapada onda zamolimo zeta ili nekog da nas preveze do Lapca. Teško je ovde opstati, nema ljudi, izolovani smo od svega. Moja Jelena će sledeće godine u školu a u blizini, osim sestrinog dečaka, drugog deteta nema. U jednoj kući je jedna baka, dve kuće su prazne, nikog drugog više i nemamo u blizini – u kratkim crtama sažima Milena.

Sledeća na redu Požeško–slavonska županija

Uslovi u kojima živi ova šestoročlana porodica najblaže mogu da se nazovu mizernim i oskudnim. Nisu oni jedini, još je mnogo takvih kroz gotovo sve delove Hrvatske, samo su najčešće nevidljivi drugima.

Da je tako potvrdila je i sama Jeckov, istakavši kako ni sama nije mogla verovati u kakvom siromaštvu žive brojna povratnička, srpska domaćinstva.

– Znali smo da ima ljudi koji teško žive, sa malim prihodima ili uskraćeni za neke elementarne uslove života, ali da ima ovako loših situacija teško se može poverovati dok se sami u to ne uverite. Toliko siromaštvo, priznajem, nisam očekivala. Tek sada sam ubeđena da ovakve akcije ne da su potrebne nego su nasušno potrebne. Mnogo puta sam istakla da je tužno i žalosno kada starije stanovništvo živi oskudno i na granici egzistencije, kada su izolovani i zaboravljeni, ali je mnogo strašnije i mnogo tužnije kada tako žive i odrastaju deca. Mi žene smo na to posebno osetljive, zato je dobro što su se upravo žene organizovale da zajedno priskoče tamo gde je pomoć potrebna. Zakotrljale smo jednu lepu i humanu stvar i sve više je novih žena koje nam se javljaju u želji da pomognu. Nedavno smo bili u Glini, sada smo u Lici, a za nastavak akcije očekujemo da nam se jave naše saradnice iz Požeško-slavonske županije – dodala je Jeckov.

Aktiv žena SDSS-a pomoć Lika tekst

Ona je takođe naglasila i to kako se radi o jednokratnim vrstama pomoći u prehrambenim namirnicama, odeći i sredstvima za higijenu, te izrazilai žal što pomoć nije sistemska i što ovakve porodice ne ostaju u boljem, osiguranom položaju.

Ali i pored toga, svaki znak pažnje, svaka poseta i topla reč ovim ljudima znače mnogo, nekada mnogo više i od sadržaja paketa koji pristignu u njihove domove.

Mala Jelena, iako sramežljivo posmatrajući neznane goste, nije krila osmeh zbog nove jakne, zimske kapice i igračke koju bi joj, u nekim drugim uslovima, ispod Novogodišnje jelke ostavio misteriozni Deda Mraz. Njena dečija radost najveća su nagrada i satisfakcija svima onima koji su učestvovali u ovoj akciji.

Zato će, kažu žene Aktiva, nastaviti i dalje, tražeći sredstva i načine da, bar na trenutke, unesu dašak radosti i osmeh na lica onima čiji su dani obojeni sumornom svakodnevicom.

U prikupljanju pomoći, tokom ove akcije, pomogli su županijski Aktivi žena SDSS-a Vukovarsko-sremske, Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije, žene Zagreba i Belog Manastira, Klub zastupnika SDSS-a te Srpsko narodno veće iz Zagreba.