Kod Šaranove jame obeležen Dan sećanja na žrtve stradale u Jadovnu

U mestu Jadovno održana je komemoracija za više od 40.000 žrtava nekadašnjeg ustaškog logora smrti Jadovno kod Gospića, koje su ubijene u proleće i leto 1941. Komemoracija je održana na mestu spomen-obeležja kraj Šaranove jame u organizaciji Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opštiina RH, Eparhije gornjokarlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

Vaska Radulović 24.06.2019.
Jadovno 2019. 1941.

Dan sećanja na Jadovno 1941. deseti put je obeležen kraj centralnog spomenika na istoimenom stratištu, jednom od najokrutnijih logora smrti za vreme ustaške vladavine.

Kod Šaranove jame parastos stradalima u kompleksu ustaških logora Gospić, Jadovno-Pag služili su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i vladika gornjokarlovački Gerasim, dok je kadiš za ubijene Jevreje održao Luciano Moše Prelević.

- Ovde smo da s pijetetom odamo počast nevinim žrtvama monstruoznog, genocidnog, ustaškog režima u kompleksu logora Jadovno, koji se odvijao u proleće-leto1941. godine. Ovde smo da bi sačuvali i istakli istorijsku  istinu o ovom stratištu, to je naša dužnost i obaveza kako mrak istorijskog revizionizma ne bi prekrio istinu o ovom i drugim mestima stradanja nevinih ljudi. Ljudima koji su ovde stradali nije suđeno, nije im ni trebalo biti suđeno zbog  toga što su to bili nevini ljudi, ali presudio im je, kolektivno, rasni zakon koji je ustaški režim doneo odmah nakon što je formirana NDH.  To je bio njihov greh i krivica, to što su bili druge nacije i druge vere, što su bili Srbi, Romi, Židovi. Ekstremna desnica, krajnje ekstremna desnica- otvoreno proustaška,  danas  se ponaša kao da je u Drugom svetskom ratu pobedio fašizam, kao da su pobedili Hitler, Musolini i Pavelić. To samo pokazuje da su još uvek izgubljeni u vremenu i prostoru. U vrlo širokom luku zaobilaze istinu o zločinima koje je taj ustaški režim počinio u vreme Drugog svetskog rata. Ako se i spomenu zločini, onda je to krajnje izrelativizovano - rekao je predsednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin te se zapitao ima li danas pozitivnih pomaka, s obzirom na to da se unazad dvadesetak i više godina nagomilao čitav niz problema koje je potrebno rešavati.

- Imamo li manje razloga za zabrinutost nego u prethodnim godinama? Neznatnih pomaka, u pozitivnom smeru, ima. Nepošteno bi bilo reći da ih nema, ali u isto vreme itekako ima razloga za zabrinutost. Mladim ljudima danas u školama se nudi vera i nacionalizam, a ne uče antifašizam kao civilizacijsku vrednost. Biblioteke su ispražnjene od antifašističkih sadržaja, kriminalan je odnos prema spomeničkoj baštini vezanoj za antifašizam, prava manjina žele se ponovo smanjiti ili ukinuti...Sa ovog mesta poručujemo da se ne smeju dozvoliti novi Jasenovci, nova Jadovna, Danice, Škabrnje, Ovčare ni Srebrenice, jer u njima najčešće stradaju nevini ljudi. Mlade generacije koje dolaze zaslužuju bolje od onoga što im se nudi. Mladi zaslužuju upravo takvu zemlju kakvu želimo graditi; civilizovanu, demokratsku, antifašističku i evropsku, zemlju slobodnih i ravnopravnih građana - zaključio je Habulin.

„Brzinom i brutalnošću egzekucija ovaj logor nadmašio je i Jasenovac“

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus podsetio je na hronologiju zločinačkog poduhvata ubijanja u Jadovnu, deportaciju zatočenika i masovnost egzekucija, kao i na sramotan odnos prema spomen-obeležju Jadovno tokom devedesetih i spomen-ploči na Pagu koja je uništena u nekoliko navrata.

- Već deseti put došli smo na Velebit, u Jadovno, da se setimo žrtava stravičnog logora koji se smatra najokrutnijim logorom NDH. Brzinom i brutalnošću egzekucija nadmašio je i logor Jasenovac. Logor u Jadovnu, kao i ceo kompleks logora, osnovan je samo dan nakon uspostave NDH. Svaki put kada se ovde nalazimo podsećamo šta je bilo i čemu je služilo Jadovno, kako je bilo organizovano kako je uspostavljena linija Gospić-Jadovno-Pag. Ovde su ustaše nevine ljude, bez obzira na pol ili godine, samo zato što su bili Srbi, Židovi, Romi, antifašisti - izgladnjivali, batinali, silovali,masakrirali, vešali, streljali, spaljivali i najčešće klali. Ovde su žrtve završavale u jamama, a na Pagu u moru. U Jadovnu je 1956. godine postavljen spomenik u znak sećanja na patnju i smrt na hiljade nevinih ljudi. To umetničko delo je uništeno devedesetih godina u jeku masovnog uništavanja antifašističkih spomenika. Srušen je i spomenik Ratka Petrića iz 1988. godine, ali je nakon mnogih apela rekonstruisan 2011. godine. Pre dve godine ovde su obnovljene i spomen ploče. U poslednjih deset godina, u dva navrata postavljali smo spomen ploče na otoku Pagu koje su uništavali vandali čim su postavljene. Želimo da puna istina o stravičnim logorima smrti Gospić-Velebit-Pag, dopre do hrvatske i svetske javnosti naročito do mladih koji ništa ne znaju o njima, pa ni o tome šta je bila NDH i na čemu se temeljila. Želimo da se otvoreno kaže da je NDH bila zločinačka tvorevina sazdana na vlastitim rasnim zakonima i da je u njoj bilo više od pedeset logora.  Postoje grupe i pojedinci koje to godinama, sistematski negiraju, koji u tome imaju podršku mnogih medija pa i nositelja najviše političke vlasti. Pre nekoliko dana, predsednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je predstavnike proustaške inicijative Hrvatski obredni zdrug Jazovka za koje je ustaško Jadovno-laž. Ti i njima slični, obožavatelji NDH, godinama se trude relativizovati ustaške zločine služeći se svim sredstvima - rekao je Kraus.

Jadovno 2019. 1941.

Kraus je istakao da u Hrvatskoj godinama postoje grupe koje se trude da relativizuju zločine i tvrde da su komunistički zločini bili gori.

- Oni tvrde da su komunistički zločini bili gori. Za njih je Dan oslobođenja Zagreba dan okupacije. Zločine treba razlikovati, a ne izjednačavati, ali ih sve treba osuditi. Želimo da se zna ko je bio žrtva, a ko krvnik - poručio je Kraus.

Mnogi žele oprati NDH od ovog zločina

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je da narodi žrtava, Srbi, Jevreji i Romi, na ovim mestima crpe potrebnu snagu da se u ime ubijenih suprotstave onima koji žele da rehabilituju NDH.

- Mi, narodi žrtava, na ovom mestu ne samo žalujemo već crpimo snagu, snagu koju trebamo da se, u ime ovde umorenih, suprotstavimo onima koji danas žele rehabilitovati NDH, žele je oprati od ovoga zločina, žele negirati ovaj zločin, ali i one koji su mu prethodili i one koji su sledili nakon njega. Ko nije bio u Jadovnu, nije bio u Jasenovcu. Ko nije dolazio u Jadovno, nije dolazio i ne dolazi u Jasenovac. To sa ovog mesta poručujem svima koji misle da je dovoljno da se dođe samo u Jasenovac, a da se preskoče druga mesta stradanja, pogotovo ovo, najokrutnije koje se može zamisliti - istakao je Pupovac.

Dobrodošli u Jadovno?

On se posebno osvrnuo i na ploču koja stoji na samom ulazu u spomen-područje, i na njen uvredljivi sadržaj „Dobrodošli u Jadovno“ jer ona, kako je rekao podseća na oznake koje su naši preci nosili na odeći nakon uspostave NDH.

- Nema nikog ko će reći da toj ploči, na ulazu u ovo mesto, a sa tom porukom,  ovde nije i ne može biti mesto. Neka čuju to predstavnici vlasti ove županije i one crkve kojima to ne smeta, i kojima ne smeta što nisu ovde s nama otkako se sećamo žrtava. Neka čuju ono što je rekao Kraus, da je dva puta ploča na Pagu u uvali Slana razbijena i bačena u more. Ovde se treba zapitati: ima li zemlje u Evropi u kojoj je to moguće? Ima li zemlje čiji premijer, nakon što pošalje venac na Sutjesku, u pojedinim medijima biva nazivan ubicom Hrvatske i Hrvata - rekao je Pupovac.

Jadovno 2019. 1941.

On je još dodao i da se nada da će, sledeće godine, biti organizovan i odlazak na Pag, što nije bilo učinjeno poslednjih godina, jer „sistem logora Gospić-Jadovno-Pag zaslužuje da bude tretiran kao jedinstven“.

Ispred spomenika u Jadovnu, u ime Vlade Hrvatske venac je položila premijerova izaslanica Nevenka Benić, u ime Vlade Srbije Ivan Bošnjak i predstavnik pokrajinske Vlade Nebojša Vojnović.

Vence su položili i Ognjen Kraus, Aleksandar Tolnauer i Luciano Prelević u ime Koordinacije jevrejskih opština, Milorad Pupovac ispred SNV-a, Veljko Kajtazi ispred Saveza Roma ‘Kali Sara’,  zamenik župana Ličko-senjske županije Nikola Lalić, Đorđe Mihovilović iz Javne ustanove spomen-područja Jasenovac te delegacija Šeste ličke proleterske divizije ‘Nikola Tesla’ iz Beograda.

Desetine hiljada žrtva za samo nekoliko meseci rada logora

Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag otvoren je aprila 1941. pretvaranjem kaznionice Okružnog suda u Gospiću u sabirno-tranzitni logor i mučilište. Zauzimao je prostor od Gospića do Karlobaga, kao i deo Paga.U logorski sistem Gospić-Jadovno-Pag deportovano je na desetine hiljada ljudi, uglavnom s prostora NDH. Radi ubrzavanja likvidacija, početkom juna osnovan je i pomoćni zbirni logor Ovčara, a početkom jula logor Stupačinovo. S ovih lokacija, kao i sa sabirališta na železničkoj stanici Gospić, žrtve su u kolonama upućivane na mučan put u pravcu Velebita. Oni koji su put preživeli dopremljeni su u logor Jadovno.

U neobeležene velebitske jame i u dubine Jadranskog mora pobacane su desetine hiljada žena, dece, muškaraca. Nedovršeno istraživanje Đure Zatezala navodi 10.000 imena i prezimena žrtava. Bili su seljaci, omladinci, studenti, sportisti, izbeglice, sveštenici, zanatlije, trgovci , lekari.  Gotovo se niko od njih nije vratio.Žrtve su ostale nesahranjene, a istina o njihovom stradavanju gotovo zaboravljena. Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag zatvoren je između 15. i 20. avgusta 1941. godine.