Komemorativni skup na Dudiku

Svake druge subote u maju na vukovarskom Dudiku okupljaju se predstavnici antifašističkih udruženja i srpskih institucija i organizacija kako bi se setili svih onih koji su nevino stradali od ustaške i fašističke ruke tokom Drugog svetskog rata. Dudik, nekada uređen spomen park, a danas tek pokošena livada sa poluobnovljenim spomenikom, sinonim je srpskog i antifašističkog stradanja iz tog perioda.

Srđan Sekulić 14.05.2018.
Dudik spomenik

Organizator ovog majskog okupljanja na stratištu Dudik bila je Zajednica udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- Ovim skupom tradicionalno obeležavamo sećanje na žrtve ustaškog terora ovde na Dudiku, a s tim zajedno i 73. godišnjicu pobede nad fašizmom. I ove godine ovde se okupljamo pored još uvek neobnovljenog spomenika, jer je sama obnova spomenika zastala, ali očekujemo da će ona ovih godina biti nastavljena i da će uskoro biti i završena – istakao je predsednik ZUABA VSŽ Lazo Đokić.

Najviše žrtava bilo je iz Srema

Preko trideset delegacija i ovaj put je položilo vence kod spomenika posvećenom žrtvama na Dudiku, među njima i delegacije Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke, grada Vukovara, opština Borovo i Negoslavci, srpskih manjinskih veća Vukovarsko-sremske županije, Vukovara i Vinkovaca, te opština Borovo i Trpinja kao i brojnih udruženja antifašista među kojima su po brojnosti dominirali oni iz srpskog dela Srema.

Dudik venci

- Sremci su ovde dosta nastradali, gotovo da nema ni jednog mesta u Sremu iz kojeg ljudi ovde nisu tragično završili. Zbog toga mi Sremci kada dolazimo u Dudik ostavljamo sve poslove kako bismo došli ovde i odali poštu svim žrtvama koje su nastradale na ovom mestu – kaže predsednica SUBNOR-a opštine Inđija Dragica Kovačević.

Akademija posvećena nastradalima

Nakon uvodnog obraćanja i podsećanja na događaje vezane za prvu polovinu četrdesetih godina prošlog veka o kojima je govorio Lazo Đokić ispred organizatora, te polaganja venaca i kraćeg programa u kojem su učestvovali učenici vukovarske Gimnazije koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu, održana je i svečana akademija u Hrvatskom domu u Vukovaru gde se prisutnima obratio profesor istorije Zoran Jakšić.

- Za razliku od starijih generacija današnja omladina nije u tolikoj meri zainteresovana za teme antifašizma. Možda je za takvo stanje kriv prosvetni sistem i školstvo, ali treba se na tom što više raditi, odnosno trebamo da mlade ljude učimo o onome što se dogodilo. Sama istorija je učiteljica života i ponavljaće nam se sve te greške koje su nam se već ponavljale u prošlosti ako naše mlade ljude ne budemo edukovali, obrazovali i učili pravim vrednostima – naglasio je Jakšić.

Na akademiji pod nazivom „Stratište pod dudovima“ naglasak je stavljen na teške ustaške zločine koji su se desili na samo na Dudiku nego i u celom Sremu, naročito u periodu dok je ovim delom upravljao zloglasni Viktor Tomić. Na samom Dudiku nastradalo je po imenima nešto više od 450 ljudi, mada, pretpostavke su da ih je ovde ubijeno više od hiljadu. Na žalost, kao i za mnoga druga stratišta iz ovog perioda, tačan broj nikada neće biti utvrđen i s vremenom postaće predmet brojnih manipulacija i osporavanja.