Krajišnici iz Čikaga pomažu zavičaju

Udruženje krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga nastavlja da pomaže pojedince i udruženja u zavičaju.

Srbi Hr 26.09.2019.
Svetozar Dančuo i Milorad Kuraica Udruženje krajiških Srba „Prelo“

Nedavno je tako za potrebe lečenja upućena donacija porodici Dabić iz Šapca poreklom sa Banije i Kordunašu Đorđu Niševiću iz Busija za oporavak od posledica saobraćajne nesreće. Udruženjima Dalmatinaca i Banijaca iz Subotice data je pomoć za obnovu Dositejeve kuće u Plavnu pored Knina i za knjigu „Banijski riječnik“.

Donaciju je primio i talentovani učenik Siniša Matijević iz Krnjaka koji je ove godine krenuo u Pravoslavnu gomnaziju u Zagrebu. Donacije je uručio član uprave „Prela“ Svetozar Dančuo za vreme nedavne posete Srbiji.

Zahvaljujući se na pomoći Željko Matijević je istakao da je ona njegovom sinu Siniši podsticaj za učenje i razvoj slikarskog talenta. Milorad Kuraica, koji vodi projekat obnove Dositejeve kuće u Plavnu, očekuje da će uz pomoć Srba iz rasejanja ovaj projekat uspešno da se završi. Željko Tintor je najavio nova izdanja sa banijskim tematikama.

Hram u Petrinji gradi se uz pomoć zemljaka iz Čikaga Udruženje krajiških Srba „Prelo“

Hram u Petrinji gradi se uz pomoć zemljaka iz Čikaga

Udruženje krajiških Srba „Prelo“ je jedno od najaktivnijih srpskih udruženja u Americi a pored humanitarnih akcija prisutno je gotovo u svim akcijama obnove srpskih hramova u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Tako je među prvima dalo sredstva za obnovu hrama u Petrinji, a dat je i novac za završetak crkvene sale pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić kraj Bosanskog Petrovca i za obnovu hrama u Aranđelovu kraj Trebinja.

U ovom čikaškom udruženju najavljuju da će već početkom oktobra u okviru svoje jesenje manifestacije - Kestenijade sprovesti akciju pomoći za Dušana Vukojevića Marsa iz Beograda koji je osoba sa invaliditetom.

Tekst i foto: S.Dančuo